„Letisztultság és nyugodtság” - Interjú konkoi-al
2023. február 20. írta: Talabos Dávidné Lukács Nikolett

„Letisztultság és nyugodtság” - Interjú konkoi-al

schmal_4099_web.jpg

Grócz Bence 2019-ben indította el szólóprojektjét, konkoi néven. Művei között szerepelnek pianínóra és harmóniumra, analóg szintetizátorra és elektromos zongorára írt darabok is. Legújabb lemeze, a SLOW BURN letisztult és nyugodt hangulatú, amit bárki elérhet február 3 óta. Konkoi megtisztelt minket az idejével és első teljes albumáról beszélgettünk.

A Fidelio-nak azt nyilatkoztad, hogy érzelmek újraélése a 33000 feet above sea level című dal, milyen érzelmekre gondoltál elsősorban?

konkoi: Ez az egyetlen dal az albumon, ami utólag, 2022-ben, a lemezfelvétel alatt született. Visszatekintve azt gondolom, annak az időutazásnak a lenyomata, amit a régi dalok újrajátszása, régi érzelmek újraélése hozott magával.

A régi dalokat egyébként 2019-ben írtam, és 2020 elejére meg is szerveztem a lemezfelvételt live session videóval és fotózással. A kitűzött dátum előtt egy héttel robbant be a világjárvány, ami keresztülhúzta a számításaimat. Akkor azt gondoltam, soha nem lesz meg az album, ezért is örülök annak, hogy elkészült.
schmal_4066_web.jpg

Milyen volt Molnár Csabával dolgozni?

konkoi: A szó legjobb értelmében egyszerű volt Csabival a közös munka. Miután elvállalta a projektet, megmutattam neki a teljes albumot és elmeséltem a történetét. Megbeszéltük, hogy milyen érzelmeket szeretnék megjeleníteni a klipben, amikre nagyon jól ráérzett már az első improvizációja során is. Csak néhány további impróra volt szükség ahhoz, hogy letisztuljon a koreográfia koncepciója. Alapvetően egysnittes klipet szerettem volna és erre az operatőr Soós Géza is nyitott volt, de a helyszínen kiderült, hogy túl nagyok a távolságok a kiszemelt terek között, így elengedtük a dolgot. Csabi profi módon adaptálódott az új felálláshoz és nem okozott neki problémát, hogy a többszöri felvételek ellenére mindig ugyanott folytassa a zene egy adott részénél a dinamikát, ahol előzőleg abbahagyta. Ennek köszönhetően a vágások ellenére szépen kirajzolódott a dal dinamikája.

Terveztek még közös munkát?

konkoi: Erről még nem beszéltünk, de szívesen dolgoznék vele újra együtt.
schmal_4013_web_1.jpgA fotók Schmal Fülöp munkái. 

Soós Géza a klip operatőre, vele dolgoztál már korábban? Milyen volt a közös munka?

konkoi: A klip volt az első közös videós munkánk, de az album werkfotóinak egy részét is ő készítette. Géza vizionárius alkotó, akinek konkrét képek élnek a fejében, ami az operatőri munkái mellett a fotóiban is megjelenik. Amilyen beállításokat látunk a klipben, azok az ő keze munkáját dicsérik. Nem mellesleg, az ő ötlete volt a helyszín - a Szent Margit Gimnázium új tornacsarnoka - ami nagyon jó választásnak bizonyult. Géza egyébként személyes jó barátom, így könnyen egymásra hangolódtunk.

Hogyan jellemeznéd az új lemezt?

konkoi: A SLOW BURN egy szóló pianínó album, és mivel az első lemezem, ezért nagy mérföldkövet jelent. Tudom magamról, hogy hajlamos vagyok túlbonyolítani az alkotói folyamatot, ezért döntöttem úgy, hogy egyszerű, vágás és nagyjából utómunka nélküli anyagot hozok ki. A hat trackből álló, összesen 25 perc hosszú album tízórányi nyersanyag kivonata. A puritánság és a szóló jelleg ellenére a számok széles hangulati skálán mozognak.

Mire számíthat az, aki elmegy a Három Hollóba az új lemezed bemutatójára? 

konkoi: Bár a lemez nagy része hallható lesz, a hangsúly az elmúlt egy-két évben született számokra kerül, és egy jóval dinamikusabb szettel készülök az albumhoz képest. A vetítés is izgalmas lesz, wurki+laslo analóg-digitális kevert technikájának köszönhetően. Két általam kedvelt előadó is fog játszani, ONAKOM kezdi az estét, Maron pedig a lemezbemutató után veszi át a terepet.

Milyen hangszerekkel készülsz? 

konkoi: Szinte mindent elviszek a stúdiómból, ami mozdítható: harmóniumot, elektromos zongorát, analóg szintiket, effektpedálokat és dobgépet. Az album dalait pedig a Három Holló zongoráján játszom majd.

Ebben az évben mik a terveid?

konkoi: Szeretném bővíteni a célközönségemet, ezért jelenleg egy szinti kislemezen dolgozom, amit, ha minden jól megy, ősszel fogok kihozni. Remélem, hogy idén is minél több koncertem lesz, júliusban például a Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat keretében a tihanyi Belső-tónál fogok játszani.

Nagyon köszönjük az interjút és további sok sikert kívánunk!

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1418052660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása