„Vannak benne örökérvényű mondatok, amellyel minden ember találkozik élete során”
2023. február 23. írta: Talabos Dávidné Lukács Nikolett

„Vannak benne örökérvényű mondatok, amellyel minden ember találkozik élete során”

Megjelent a JaMese zenekar nagylemeze

molnare_podcast_sajtofoto2-scaled.jpg

10 éves a JaMese zenekar. Nagy öröm, hogy most jelenik meg 4. nagylemezük, amelynek lemezbemutató koncertje 2023. február 23-án lesz a Krisztina téren található Márai Sándor Művelődési Házban. A dalok gyászról, veszteségről, feldolgozásról, újrakezdésről és életszeretetről mesélnek. A zenekar lelke, Molnár Emese megtisztelt minket és válaszolt kérdéseinkre.

Az Odaát Idebent című dalodban a gyász, az üresség és a veszteség jelenik meg, nekem mégis az volt az érzésem, hogy nagyon nagy energia szabadul fel benne. 

JaMese: Igen, ez egy dinamikus dal, tele nagy energiákkal, amelyek szinte szétfeszítik a zenét. A hangszerelés, a gitár szólamok és a sok vokál támogatja a szövegi mondanivalót, amely a dühöt és a tehetetlenséget is megfogalmazza. Szerintem a zene és az énekhang tökéletes düh levezető tud lenni, úgyhogy ebből a szempontból nekem ez a dal nagyon fontos terápiás hatással bír. A dalcím arra a pillanatra utal, amikor a lélek elköszön a testtől és aki az életben itt marad, abban milyen változásokat hoz létre ez. 

A címadó dalhoz készült klipben fontos szerepet kap a BabaSwing névre keresztel gyapjúhinta, miért került be a klipbe? Milyen szerepe van? 

JaMese: Ezt a különleges, terápiás céllal megalkotott hintát Riederauer Dóra tervezte, aki a klip látványtervezője is volt.  A gyapjú anyag és a hinta már önmagában nagyon erős hatással van arra, aki beleül - én például majdnem elaludtam benne a forgatáson és mikor végeztünk a jelenettel éreztem, hogy sokkal nyugodtabb és pihentebb vagyok. Szelei Dóra, rendező ötlete volt ez a hinta: a veszteség miatti bénult állapotot jeleníti meg. Egy haláleset után közvetlenül sok teendő szakad a gyászolóra. Gondoskodni kell a temetésről, papírokat kell intézni. Azt hisszük a temetés a legnehezebb, de a neheze csak ezután kezdődik. Olyan bénult állapotok is ránk köszönhetnek, amelyeket korábban soha nem tapasztaltunk. Az ember ilyenkor legszívesebben nem érezne, nem mozdulna, sőt még létezni sem szeretne. A hintában feküdni olyan, mint az anyaméhben lenni - már létezel, van tested, de még nincsen rajtad a felelősség súlya, még nincs történeted, szabad vagy. Nagyon nagy élmény volt ezzel a hintával forgatni. (https://dorariederauer.com/BABA-The-Brand

A klip alkotói Szelei Dóra és Simó Marcell voltak! Hogyan találtad meg őket és milyen volt a közös munka? 

JaMese: Marcit régen énekelni tanítottam és mint kezdő operatőr még gimisként leforgatta a JaMese legelső klipjét, a Sűrű csillagot. Ez pontosan 10 éve történt, azóta pedig számos klip és filmes munka van a háta mögött. Mikor megkerestem, ő javasolta Szelei Dóra rendezőt, aki tökéletesen ráérzett a mondanivalómra. Ez egy nehéz téma, nem mindenki tud hozzá kapcsolódni, de ők minden részletet megkomponáltak. Marci ötlete volt, hogy -miután inspirációként megmutattam nekik a nővérem képét-, jelenítsük meg a klipben magát a festményt és a rajta látható két széket is. Így lett egy közös jelenetünk a húgommal, akivel nagyon közel állunk egymáshoz. De a nagy sütizős képben is nekem kedves emberek szerepelnek, hiszen ott a zenekarom, Éder Ferenc ‘Lá’, Badics Márk, Udvarhelyi Gábor és a húgom mellett még az unokanővérem is. 

Ezen a lemezen ismét szerepel egy Szabó T. Anna vers. Mi az oka ennek a szoros összefonódásnak? 

JaMese: Anna versei engem mindig is nagyon megmozgattak, egyszerre tudnak nagyon mélyre vinni és nagyon magasra emelni. A szövegeivel élmény dolgozni. A Zenés Adventi Kalendárium dalai azonban azt hiszem öröke összekapcsolnak bennünket és ennek mindketten nagyon örülünk. A múlt évi dupla teltházas Magyar Zene Háza beli koncerten megmutatták nekünk az emberek, hogy mennyire fontos számukra ez a zenei anyag és ez az együtt rezonálás bennünk is nagyon sokszor visszhangzik. Az új lemezen Anna verse egyszál énekkel szólal meg vagyis pontosabban fogalmazva több szál énekkel, mert énekloopokból épül fel a dal, amely a saját magunkban, magunknak szabott határok megkérdőjelezéséről szól. Szerintem nagyon izgalmas, ahogy az énekhang feszegeti a határokat, miközben a szöveg azt zakatolja, hogy “kertbe, keretbe, törve, temetve.”

Sok helyen írtad, hogy az egész lemez egy körforgás szerű utazásra hívja a hallgatóit, mit kell tudni a lemez többi daláról? 

JaMese: Van benne egy valahonnan valahová érkezés érzése. Eleve van egy intro az elején és egy outro a végén, amely egyfajta fel és levezetés. Nehéz témáknál szerintem nem árt, ha hagyunk időt a hallgatónak a befogadásra. Nagyon sok személyes szöveg született: sok olyan mondat íródott ki, amelyhez nekem bátorság kellett. De nem akartam félig csinálni valamit, ha már tényleg végigmentem egy úton, akkor a lehető legpontosabban meg akartam jeleníteni az érzéseket, amelyek bennem megszülettek. Egy anya és egy testvér elvesztésével az egész család dinamikája megbomlik és olyan témák is felszínre kerülnek, amelyek korábban nem okoztak nehézséget. Ezeknél a folyamatoknál, nem árt, ha az ember szakember segítségét kéri és rá tud nézni önmagára egy kicsit külső szemmel is. Persze ez csak a feldolgozási szakaszban lehetséges, de nekem nagyon kellettek ezek. Éneklek magányról, párkapcsolatról, belső gyermekről, gyereknevelésről, női létről és természetesen a lent levés érzéséről, a hiányról és az ezekből végül megszülető fényről, erőről és belső bizonyosságról. 

jamese_odaat_idebent_cover_kicsi_1.jpg

Kinek ajánlanád ezt a lemezt? 

JaMese: Ahogy az eddigiekből is kiderül, számomra ennek a lemeznek a megírása terápiás út volt. Nem tudom behatárolni, hogy kinek is ajánlanám. Inkább azt gondolom, hogy ha valaki rászánja a figyelmét és az idejét, hogy belehallgasson, akkor biztosan fog benne találni egy gondolatot, amivel tud kapcsolódni. Vannak benne örökérvényű mondatok, amellyel minden ember találkozik élete során és ha egy dalom vagy egy dalszövegem kapcsán gondolkodik el ezeken a kérdéseken, akkor már megérte megcsinálni ezt a lemezt. 

Milyen terveitek vannak erre az évre?

JaMese: Nagy munka van mögöttünk és mint minden zenésznek, nekünk is az a vágyunk, hogy élőben minél többször tudjunk kapcsolódni az emberekkel. Ezért most szervezzük a tavaszi, nyári koncerteket és reméljük idén újra koncertezhetünk Erdélyben, ahol tavaly ősszel jártunk és hihetetlen jó élmény volt. Többek közt ott játszottuk be a lemezre szánt új dalokat is. Mindenképpen tervben van a Szabad bennem a levegő című podcastom folytatása, hiszen rendszeresen kérdezik tőlem, hogy lesz-e második évad. ÉlményÉneket is tervezek tavasszal és ősszel, illetve idén újra lesz együtt éneklés a Művészetek Völgyében, ahol a Harcsa Veronika Udvarban koncertezünk is majd. 

b01e10fa-d461-3d4b-3d94-789ed86755e6.jpgA fotók a JaMese tulajdonát képezik. 

Nagyon köszönjük az interjút és nagyon sok sikert kívánunk!

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr718056348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása