„Oly szép jegyeket hordoz, amely mindig csodát tár elénk és megunhatatlan”
2022. szeptember 07. írta: Talabos Dávidné

„Oly szép jegyeket hordoz, amely mindig csodát tár elénk és megunhatatlan”

Interjú Hegedűs László és Zsuzsa hagyományőrzőkkel

300482554_495829069214669_3464250178014002779_n.jpg

A klasszikus stílus megunhatatlan. Bármerre is forduljon az idő kereke, a szép ruhák, a finom és elegáns öltözet, a csodálatos kelmék és fess öltönyök mindig is jelen lesznek a különleges eseményeken és rendezvényeken. Van, akinek ez pedig nem a történelem, hanem a midennapjai része, a hobbija, a szenvedélye. Hegedűs László és felesége Zsuzsa gyöngyösi lakosok is ilyen emberek, akiknek lelkesedése és szeretete minden rendezvényen érezhető, s általuk tényleg megelevenedik a XIX. század.

Mesélnétek magatokról röviden?

Hegedűs László és Zsuzsa: A közös életünk 2010 nyarán kezdődött. Mindketten, egy sikertelen, fiatalkorban kötött, kudarccal végződött házasságot követően kerestünk tovább, és találtunk egymásra. Hittünk a család szentségében, és hogy "párban szép az élet". Pár hónap ismerkedés után, immáron 12 éve alkotunk egy párt, s mintha mindig is ismertük volna egymást, alkotunk ketten egy egészet. Érdeklődési körünk is oly hasonló, hiszen a szakterület melyben önmagunkra találtunk, mindkettőnknek "alkotói tevékenység".

Feleségem egyrészt a ruhaiparban, másrészt, a szociális szférában, jómagam pedig fémipari szakemberként veszek részt az élet mindennapjaiban. A hobbink is közös, a „19.század kedvelése” mondhatni, aminek minden területe magával ragad, legyen szó, a korszakot jellemző akár a külsőségek, akár az érték és a normarendszer, minden, ami e korszakot lefedi.

A történelem szeretete mindig veletek volt?
Hegedűs László és Zsuzsa: Ami engem illet, a válasz egyértelmű igen. Édesapámtól "örökölhettem" eme rajongást. Igaz, Ő a tényszerű, dátumokhoz kötött, ha fogalmazhatok így, míg én a históriás nem annyira a szigorú tényekre épülő, történelem rajongója vagyok. Zsuzsi pedig valójában a gimnáziumban szerette meg, és vált kedvenc tantárgyává a történelem, a művészettörténet mellett. Ugye, a hobbink kapcsán a 19.század az a korszak, melyben a mai napig szívesen ássuk be magunkat.
Hisszük, hogy a múlt nélkül nincs jelen, a jövőt pedig a jelenünk alapozza meg.

Miért ez a kedvenc történelmi korszakotok?

Hegedűs László és Zsuzsa: A klasszikus stílus az, amiben önmagunkra találtunk. Hisszük, hogy az sosem megy ki a divatból. Oly szép jegyeket hordoz, amely mindig csodát tár elénk és megunhatatlan.  Akármelyik területről is értekezünk, legyen az építészet, zene, öltözködés, mind elvarázsol, a kor, érték, és normarendszere pedig gondolkodásra inspirál.
301362220_457756036285971_4706190373264976385_n.jpg
Mikor léptetek be az egyesületbe?

Hegedűs László és Zsuzsa: Tényszerű adatokra támaszkodva 2017 májusában vonultunk először fel Gyöngyös Város Barátainak Köre társaság tagjaként, a XIX. századi piac rendezvénye keretében, mely egy színes programokban gazdag, nagyszabású városi rendezvény. A tagsággal, igen sok kedves emberrel ismerkedhettünk meg,
jó kapcsolatot ápolva napi szinten akár, ha a baráti kör adott rendezvénye, eseménye azt megkívánja. Színes, igényes programok, amelyek az egész évet lefedik, barátias, szívmelegető hangulat, mint védjegy említhető a Gyöngyös Város Baráti körének kapcsán.

Mi a kedvenc ruhátok?

Hegedűs László és Zsuzsa: Minden egyes beöltözős alkalomra igyekszünk más ruhát felvenni, de legalábbis hosszú időt kihagyva viseljük ugyanazt, hogy mindig élményt nyújthassunk a látvánnyal, hiszen az elsődleges célunk az élményszerzés. Ez a beöltözés nem önös, bár természetesen alap, hogy mi is élvezzük, hisz ez kisugárzik mindenkire. Szinte eggyé válunk a ruhával, annak minden képviselt értékével, mert ugye e ruhát viselni is tudni kell, sok illemszabály van, amely övezi e viseletet. Zsuzsikám kedvenc ruhája a mostani rendezvényen viselt krém és barack színű, rózsa, és gyöngy-tüll díszítéssel, a szoknya alatt abronccsal viselt ruha és természetesen a díszített kalap, a kesztyű, az ernyő, a legyező, szütyő és egyéb kiegészítők, amelyek elengedhetetlenek. Mert az ördög a részletekben rejlik. Férfiként én a frakkot viselem legszívesebben.
Ehhez már sikerült egy eredeti, egyedileg készített cilindert beszereznem, mellényt varrattam hozzá, melyhez olykor spanyol övet is viselek.
Nálam is nagyon fontosak a kiegészítők, mert azt gondolom, hogy egy férfi ruházata sokkal letisztultabb, így annak a kellő eleganciáját, a kalap mellett sétapálca,
mandzsettagombok, zsebóra, a kravátli, sál, egy felöltő, vagy akár a  kesztyű adják meg.
Ugyanakkor feleségemmel legyen bármilyen stílusú, színű is az öltözet, igyekszünk harmóniát teremteni, azaz egymáshoz öltözünk.

A viseleteitek a sajátotok?

Hegedűs László és Zsuzsa: Mára már igen. Az első két évben az egyesület biztosított számunkra a felvonuláshoz ruhákat és kiegészítőket. Mostanra antik boltokból, menyasszonyi ruha szalonokból, régiség vásárokból, és az internetes piacokról sikerült egy sokszínű választékból álló ruhatárat összeállítanunk. Természetesen a Baráti Körre mindig számíthatunk ruha biztosítása terén is, hisz a lehetőség nekünk is adott kölcsönzésre, ha a Baráti Kört képviselve jelenünk meg 19. századi öltözetben.

Hány darabotok van?

Hegedűs László és Zsuzsa: Zsuzsinak hozzávetőlegesen egy tucat, amelyből 6 napra kész, azaz azonnal felvehető. Ugyanakkor, több olyan ruhája van, ami átalakításra, fazonigazításra vár. Angol és magyaros stílusú ruhák fordulnak elő ruhatárában, amelyek akár stíluson belül kombinálhatók is. Nekem pedig körülbelül 6 komplett öltözetem van, a bocskain a szmokingon és a frakkon kívül, hosszított zakóval, és sokféle kiegészítővel.
Ezek is jól kombinálhatók, feldobva, kissé változtatva a ruha küllemén, hatásán.
Van 3, különböző díszítésű különböző alkalomhoz illő sétapálcám, körülbelül 10 kalapom, és számtalan nyakkendő, kravátli, csokornyakkendő, varrott táska, és minden egyéb kiegészítő. Zsuzsinak pedig abroncsok, kalapok, csipkés napernyők, legyezők, szütyők, és korhű jegyeket viselő, ékszerek említhetők meg a kiegészítő repertoárjában.

299702014_478714033644661_8076281417959530950_n.jpgA fotók Hegedűs László tulajdonát képezik. 

Mi a legkedvesebb történetetek?

Hegedűs László és Zsuzsa: Sokféle felvonuláson volt alkalmunk részt venni az elmúlt években. Mind egyenként is kedves emlék, csodás élmény. Nehéz lenne egyet ebből kiragadni. A XIX. századi piac talán a legkedvesebb a szívünknek, mert szülővárosunkban zajlik, így sok, kedves ismerőst örvendeztetünk meg a látvánnyal felvonulásunkkal, az egész színes rendezvénnyel, mely azt a napot különlegessé teszi.
Itt nagyon sok személyes, pozitív visszajelzést kapunk, és ez csodás érzés, doppingol a folytatásra, a hobbink értelmét nyeri ily formában is. A legkedvesebb történet számomra talán az idei felvonulás, amelyen jómagam több, csodás Hölggyel karöltve mintegy hölgykoszorúban vonulhattam végig a város utcáján, nem titkolt büszkeséggel, a felvonulás első soraiban! Zsuzsikám mindig annak örül a legjobban, ha kisgyermekektől kap "bókot", pozitív visszajelzést. Igaz, ez nem történet, de élménynek mindenképp a legkedvesebb.

Mi a legnehezebb egy felvonulás során?

Hegedűs László és Zsuzsa: A kész előtti rákészülés. Férfiként azt gondolom, az öltözet megfelelő ápolása mellett, az adott napra felkészülés nem nagy kunszt. Ellenben egy Hölgy felkészülése rákészülése igen összetett és valljuk be nehéz. Kezdve a haj, az alkalomhoz illő, és stílusú frizura, ondolált, tupírozott, esetleg
póthajjal betűzve, csatokkal, tűkkel, hajhálóval, lakkal, nem is beszélve a kalap felrögzítéséről, ami külön művészet, hogy stabil legyen, de mégis lágy könnyedséget sugalljon. A ruha aktuális igazítása, apróbb változások alkalmazása, a kiegészítők összeválogatása, az összhang, mindezt a   korhűség jegyében. Szóval szó mi szó, bizony nagy kihívás, jó pár órás előkészületet, türelmet és bizony gyakorlatot igényel. A smink csak éppen annyi, amire rámondható a "kevesebb néha több".
Ezen kívül a felvonuláson az aktuális időjárás, ami pl. esőnél, vagy nagyon erős napsütésnél okozhat fejfájást. A vonulás tempója is befolyásolhatja a közérzetünk, és jelenthet "nehézséget", mert fontos az elegáns, kellő tartás a vonuláshoz, hisz a ruha viselése nagyon fontos az összkép szempontjából. Ha jól érezzük magunkat, az kisugárzik, az pozitív energiákat indukál. A ruhák viselése mindezek tükrében tehát elmondható, hogy felelősség is.

Nagyon köszönjük az interjút és további nagyon sok sikert kívánunk nektek a továbbiakban is!

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr7017926007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása