A villamos - A remíztől a hurokvágányig - Interjú Kovács Tamás Györggyel és Szinvai Dániellel
2024. április 10. írta: Talabos Dávidné Lukács Nikolett

A villamos - A remíztől a hurokvágányig - Interjú Kovács Tamás Györggyel és Szinvai Dániellel

villamos_kidolg_retus_16_9.jpg

A Pagony Kiadó mindig híres volt arról, hogy közkedvelt témákat nemcsak a gyerekeknek, hanem a gyereklelkű felnőtteknek is kiválóan tud bemutatni. Egyik legújabb kötetükben a villamosokat ismerhetjük meg, építésüket, felépítésüket, valamint számos érdekességet, néhol vicces formában. A kötet szépen illusztrált és érthető, gyerekeknek is élvezettel forgatható. A szerzők voltak olyan kedvesek és rám szánták az idejüket, amelyből egy nagyon érdekes beszélgetés kerekedett.

Mikor döntötték el, hogy erről a témáról írnak?

Sz D: Korábban is volt róla szó a szerkesztőségben, hogy szívesen rajzolnék egy közlekedési eszközökről szóló könyvet, a konkrét feladattal azonban a kiadó keresett meg. Bár először egy átfogó könyvről volt szó, később úgy döntöttünk, szétbontjuk a témát, és először a villamosokat vesszük górcső alá.

KTGy: A Pagonynak korábban is voltak szuper, közlekedéssel (is) foglalkozó könyvei, látszott, hogy erre van nagyobb igény. Engem a könyv Győri Hanna, a könyv egyik szerkesztője hívott fel az ötlettel. Nagyon örülök, hogy végül egy csak villamos fókuszú könyv született, így mélyebbre lehetett menni.

Miért a gyerekeket célozták meg?

Sz D: A Pagony Kiadó gyerekkönyvekkel foglalkozik, így ez adta magát. Illetve egy gazdagon illusztrált könyv ennek a korosztálynak igazán releváns, vagy legalábbis ők vevők rá igazán. De egyébként nem csak a gyerekeknek szól a könyv. Sok szerelmese van a kötöttpályás közlekedésnek a felnőttek közt is. Mind szövegileg, mind vizuálisan törekedtünk rá, hogy minden korosztály találjon benne magának csemegét. 

KTGy: Egyetértek Dániellel. Az szerintem nagyon fontos, hogy ez nem egy mesekönyv, és nem is egy lebutított ismeretterjesztő könyv. Nagyon komolyan vettük a gyerekeket és a villamosokat is. Se szövegben, se képben nem elégedtünk meg azzal, hogy “hát kábé olyan” valami. A végére úgy éreztem, hogy el tudnék vezetni egy régi lisszaboni villamost is. Egy jó példa erre: a villamosoknak szóló lámpát nem pontocskás lámpácskának kívjuk, hanem holdfényjelzőnek, mert ez a neve. A szöveg azoknak szól, akik ezt az amúgy bonyolult szót már megértik, el tudnak játszani vele. A képi világ pedig nyilván a fiatalabb korosztálynak is.
szinvai_verk_01_2.jpg

Melyik a kedvenc fejezetük?

KTGy: A járműves oldalpár, ahol különböző típusok vannak egymás mellett, az szerintem kiemelkedően szép lett, ez persze Dániel munkáját dicséri. Szövegileg talán a villamos részeiről szóló a könyv elején.

Sz D: Én személy szerint a megállókról és a remízről szóló oldalpárokat szeretem legjobban.

Van kedvenc villamosuk?

KTGy: Nincs. És hogy még rosszabb legyen: a nagyon régi, nosztalgia villamosokhoz egy picit mindig kevésbé tudtam kötődni, mint a régi, de azért még a közelmúltban utasokat szállító, vagy a nagyon új villamosokhoz. Ennek szerintem az az oka, hogy nosztalgia járművek már múzeumi érdekességek, engem pedig a sokka jobban érdekel a város és a közlekedés viszonya, mint önmagában a jármű, ezt pedig a közelmúlt és a jelen szerelvényeiben sokkal könnyebben meglátom. 

Sz D: Talán a CKD Tatra T5C5. Ráadásul itt a kocsik egyik végében be lehet állni az üvegkalitkába. Kár hogy nálunk mindig párban közlekednek, így leginkább csak a másik kocsit lehet látni.

Melyik országban ültek már villamoson?

Sz D: Minek máshová menni, ha egyszer Budapesten vannak a legszebbek?

KTGy: Ezen soha nem gondolkodtam, de Spanyolországtól Oroszországig elég hosszú a sor szerencsére. Az biztos, hogy ha elmegyek egy városba, akkor ott (ha van) felülök a villamosra. 
ktgy_szarvas.jpg

Lesz valamilyen módon folytatása a kötetnek?

Sz D: Már dolgozunk a Metró című könyvön. Egy kicsit minden szempontból más lesz, a téma is mást kíván, na meg magunkat se szeretnénk untatni, és keressük a kihívásokat is.

KTGy: A metróban még nagyobb lesz a kitekintés, több kontinensről mutatunk be járműveket, állomásokat. Egyértelműen folytatás lesz, de képben és szövegben is kissé más lesz, mint a villamosokról szóló könyvünk.

Nagyon várjuk a folytatást, nagyon jó munkát kívánunk hozzá! a_villamos_3d_ver2.jpg A fotók Kovács Tamás György és Szinav Dániel tulajfonát képezik.

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4318376359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása