„A bábjáték egy kifejezési mód, általa olyan mozgásban lévő alkotás valósul meg, amely magában ötvöz több műfajt”
2021. szeptember 15. írta: Talabos Dávidné

„A bábjáték egy kifejezési mód, általa olyan mozgásban lévő alkotás valósul meg, amely magában ötvöz több műfajt”

Bemutatkozik a Vojtina Bábszínház

piros_ajtok3.jpg

A bábművészet szerencsére napjainkban is nagyon népszerű műfaj, amelynek révén a kisgyerekek egy teljesen sajátságos világot ismerhetnek meg. A debreceni Vojtina Bábszínház munkatársai már több mint 46 éve szórakoztatnak és ejtenek ámulatba kicsiket és nagyokat egyaránt. A bábművészetről, munkájukról és terveikről a Vojtina két vezetőjével, Asbóth Anikóval és Láposi Terkával beszélgettünk.

1975-ben alakult meg a Vojtina Bábszínház. Mi volt a motiváció?

Asbóth Anikó: Korábban a Lúdas Matyi Bábegyüttesben játszó csapat együtt gondolkodása, 8 fiatal szándéka a közös játékra, Szabó Tibor társulatvezető közösségformáló ereje, Giovanni Kornél művészeti vezető karizmája.

Hány tagú a társulat jelenleg?

Asbóth Anikó: 35 tagú a társulat.

Mit gondolnak, hogyan lehetne népszerűsíteni a bábszínészi szakmát? Jelenleg sokan végeznek ezen a szakon?

Asbóth Anikó: Öt évente végeznek a Színművészeti Egyetemen 10-12-en, ami kevés a 13 bábszínházban lévő álláshelyekhez képest, de van egyetemi szintű képzés Marosvásárhelyen, ahol évente indítanak bábszínész képzést, és az itt végzettek is gyakran szerződnek magyarországi társulatokhoz. A képzési struktúra átalakulóban van, reméljük színesebb lesz a paletta.

Jó előadások, a társulatban való működés, a csapatmunka hangulata meghatározó a fiatal tehetségek bevonzásában.
piros_ajtok2.jpg

A báb műfaja nagyon régre nyúlik vissza és azt gondolom, hogy a mai gyerekekhez is tud szólni, hogy látják ezt?

Láposi Terka: A bábu halott anyagból válik lélegző, mozgó élőlénnyé, azaz helyettesíti az élőt. A holt anyagból megelevenített bábu segíti az embert az élet megismerésében. A bábu mozog, lélegzik, diskurzusba lép, stilizál, helyettesít, projektál, elrejt, kivetít, kitesz, távolít, pótol, sűrít, szimbolizál, felmutat, képes a csodára, megengedi az irrealitást, megenged olyat, amit élővel nem lehet megtenni (csonkítás, feltámadás…), átváltozik, „tudja” a metamorfózis csodáját, nyílt színen átalakítható, kiegészíthető, csonkítható.

A bábjáték egy kifejezési mód, általa olyan mozgásban lévő alkotás valósul meg, amely magában ötvöz több műfajt, összekapcsol művészeti kifejezésmódokat, egyfajta teljességet szervez. A játék során a bábu iránti feltétlen elfogadást elmélyíti az a lényeges műfaji sajátosság, hogy a manualitásnak, az élettelen anyagból való előállításnak, a tárgyalkotásnak is meghatározó szerepe van.

A gyermek, mint néző éppen a valakivé válás kezdő lépéseit teszi, aki abban a korban kapja egy metamorfózison átesett tárgyon, látványvilágon a mesét, amikor még érzései nem strukturáltak, amikor az emlékelőhívásra nem igazán építhetünk, amikor még az éntest és a pszichikai élmény különválik, amikor a transzformáció, a szelekció képessége még nem fejlődött ki, amikor még „önmagánál nagyobb” az önképe, az önérzékelése pedig univerzális. A bábjáték összetettsége képes mindezeket szolgálni, holisztikusan fejleszteni.

A bábkészítés szintén különálló szakma, látom több ilyen munkatárssal is rendelkeznek. Mesélnének róluk?

Láposi Terka: A bábszínház egy teremtett világ, a világ miniatűr arca. A színpadra állított mű összehangolt alkotói folyamat, összetett tevékenységek láncolata által valósul meg. Író, rendező, tervező, zeneszerző, színész, hangosító, világosító, díszítő, … no, és a bábkészítők összjátéka szükséges.

A bábkészítők azok, akik az anyagokból a tervezők megálmodta látványrajzokat kibontják, akik felépítik a szerkezeteket, kifaragják a figurákat, akik öltözeteket varrnak a bábtestekre. Ők a mesteremberek, akik az anyagok viselkedését ismerik, kutatják. Ők a tapasztalataik, a jártasságuk révén az anyag titkaiba lesznek beavatottak. Tudják, hogy minden épített elemnek, szerkezetnek, létrehozott figurának egyidejűleg két arányrendszernek és két jelentésfunkciónak kell egyszerre megfelelniük: a bábnak és a bábosnak. Tudják, hogy a bábjátékban az anyag, a fizikai matéria a fő megjelenítő eszköz, hogy a figura nem csak a tárgyi valóságot ábrázolja, hanem képes perszonifikálni (az élettelent megszemélyesíteni) a képzeletszülte lényeket. Ők, a bábok tervezői és készítői a bábok „életét” szolgálják.

szerencses_janos.jpg

A jelenlegi évadban milyen előadásokkal találkozhatnak a gyerekek és az érdeklődő felnőttek?

Asbóth Anikó: Az idei évadban sok olyan előadást fogunk játszani, amelynek a tavalyi évadban zajlott a próbafolyamata, de élőben nem tudtuk bemutatni ezeket az előadásokat. Ebből a szempontból is különleges volt az előző évad, hiszen a vírushelyzet rákényszerített minket, hogy az online világban folytassuk a tevékenységünket, amennyire ezt a lehetőségeink engedték. Így a Vojtina Bábszínház történetében először online bemutatót tartottunk a Vas Laci, a Messzeringó és az Arika, az elkápráztatóművész előadásoknak. Ezek is műsoron lesznek természetesen. Műsoron maradnak nagysikerű előadásaink, mint A csúnya kislány, Iciri-piciri mesék, Óriásölő Margaret, A papucsszaggató királykisasszonyok, A virágot lépő lány, a Szerencsés János. Látogathatók lesznek végre az ovis-foglalkoztató programjaink, a Sej-haj, pengettyű és a Szellőn szökellő. Tavaly éppen, hogy be tudtuk mutatni a bezárás előtt A libapásztorlány és Az Égig Érő Fa című előadásokat, de ezeket csak párszor tudtuk játszani, így teljesen újak lesznek a közönségünknek. Ez elmondható a Családkollázs színháznevelési előadásunkról is. A színháztermünkben a legújabb darabunk A tengerlépő cipő című magyar népmesei történet lesz, a játszószínházunkban pedig bemutatjuk az Állati és baráti című darabot, továbbá a Tízezer lájk című interaktív és részvételi színházi előadást, de először láthatják a gyerekek a Királyok könyve – Történetek Szent Margitról osztályterem-színházi történetet is.
Egy szó, mint száz, bővelkedünk látnivalókban idén is.

oriasolo_margaret_19.JPG

 Fotók: A Vojtina Bábszínház tulajdonát képezik

Nagyon köszönjük az interjút és további nagyon sok sikert kívánunk az idei évadra is!

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2516688798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása