70 éve szennyezi a környezetet és károsítja az egészségünket a PFC
2023. december 05. írta: Kultúrjunkie

70 éve szennyezi a környezetet és károsítja az egészségünket a PFC

A Fjällräven az elsők között szüntette be az impregnálószer használatát

fjallraven_3.jpg

A PFC-k, vagyis a perfluorkarbonok egyszerű és praktikus módon teszik ellenállóvá a nedvességgel szemben a különböző ruhadarabokat, illetve csomagolóanyagokat, ugyanakkor hatásuk a környezetre és egészségünkre sokkolóan negatív, mivel gyakorlatilag sosem bomlanak le, mikrorészecskéik pedig képesek beépülni az élőlények szövetébe. Miközben a világ csak most kezd el igazán komoly lépéseket tenni ennek az impregnálószernek betiltásáért, addig a Fjällräven már 16 éve azon dolgozik, hogy minden termékéből kivonja, és egy hajszálnyira vagyis cipzárnyira van attól, hogy teljesen PFC-mentessé váljon.

fjallraven_1_1.jpg

A perfluorkarbon (közismert nevén PFC vagy PFAS) az 1950-es években jelent meg, és gyorsan népszerű bevonóanyaggá vált, kiváló nedvesség-, olaj- és szennyeződéstaszító képességének, valamint széleskörű felhasználási területeinek köszönhetően. Az 1980-as évekre azonban toxikus hatásai egyre nyilvánvalóbbá váltak. Kiderült, hogy ellenáll a biológiai lebomlásnak és bioakkumulatív hatású, vagyis képes bejutni az élőlények szöveteibe, akár belégzés útján is.

Az emberi szervezetben felhalmozódva számos egészségügyi problémával hozhatóak összefüggésbe, mint például a pajzsmirigy- zavarok, a máj- és vesekárosodás, 2005-ben pedig a rákos megbetegedések kockázatnövelő tényezői közé sorolták*” – mondja Stefan Posner polimer- és textil vegyipari szakértő, aki egyben a PFC-k európai betiltására irányuló javaslat társszerzője is.

A PFC-ket még mindig széles körben alkalmazzák, nyomaik pedig - rendkívüli illékonyságuk és mobilitásuk eredményeként - a Föld legtávolabbi helyein is megtalálhatóak. Környezetszennyező hatásuk nem csupán a termékek gyártásából és használatából, hanem a PFC-tartalmú hulladékokból is ered. Az egészség és a természet védelme érdekében alapvető fontosságú a környezetbe kerülő PFC-k nyomon követése, valamint használatuk fokozatos felszámolása. Helyettesítésükre minden területen biztonságosabb, fenntarthatóbb alternatívák kifejlesztésére van szükség, ami összehangolt együttműködést igényel az iparágak és a szabályozó szervek részéről.

A PFC elhagyásának legfontosabb Fjällräven-mérföldkövei

A PFC-k használatát várhatóan 2025-től több országban is betiltják, a Fjällräven azonban már azóta dolgozik ezeknek a veszélyes anyagoknak a kivonásán, amióta 2008-ban megkapta az első PFC-vel kapcsolatos, lesújtó kutatási eredményeket.

2009-ben a svéd outdoor márka elkezdte termékeiből fokozatosan kivonni a PFC-t, amelynek első ambiciózus projektje egy új héjszövet kifejlesztése volt. A cél az volt, hogy úgy nyújtson védelmet a víz ellen, hogy közben megőrizze a légáteresztő képességét, és elvezesse a ruhán belül keletkező nedvességet, mindezt a környezetre káros hatással lévő fluorokémiai bevonat nélkül. A sorozatos kutatások és tesztelések eredményeként végül 2012-ben megszületett a poliészter rétegekből álló Eco-Shell anyag, amelynek külső, újrahasznosított poliészter rétegét teljesen PFC-mentes DWR (vízlepergető) bevonattal látták el. 2015-re a Fjällräven az összes szövetéből – beleértve a sátrak, hálózsákok és kiegészítők anyagát - kivonta a PFC-t, egy dolgot kivéve, a cipzárakat. Erre az apró, ám mégis rendkívül lényeges részletre úgy tűnt, 2023-ban megtalálták a megoldást. A világ legnagyobb vízálló cipzár gyártója, a YKK ugyanis idén bemutatta a PFC nélkül gyártott modelljét. Sajnos azonban a festett darabokban továbbra is jelen van ez a nemkívánatos anyag, így ennek az alternatíváját továbbra is keresik.

A PFC jövője  

Több mint 70 éve szennyezik a Földet a PFC/PFAS-k. Azokat, amelyek már bekerültek a környezet körforgásába, lehetetlen teljesen kivonni, épp ezért rendkívül fontos, hogy ne kerüljön több belőlük a természetbe. Erre a hosszú távú megoldás, ha teljesen beszüntetjük a használatukat, a rövid távú  pedig a már meglévő fluorokémiai anyagok semlegesítése, amelynek egyetlen biztonságos módja, ha a PFC-t tartalmazó termékeket legalább 1200 °C feletti, környezetvédelmi engedéllyel rendelkező speciális égetőművekben elégetik. A PFC anyagok tilalma a tervek szerint 2025. január 1-jével lép életbe Kaliforniában, ezt követően pedig 2025-26-ban az Európai Unióban. A Fjällräven működésében ez nem jelent jelentős változást, hiszen a márka nem a jogszabályok, hanem a saját elvei miatt döntött még évekkel ezelőtt a PFC-k kivezetése mellett. Az új szabályozás nagy segítséget jelent a megbízható beszállítókkal való együttműködés kialakításában, ugyanakkor nagy kihívás elé állíthatja azokat a márkákat, akik eddig nem tettek lépéseket a fluorkémiai anyagok kivonására. Annak érdekében, hogy minél előbb és minél nagyobb területen megvalósulhasson a PFC-mentesség, a svéd outdoor márka szívesen megosztja más gyártókkal a saját tapasztalatait és módszereit. A fluorokémiai anyagok világszintű csökkentéséhez nagyon hosszú időre van szükség, de függetlenül attól, hogy mennyi időbe telik, és mennyi technikai fejlesztés szükséges hozzá, ez a helyes és egyetlen módja az előrelépésnek.

"Hosszú utat tettünk meg, de mára elértük, hogy a cipzáraktól eltekintve termékeinket PFC felhasználása nélkül gyártjuk. Ezt pedig gyártóink és beszállítóink igazolásán túl, minden egyes alkalommal saját vizsgálatainkkal is ellenőrizzünk, mivel számunkra elsődleges az egészség megóvása, illetve a környezeti terhelés minimalizálása" – mondta Donna Bruns, a Fjällräven globális termékigazgatója.

* Changing Interpretation of Human Health Risks from Perfluorinated Compounds - PMC (nih.gov)

Forrás: FLOW PR

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6718274553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása