Tippek és trükkök szabadban alváshoz a leghidegebb évszakban: éjszakázás télen a természetben sátorral - vagy anélkül
2024. február 15. írta: Kultúrjunkie

Tippek és trükkök szabadban alváshoz a leghidegebb évszakban: éjszakázás télen a természetben sátorral - vagy anélkül

fjallraven_3.jpeg

Télen sokakat megriaszt a nulla fok alatti hőmérséklet, de a túrafelszerelés tudatos megválasztásával és néhány hasznos tipp ismeretével kifejezetten élvezetes, felejthetetlen kalandot kínálnak a természetben eltöltött éjszakák. Ebben segítenek Schnitzer Miklós outdoor szakértő és Fjällräven márkanagykövet tippjei, aki az elmúlt 10 évnyi vadkemping tapasztalatából merítve összeszedte a legfontosabb tudnivalókat, ha télen a szabadban aludnánk. Hiszen senki sem szeretne átfagyott végtagokkal ébredni egy csípős téli reggelen, ahogyan átöltözni sem az éjszaka közepén, mert megizzadt a hálózsákban a nem megfelelően megválogatott ruhák miatt.

fjallraven_2.jpeg

„Ahhoz, hogy télen komfortosan, kényelmesen tudjunk kint aludni a természetben, elengedhetetlen a jó minőségű, téli időjárásra tervezett felszerelés” – mondja Schnitzer Miklós, aki azt is hozzáteszi, hogy amennyiben először tervezünk a szabadban éjszakázni, válasszunk ismerős terepet, és „minden esetben legyen legalább egy valaki, aki pontosan tudja hová megyünk és mikor tervezünk visszatérni.”

Téli éjszakák a szabadban

Az alapvető túrafelszereléseken túl, a szabadban éjszakázás legkézenfekvőbb kelléke a sátor. Ez plusz szigetelést nyújt, és véd az időjárás viszontagságaival szemben, de enélkül is álomra hajthatjuk a fejünket - még télen is. Alhatunk fűtetlen menedékházban vagy szimplán a szabad ég alatt, de áshatunk egy szélvédett gödröt is a hóban magunknak. Bármelyik változat mellett is döntsünk, alváskor elsőként a talajszinti hőszigetelést kell megoldani. Erre a legpraktikusabb a felfújható túramatrac, akár derékaljjal kiegészítve, amellyel a szigetelőképesség tovább növelhető. Erre kerül a hálózsák, ami egyrészt a kényelmes alvásért felel, másrészt a fagyos éjszakai hőmérséklet ellen véd.  Érdemes olyat választani, ami a derék- és lábrésznél extra töltettel rendelkezik – hiszen ezeken a testtájékokon tudunk a legkönnyebben kihűlni -, valamint a legjobb természetes hőszigetelővel, pehellyel van töltve. Erre kiváló alternatíva a Singi Three Seasons hálózsák, ami akár -8 °C-os hőmérsékletig is melegen tart. Mielőtt belefeküdnénk, végezzünk egy kis testmozgást, mivel ezzel hőt termelünk, ami bent marad a hálózsákban. Közvetlenül alvás előtt együnk is - például fél marék olajos magvat -, hogy beinduljon az emésztés, ezzel is némi plusz hőt termelve, ami szintén növeli a komfortérzetet.  Amennyiben védett helyen táborozunk le, elegendő az aláöltözetet és egy kellően meleg zoknit magunkon hagyni, mivel Magyarországon nincsenek a sarkkörhöz hasonló mínuszok.

Az éjszaka a nappallal kezdődik

A szabadban töltött éjszakákhoz napközben is melegen kell tartanunk magunkat, ami egy téli túra során legalább négyréteges öltözködést jelent. A közvetlenül a bőrünkkel érintkező alsóréteg esetén a legjobb választás a gyapjú felső és alsó. Ez az anyag kellően meleg, ugyanakkor elvezeti a nedvességet – hiszen a hidegben is megizzadhatunk –, így sosem kell átnedvesedett ruhában lennünk. A középső rétegek funkciója a hőszigetelés. Felülre egy vékonyabb és egy vastagabb pulóver a legideálisabb. Ez utóbbi lehetőség szerint kapucnis és cipzáras legyen a jó kihasználhatóság és hőszabályozás miatt, épp, mint a polár Övik Fleece Hoodie, amely melegebb időben vagy nagyobb aktivitású tevékenységek esetén héjrétegként is használható. Alulra mindenképp olyan nadrágot válasszunk, ami nem akadályoz minket a mozgásban, meleg, ellenáll az időjárási és természeti elemeknek, továbbá könnyen le- és felvehető. A dupla szövésű, négyirányú sztreccs anyagból készült Abisko Winter Stretch Trousers nadrágot kifejezetten téli túrákhoz tervezték, hiszen rendkívül meleg, ugyanakkor puha és könnyű anyagának köszönhetően kellő mozgásszabadságot nyújt.

A külső réteg, vagyis a kabát célja, hogy megvédjen a széltől, esőtől, és plusz szigetelést nyújtson. A kabátnak azonban nem csupán melegnek és strapabírónak kell lennie, de kellően könnyűnek is, hiszen hideg időben a szervezet egyébként is sokkal több energiát használ fel, ráadásul a hó és a gyakran csúszós talaj miatt nehezített terepviszonyokkal kell szembenéznünk, ami nagyobb energiabefektetéssel jár.  A Fjällräven klasszikus pehelykabátja, az Expedition Down Jacket tökéletes választás a téli természetjáráshoz, mivel nem csupán kiválóan szigetel, de víz- és szélálló, valamint extrán tartós, és más, hasonló tulajdonságokkal rendelkező szintetikus töltetű kabátokkal szemben jóval könnyebb is.

Schnitzer Miklós outdoor szakértő személyes tippjei:

  • Az alváshoz a legjobb az ötujjas zokni, másnéven lábtyű, mivel ez nyújtja a legnagyobb védelmet a hideg ellen.
  • A gázfőzőn vagy tűzön megmelegített vizet betehetjük plusz hőforrásként a hálózsákba, de fontos, hogy sose legyen olyan forró, hogy megégethessük vele magunkat, illetve győződjünk meg arról is, hogy a palack nem ereszt.
  • Használjunk zsebmelegítőt napközben vagy éjszaka, hiszen ezek akár 45°C-os hőmérsékletet is képesek biztosítani, mintegy 5 órán keresztül.
  • Lefekvés előtt 2-3 órával már ne igyunk nagy mennyiségű folyadékot, így megelőzhetjük, hogy a fagyos éjszakában kelljen elhagynunk a meleg hálózsákot.

A téli szabadban éjszakázás felkészültséggel és megfelelő felszereléssel egyedülálló és csodálatos élményeket tartogat az elhivatott természetjárók számára. A legfontosabb azonban minden esetben a saját biztonságunk, és az adott terület szabályainak betartása. Hideg ide, hideg oda, irány a természet!

Forrás: FLOW PR

Fotók: Schnitzer Miklós

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6418326527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása