Egy város újabb titkai
2024. május 27. írta: Talabos Dávidné Lukács Nikolett

Egy város újabb titkai

Interjú Kordos Szabolccsal

galamb.jpg

Kordos Szabolcs ismét izgalmas történelmi utazásra invitál minket, akik imádják a történelmet és szeretnének Budapestből többet látni, mint épületek és boltok halmaza, mint egy helyszín a munkába járásra, beszélgetésre. Szabolcs izgalmas stílusával csodálatos képek környezetében ismeretet meg minket a régi korok nagyjaival, épületeivel, hegyeivel, s teszi ezt alapos felkészültséggel, levéltári könyvtári kutatások és interjúk után. Bajor Gizi és Mágnás Elza rejtélye, Rákosi Mátyás tyúkjai, egy ősi kelta nép a Gellért-hegyen- csak néhány a kínálatból, ami garantáltan a székekbe szegez minden olvasót. Szabolcs idejét ránk szánva mesélt nekünk a kötetről, terveiről, kedvenc szereplőiről.

Melyik helyszínre volt a legnehezebb "bejutni"? Melyik témához volt a legnehezebb anyagot gyűjteni?

Kordos Szabolcs: Mindegyik helyszín nehéz volt, de egyben izgalmas is. Fotós kollégámmal, Huszár Dáviddal lejutottunk például a Ferenciek-tere templomának kriptájába, ahol gróf Batthyány Lajos holttestét rejtegették a kivégzése után egy kriptában, aminek csak a belső falára írták fel: G. B. L.

A Saxhlner palota sem tárja fel a titkait minden nap a látogatók előtt, és nagyon örültem, hogy bejuthattunk a Harmincad utcai egykori brit nagykövetség épületébe is.

 images.jpg

Melyik volt a kedvenc téma, helyszín? 

Kordos Szabolcs: Nagyon nehéz kiemelni egyet a több, mint 30 epizód közül. Budapesti ősi lakóiról, a mára feledésbe merült kelta népről, az eraviszkuszokról szóló beszélgetést nagyon élveztem a kutatóval. Ez a titokzatos törzs a római hódítás előtt él is itt élt már, a Gellért-hegyen építették fel központjukat. Ugyancsak izgalmas volt a Frida bordélyházról szóló anyaggyűjtés, mert egy kicsit közelebb kerültem annak a megértéséhez, hogy miért volt az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején annyi kupleráj és szexmunkás a városban. Nagy élmény volt belépni abba a lakásba, ahol Csontváry Kosztka Tivadar élt annak idején, és ahol most is egy kiváló festő alkot. Személy szerint engem az ő képei jobban megérintenek, mint a mesteré.  

Ki volt a kedvenc szereplő, akinek a története leginkább megfogta? 

Kordos Szabolcs: Két mágnást emelnék ki: Saxlehner András egy posztókereskedő volt, akinek az üzletében egy gazda elpanaszolta, hogy a földjén keserű víz tör a felszínre, nem szeretik a tehenei. Ebből lett a Hunyadi János keserűvíz, amely egy időben Magyarország legkeresettebb export terméke volt évi 15 millió palackkal, amit Argentínától Indiáig ittak. A „befolyó” pénzből épülhetett fel a csodálatos Saxlehner palota is.

A másik mágnás rögtön kettő, a Haggenmacher testvérek, igaz, Henrik és Károly nem együtt dolgoztak, hanem egymás konkurenciái voltak, de tisztelték és szerették egymást. A malomiparból lettek hihetetlenül gazdagok, kezük nyoma, különösen Henriké, pedig jól látható a falakon a mai napig.   

Kiknek ajánlja a kötetet?

Kordos Szabolcs: Mindenkinek, akit kicsit is érdekelnek a város titkai és szeretné, ha a napi ingázása, vagy akár a séta a boltba is egy izgalmas felfedezőút legyen, amelynek során újabb és újabb részleteket vesz észre.

Hol találkozhatnak veled az olvasók ebben az évben?

Kordos Szabolcs: A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában gyakran tartok előadásokat, pontosabban inkább városi – reményeim szerint szórakoztató - sztorizásokat. Ezen kívül szerencsére sokszor hívnak könyvtárakba, kulturális központokba is előadni, az időpontokat a Facebook oldalamon szoktam tudatni.

 szabadko1.jpgA fotók Huszár Dávid munkái.

Lesz újabb folytatás?:)

Kordos Szabolcs: Már készül  Ismét nagyon izgalmas helyekre jutottam el, reményeim szerint a már-már szokott időben, szeptember végén a polcokon lesz a sorozat harmadik kötete.

Nagyon várjuk a következő kötetet és nagyon jó munkát kívánunk hozzá!

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3618414565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása