„XIX. századi piac” - Bemutatkozik a Gyöngyös Város Barátinak köre
2022. augusztus 02. írta: Talabos Dávidné

„XIX. századi piac” - Bemutatkozik a Gyöngyös Város Barátinak köre

01_csoportkepek_026.JPG

Három év után ismét benépesült Gyöngyös Város Fő tere a Városnapon. Pünkösd előtti vasárnap ünneplik Gyöngyös várossá avatását, amelynek részévé vált immár 12. alkalommal a XIX. századi piac rendezvény, amelyet a város meghatározó civil szervezete Gyöngyös Város Barátainak Köre szervez a Mátra Művelődési Központtal közösen. A rendezvényt támogatja Gyöngyös Városa, a kísérő programok közül a városnéző sétát a Nemzeti Együttműködési Alap. Az Egyesület vezetőjével, Bekecs Andreával erről az egészen különleges programsorozatról beszélgettünk.

Mi is a XIX. századi piac?

Bekecs Andrea: A XIX. századi piacon korhű, korjellegű ruhákba öltözött polgárok vesznek részt, közülük volt olyan, aki népi iparművésszel, helyi varrónővel varratott korhű viseletet magának, a Baráti Kör is több ruhát készíttetett, az egri Gárdonyi Géza Színház is segített színházi jelmezekkel, évről évre bővíti a Baráti Kör ruhagyűjteményét, amihez az idén az eredményes NEA pályázatnak köszönhetően nagyobb forrás biztosított. Ez a színes forgatag kelt életre, amikor a hagyományoknak megfelelően a Mátra Múzeumtól indult Gyöngyös Város Barátainak Köre országosan is ismert rendezvénye a felvonulással. Az idei évben a rendezvény díszvendége a Szarvasi Baráti Kör volt, akikkel hosszú évek óta nagyon jó kapcsolatot ápol a Gyöngyösi Baráti Kör. A szarvasiakat Bődi János elnök képviselte, és egy kisbusznyi szarvasi barát érkezett.

Felvonultak a helyi és városkörnyéki általános iskolák tanulói. Érkeztek Visontáról, Gyöngyöshalászról, Hortról, Mátraszentimréről gyermekek, pedagógusok Nagyfügedről. Polgármesterek Gyöngyössolymosról, Gyöngyösorosziból, Ludasról, Mátraszentimréről és Kisnánáról képviselték településüket. Kisnánáról a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat tagjai és helyi hagyományőrzőik is felvonultak. A Rákóczi Ferenc katolikus iskola előző héten elsőáldozó diákjai is felvonultak szüleikkel, hittantanárukkal. A középiskolák közül a Berze Nagy János Gimnázium, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium és a József Attila Szakképző is képviselte diákjaival intézményét. Részt vett a felvonuláson a Mátra Múzeum igazgatója, aki helytörténészként délután városnéző sétát vezette. A Pátzay János Katolikus Zeneiskolánál a Musica Mansueta zenekar adott térzenét a felvonulóknak Megtisztelte a rendezvényt Horváth László országgyűlési képviselő úr. A rendezvényt Hiesz György polgármester nyitotta meg.  
01_csoportkepek_041.JPG

Milyen egyéb programokon vehettek részt az érdeklődők?

Bekecs Andrea: Gyereknap alkalmából kézműves foglalkozások, korabeli népi játékok voltak: korongos, kosárfonó stb. A Gyöngyöshalászi Önkéntes Tűzoltók bemutatóval korhű ruhákban vettek részt a vásári forgatagban. Egész nap nyitva volt a Tourinform iroda, készültek a Fő téren nyitva lévő szolgáltatók, vendéglátók. Ezen a napon mutatták be továbbá a Pro Civitate –díjas Gyöngyös Városi Díszpolgárokat. A város legrangosabb kitüntetését ebben az évben Gyöngyös Város Barátainak Köre két tagja, Molnár Katalin és Mihalik József kapta. A napot Csonka Zsuzsa és Domoszlai Sándor fellépése után Gájer Bálint és zenekarának műsora zárta. Több városi és városkörnyéki hagyományőrző lépett fel: Gyöngyöspatáról, Gyöngyöstarjánból, Hortról, Mátrafüredről fiatalok és örök ifjak, a Játékszín, a Casino Team, Gyöngyös Város Gyermekkórusa, a Meseházikó és a Bene Hagyományőrző Egyesület tánccsoportja és dalköre.

Idegenvezetéssel látogatható volt továbbá az Egyházi kincstár, fel lehet menni a Szent Bertalan templom tornyaiba. A Mátra Kapuja Egyesület korabeli játékokkal várta a kicsiket a gyerekszigeten.

A Vachott Sándor Városi Könyvtár korabeli kávéházzal várta az olvasni vágyókat a Fő téren. Akik ezek után kapnak kedvet a könyvtárhoz, azoknak ingyenes volt a beiratkozás vasárnap. A gyermekkönyvtár kézműves foglalkozással és bábjátékkal várta a gyerekeket. A könyvtár munkatársai ingyenes tárlatvezetést biztosítottak a Huszár Lajos Éremtárba és a Hermann Lipót kiállításon.  

Az Éneklő Magyarország rendezvény keretében vasárnap 15 órától a Szent Bertalan templomban a XXI. Országos Kórusminősítő Kórusfesztivál és Hangverseny várta az igényes zenei programokra vágyókat. A fellépő kórusok: Berze Nagy János Gimnázium – Muzsikus Céh Vegyeskar, Cantare Városi Vegyeskar, Come Prima Énekegyttües, Cantus Corvinus Nőikar és Cantus Corvinus Vegyeskar. A rendezvény védnöke dr. Bekecs Andrea, Gyöngyös Város Barátainak Köre elnöke.
04_piac_040.JPG

Mik a terveik erre az évre?

Bekecs Andrea: Az alapító elnökségi tagja volt a Baráti Körnek Bálint György, aki 2019-ben születésének századik évfordulója alkalmából a Gyöngyösi Mátra Múzeum kertjében kedvenc fáját egy házi berkenyét, mint emlékfát ültetett a város polgármesterével és Balázs Ernővel a Baráti Kör akkori elnökével. Már korábban felmerült az igény, de a Covid alatt nem tudtuk megvalósítani, hogy az emlékfa mellé helyezzenek el egy emléktáblát is az időközben elhunyt Bálint Gazda tiszteletére. Mivel Gyuri bácsi a természettel élt együtt, adta magát, hogy egy, a Mátrában bányászott természetes kővel állítsunk emléket. A kő leleplezését a július 28-i 103. születésnap időpontjához tervezzük igazítani. Az eseményen számítunk Bálint Gazda özvegyének, Récsey Antóniának a részvételére.

Idei újdonságunk a már korábban említett NEA támogatásnak köszönhető, a „Városnéző séták” programsorozat. Ősszel az Ars Sacra Fesztivál keretében az izraelita temetőben – ami a második legnagyobb az országban - ismeretterjesztő sétát szervezünk, immár negyedik alkalommal, amelyet Borbándi Erik helytörténész fog vezetni „Hősök és Mártírok – városnéző séta Gyöngyösön: utazás a múltba, tanítás a jelenben, és remény a jövőhöz címmel” Együttműködik velünk a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség, és az azt vezető Weisz Péter.  

Október 1-jén a Zene világnapján Operagálát szervezünk a városi sportcsarnokban, műsorra kerülnek Verdi művei az első felvonásban, a második felvonásban pedig operetteket fognak énekelni a Magyar Állami Operaház neves művészei, fellépési lehetőséghez jutnak gyöngyösi tehetségek, köztük Domoszlai Sándor tagtársunk, aki a XIX. századi piac alkalmából is fellépett. A rendezvény évek óta jótékonysági célt szolgál.

04_piac_038.JPG

Távlati tervekről beszélhet?

Bekecs Andrea: Jövőre lesz húsz éve annak, hogy megalakult a Baráti Kör. A jótékonysági Operagála bevételét egy Almanach kiadására tervezzük fordítani. Bízok benne, hogy az idén elkészül a belvárosban az önkormányzat által egy szép műemléki épületben rendelkezésünkre bocsájtott helyiségből kialakításra kerülő irodánk. A városnéző sétákat rendszeressé szeretnénk tenni, jövőre pedig a XIX. századi piac a háromnapos tavaszi bornapokkal egy időben vasárnap délelőtt kerülne megrendezésre.

A közösség által megszokott összetartó programjainkat is meg szeretnénk tartani: Márton napkor a libavacsorát a Borpalotában az új bor kóstolójával összekötve, valamint a hagyományos disznóvágást is, amely nemcsak tagjainkat, hanem szarvasi barátainkat vonzó programunk.

Nagyon köszönjük az interjút és további nagyon sok sikert, sok-sok évtizednyi munkát kívánunk!
01_csoportkepek_030.JPG

GYÖNGYÖS VÁROS BARÁTAINAK KÖRE

Székhely: 3200 Gyöngyös, Barátok tere 3.

Levelezési cím: 3200 Gyöngyös, Tüzér út 3.

Telefon: +36/30/754 0501  e-mail: gybarati2003@gmail.com

Közhasznú egyesület nyilvántartási száma:10-02-0001720

Adószáma: 18586596-1-10

Pénzforgalmi jelzőszáma: 11994600-06432036-10000001

Számlavezető pénzintézet: ERSTE Bank

Honlap: www.gyongyosbaratikor.hu

01_csoportkepek_038.JPG

A képek Kalácsi René tulajdonát képezik.

 (Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6617895911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása