"Sok olyan visszajelzést kapunk, hogy egy LokálVokál alkalom felér egy terápiával."
2023. december 09. írta: Kultúrjunkie

"Sok olyan visszajelzést kapunk, hogy egy LokálVokál alkalom felér egy terápiával."

Tapasztald meg te is az önfeledt kórusban éneklés erejét Pejtsik Pannával!

lokalvokal-0817-093.jpg

Gondoltad volna, hogy Budapest szívében létezik egy olyan programsorozat, ahol gyakorlatilag a saját koncerteden vehetsz részt úgy, hogy semmiféle zenei előképzettség nem szükséges hozzá? Mindeközben megtapasztalhatod a kórusban való éneklés örömeit, és ezzel együtt a semmihez sem hasonlítható pozitív energiákat. Ez a LokálVokál, melyet Pejtsik Panna keltett életre, és aki az alábbiakban most egy rövidebb interjú keretein belül fejti ki nektek, hogy pontosan miről is szól ez a merőben új szórakozási forma.

Anno miként pattant ki a fejedből a LokálVokál ötlete, és miért gondoltad úgy, hogy ez hosszútávon egy népszerű programsorozat lehet?

Az ötlet valójában Harta Lászlótól származik, aki bár nem zenei pályán mozog, mégis személyes motivációja a zenében osztozás élménye, a zene közösségformáló ereje. Hasonlóan működő külföldi minták alapján született meg az elhatározás, hogy ezt az ötletet megvalósítja Magyarországon, és engem kért fel zenei vezetőnek. Én pedig abszolút tudtam azonosulni ezzel az ötlettel, és szívesen teszem bele a sok éves kórusvezetői, zeneipari tapasztalataim. Sokan szeretnek énekelni, de nem mernek - az emberekben gyakran van ezzel kapcsolatos megalázó élmény, tanárok vagy család okozta szorongás. Itt biztonságos teret adunk annak, hogy bárki kipróbálhassa a kórusban éneklést egy estére, ráadásul teljesen kötetlen formában, egy koncerthelyszínen, itallal a kézben, a pesti éjszaka hangulatával. A külföldi példák is azt mutatják, hogy rengeteg ember szeretne ilyen eseményen énekelni, mi pedig hisszük, hogy erre az új szórakozási formára itthon is igény van - a visszajelzések és a részvételi számok pedig abszolút alátámasztják ezt!

dsc_1836.jpgMi adja az egyediségét a LokálVokálnak?

A program lényege, hogy körülbelül két óra alatt a résztvevőkkel megtanulunk három szólamban egy közkedvelt, népszerű popdalt, és az este végén ezt előadjuk. Mindezt profi stábbal videóra vesszük és minden eseményről születik egy videoklip, hogy a jövőben is bármikor felidézhető, megosztható legyen az átélt élmény. Úgy szoktunk fogalmazni, hogy a LokálVokálon a saját koncertedre jössz el - hiszen itt nem csak hallgatói, hanem aktív résztvevői egy produkciónak, és átélhetik azt a katarzist, amit a zenészek éreznek a színpadon. A betanításból kihagytuk a hagyományos kottát, helyette vetített színes szövegek, ábrák és persze a hallás utáni tanulás segítenek. A részvételhez nem szükséges előzetes zenei képzettség, sokkal fontosabb a nyitottság, hogy aki részt vesz, az kipróbálja magát egy olyan helyzetben, amit addig még nem tapasztalt. Számomra az a legnagyobb értéke és egyedisége a LokálVokálnak, hogy együtt összehozunk valami olyat, ami külön-külön nem sikerülne.

Amikor valaki először tapasztalja meg a kórusélmény ezen fajtáját, akkor mik a tapasztalataid milyen visszajelzések érkeznek a résztvevőktől? Megilletődöttség vagy teljes felszabadultság? :)

Azt mondanám, hogy tapintható a különbség az esemény első és utolsó perceiben. :)  Az elején hamar oldódik a megilletődés, hiszen a bevezető gyakorlatok, szórakoztató feladatok pont ezt a célt szolgálják, én is próbálok rávezetni mindenkit arra, hogy ez szórakozás, nem kell túl komolyan venni. Mire elkezdjük tanulni a dalt, már érezhető a felszabadultság - ami pedig a végére történik, az egészen csodálatos. Olyan transzformáció, olyan energiák, amitől minden alkalommal csak állok ott szó nélkül, hogy mire vagyunk képesek együtt. Azt hiszem, ez az energia a szégyenlősebbeket is elég hamar leveszi a lábáról. Sok olyan visszajelzést kapunk, hogy egy LokálVokál alkalom felér egy terápiával.

lokal.jpgVan valamiféle tematika, amely szerint felépíted az esteket, vagy teljesen véletlenszerűen választod ki a dalokat?

Nem vagyunk könnyű helyzetben dalok tekintetében, mert sok mindennek kell megfelelni. Jelenleg egy szál gitárral kísérjük a kórust, tehát olyan dal kell, ami ebben a formában is jól megszólal, és látok benne fantáziát a 3 szólamban megszólaltatásra. Magyar és angol dalokat is választunk, és jó, ha nem túl nehéz/gyors a szövege, könnyen megjegyezhető és dallamos a zenéje. Eddig volt Queen, Bon Jovi, ABBA, de énekeltünk Hungáriát és LGT-t is, októberben pedig a Honeybeast énekesnője, Tarján Zsófi csatlakozott a kórushoz, és énekeltük közösen a Legnagyobb Hőst. Szeretnénk, ha nem a dal lenne a lényeg, hiszen itt egy olyan verzió születik mindig, ami egyedi - de a kíváncsiak kedvéért egy nappal az események előtt leleplezzük a választott dalt.

Mit üzennél azoknak, akik eddig még nem vettek részt egy LokálVokál eseményen sem, miért érdemes megízlelni a közösségi élmény ezen formáját?

Manapság olyan kevés minőségi, személyes kapcsolódási lehetőségünk van még a közeli ismerőseinkkel, nemhogy idegenekkel. A LokálVokálon könnyen megtapasztalhatjuk egy alig 1 órája épült közösség megtartó erejét, hiszen ez csak akkor működik, ha mindenki beleadja a saját képességeit. Egy olyan komplex élmény, ami egyrészt szórakoztat és feltölt, másrészt pozitív személyiségformáló hatása van; nem is beszélve az éneklésről, ami már önmagában felszabadító tevékenység. Egy jóleső kiszakadás vagyunk a tökéletességre törekvő, sokszor sivár hétköznapi mókuskerékből, és úgy érzem, hogy minden alkalommal létrehozunk valamit a résztvevőkkel, amitől egy kicsit jobb lesz a világ!

A következő LokálVokál event december 21-én lesz a Krúdy utcai Mixát Udvarban.

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6718276959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása