„A semmire hencegőkről szól az egész” - A Kertekalatt új saját dallal és egy feldolgozással jelent meg novemberben
2023. január 16. írta: Talabos Dávidné Lukács Nikolett

„A semmire hencegőkről szól az egész” - A Kertekalatt új saját dallal és egy feldolgozással jelent meg novemberben

kertekalatt_2020.png

A Kertekalatt öt fiatal egyetemista srácból áll, akik Debrecenben élnek, mint én, ezért is nagy öröm interjút készíteni velük. 2020-ban a Május című dalukkal mutatkoztak be a nagyközönségnek és nem titkolt céljuk, hogy a legjobbak legyenek, mondhatni “kertek alatt” szeretnének eljutni a csúcsra. A szakma elismerését már ki is vívták, hiszen a Hangfoglaló Program Induló Előadói közé kerültek, novemberben pedig megjelent új daluk és videóklipjük „Gajra” címmel, illetve egy izgalmas feldolgozásuk az AK26-tól, „Blöff” címmel. Bíró Gergővel ezekről a megjelenésekről, érzésekről és tervekről beszélgettünk.

Mi történt veletek 2020 óta?

Bíró Gergő: Mindig nehéz hirtelen összeszedni ezt a sok dolgot, de mindre jó emlékkel tekintünk vissza. Megjelentek az első dalaink, bekerültünk a Hangfoglaló Program győztes zenekarai közé, aminek köszönhetően elkészülhetett az első nagylemezünk Újidők címen, fesztivál fellépéseket és klubkoncerteket tudhatunk magunk mögött, illetve klipmegjelenéseket. Most jött ki például a Gajra című saját dalunk klipje, illetve egy feldolgozás dal az AK26-tól, miközben folytak/folynak a munkafolyamatok a stúdióban, ötletelések, interjúk, hosszú próbanapok, távmunka, projektek küldözgetése, sok utazás jellemezte az elmúlt időszakot, ahogy egy kezdő zenekarnál lenni szokás.

A Blöff feldolgozás is nagyon tetszett, a felszínes világot mutatja be számomra. Nektek mit jelentett? Mit akartatok üzenni?

Bíró Gergő: Abszolút, számunkra is ugyanúgy a semmire hencegőkről szól az egész, ahogy az AK26 megírta. Mi ezen kívül üzenni nagyon nem akartunk, inkább csak egy más köntösbe helyezni a dalt. Így egy könnyedebb, kicsit bohókásabb hangszereléssel máshogy csapódnak le ezek a sorok, mint az eredeti változatban.

Kiknek ajánljátok ezt a dalt?

Bíró Gergő: Küldenénk mindenkinek, aki szereti... meg annak is, aki nem. Viccet félretéve, aki ismeri a dalt, annak egy érdekes új dimenzió lehet ez a verzió, aki pedig eddig esetleg kifejezetten nem szerette, annak azért, mert így számára is lehet befogadhatóbb. Ebből a megvilágításból lehet nem csak annyi jön át elsőre, hogy na ez már megint egy trap dal, ahol csak a márkaneveket sorolják. Mert több van benne.

Tony Montana sokat megjelenik a dalban. Kedvelitek A sebhelyesarcú című filmet?

Bíró Gergő: A többiek nevében nem merek nyilatkozni, de én (Bíró Gergő) például nagyon szeretem.

Nagyon tetszik a jazzes hangzás. Lesznek ilyen irányú dalaitok még?

Bíró Gergő: Bármi elképzelhető. Az új albumon is merítettünk jó pár stílusból, volt funk-rock, country, kis retro, meg nyugisabb lebegősebb dalok. A jövőben is fogunk sok újdonsággal próbálkozni, játszadozni, ez biztos. Kis kulisszatitok: most épp egy elég rapszodikus dalon is dolgozunk a napfényes folk, kicsit a progresszív, metálos vonallal fűszerezve. Koncertre járók már jól ismerik, itt az ideje, hogy megkapja a megérdemelt kiforrott stúdió verzióját is.

A dal videóklippje itt elérhető: https://open.spotify.com/album/1ZneucRBXP1isffLDTsw58?si=hVJxHt40RumXKASDWGUwwg

Mik a terveitek jövőre? Hol lesznek fellépéseitek? Beszélhettek hosszabb távú tervekről?

Bíró Gergő: Egyelőre dalszerzés minden mennyiségben, és kidolgozni egy új koncertműsort is. Éhesek vagyunk még a kilométerekre, szeretnénk sokat koncertezni fesztiválokon szerte az országban. Következő koncert, ami már biztos március 17-én Balassagyarmaton lesz, a naptár többi részét meg igyekszünk betölteni. Hosszabb távú terv? Álmodni lehet nagyot, egyszer csak be kéne venni majd azt a Parkot.

Nagyon köszönjük az interjút és várjuk a további dalokat és fellépéseket is!

A Gajra kilppje itt elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=6Kz-eErwIMA

 

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4318027344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása