Egy igazi csemege a horror rajongóinak karácsonyra
2023. december 23. írta: Talabos Dávidné Lukács Nikolett

Egy igazi csemege a horror rajongóinak karácsonyra

H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása

cthulhu_b1-rate_bg400-rate_bg600.jpg

„Meghalni nem halhat meg az,
Mi öröklétig áll,
Számlálatlan korok során
Enyészik – a Halál.”

(Cthulhu hívása)

A Multiverzum Kiadó idén a horror rajongóira is gondolt karácsonykor. A Poe művészetén nevelkedett, az amerikai „sötét” irodalom mestere, Howard Phillips Lovecraft 1926-ban írta ezt a művet, amely a tőle megszokott módon rendkívül hátborzongató. Rajongóinak nem kell bemutatni őt, igazi klasszikus hazánkban is, még Társaság is alakult a művészetének továbbvitelére, megismertetésére. Bevallom, hogy a kötet teljesen magával ragadott, a sodró, egyszerű, mégis igényes, jellegzetes nyelvezete, történetvezetése, illetve a csodálatos, szemkápráztató illusztrációi miatt is. Nem véletlen, hogy a szerzőt „mesterének” tekinti a Pszicho írója, Robert Bloch, és Stephen King, a modern horror koronázatlan királya is.

A The Call of Cthulhu (Cthulhu hívása) 1928-ban megjelent története jellegzetesen XIX. századi bonyolítású, amely arról szól, hogy bolygónk eredeti ősi istenei és lényei időlegesen hagyták el réges-régen a Földet, de maguk helyett kis bálványokat és különös, démoni rítusokat hagyományoztak az emberiségre.

Cthulhu, aki gyakorlatilag egy a csillagok közül érkezett ősi lény, a tenger fenekén mély álomba merülve várakozik rettenetes visszatérésére, az egész Lovecraft alkotta mitológia szimbólumává vált.

François Baranger illusztrátort, aki korábban a Harry Potter filmekkel is foglalkozott, már korán lenyűgözték Lovecraft lényei és a fantázia sötét bugyraiból származó látomásai. Szenvedélye elképesztő alkotásokra sarkallta őt, amelyek rajongókat és laikusokat egyaránt ámulatba ejtenek, s garantáltan beszippantanak bárkit, aki olvassa a kötetet. A könyv ideális karácsonyi ajándék azoknak, akik egy kis borzongásra vágynak az ünnepek alatt.

Könyvadatok:

Kiadó:

Multiverzum Kiadó

Műfaj:

Horror

Oldalszám:

80 oldal

Kötés:

Keménytáblás

Méret:

262 x 350 mm

ISBN:

9786156662019

Megjelenés éve:

2023

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6818286881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása