„Budapest, te csodás”
2023. január 25. írta: Talabos Dávidné Lukács Nikolett

„Budapest, te csodás”

Koniorczyk Borbála - Merker Dávid: Hosszúlépés a körúton túl

koniorczyk_merker_soosberci.jpg

Koniorczyk Borbála urbanista és Merker Dávid szociológus a 2021-ben megjelent, azonnal a sikerlisták elejére kerülő Hosszúlépés Budapesten szerzői és a lassan tíz éve működő, városi sétákat szervező hosszúlépés.járunk? alapítói. Második könyvük legalább annyira izgalmas, mint az előző, itt azonban elhagyják a belvárost, és felfedezik a távolabb eső városrészek titkait és történeteit, Újpestet, Józsefvárost, Budát és Dél-Pestet.

A kalandozások során megismerkedhetünk a fiatal tanárként a külvárosba érkező Babits Mihállyal, az ország első bankrablóival, Antosevics Gyulával és Piasovszki Józseffel, akik az Árpád úton vetemedtek rablásra 1908 őszén, focitörténelmet tanulhatunk, ellátogatunk egy elfelejtett árvaházba, a Josephinumba, Weiss Manfréd gyárába, a Csepeli Munkásotthonba, de a gubacsi téglagyárba is. A kötet magával ragadó, olvasmányos, közérthető, mégis tudományos igénnyel megírt mű, amely bárkit képes magával ragadni, aki viszont kedveli a történelmet, annak kötelező olvasmány. Jogtörténészként valóságos csemege ez a munka, olyan válogatás, amely képes arra, hogy a történelem és Budapest szerelmesévé tegyen bárkit.

Az irodalom kedvelői sem csüggedhetnek: Móricz Zsigmond, Babits Mihály, Jókai Mór is otthonosan mozognak a könyv lapjain és találkozhatunk életük különleges mozzanataival.

Erotikából és fülledtségből sem lesz hiány: a Tisza Kálmán téri pikáns mozi kapcsán megismerhetjük a századforduló Budapestjének szexuális életét, a problémákat, amik a pornográfia, a nyilvánosházak, a mozik, szórakozóhelyek és a könyvek kapcsán megjelentek: „A könnyen kapható szex része lett Budapest életének, és a nemi betegségek terjedése megállíthatatlannak tűnt. Minden harmadik-negyedik budapesti szenvedett valamilyen szexuális úton terjedő betegségben, és minden negyedik gyermek házasságon kívül született.” A hangulathoz a kor szexszimbóluma, az igazi femme fatale, Karády Katalin is hozzájárul.

Aki felemelő történetekre vágyik annak sem okoznak csalódást a szerzők, hiszen Weiss Manfréd és a Zwack család története is részletesen bemutatásra kerül. Életükön keresztül megismerkedhetünk a zsidóság nehézségeivel a forrongó században, amikor a kommunizmus előtt a fasizmus térhódítása volt megfigyelhető hazánkban is.

„A Zwack J. és Tsai vezető tisztviselői kara majdnem kivétel nélkül zsidók, vagy kivételezett zsidók, míg a százhúsz pengős kistisztviselők természetesen keresztény magyarok« – észrevételezte 1940-ben a Magyarság című nacionalista napilap, ahol szerették, ha rend a lelke mindennek. A Zwack család sok leleménnyel és szerencsével vészelte át Budapesten a második világháború borzalmait, majd szinte a romokból építették újra a gyárat, amelyet hamarosan államosítottak.”

Bori és Dávid voltak olyan kedvesek, hogy sok teendőjük mellett a könyv kapcsán válaszoltak néhány kérdésünkre is.

Nagyon tetszett a történelmisége a kötetnek, még inkább éreztem a magyar történelmet minden oldalon, mint az előző kötetnél. Miért Babitssal kezdődik a kötet?

Bori és Dávid: Egy olyan karakterrel szerettük volna indítani a könyvet, aki ismerős az olvasóknak. Babits Mihályról mindenki tudja, kicsoda, de kevesen képzelték el fiatal tanárként, aki a vágyott pesti élet helyett a külvárosban találja magát. Újpestről is mindannyian tudjuk, hogy létezik, de rengeteg budapesti van, aki még sosem járt ott, és nem is sejti, hogy néhány metrómegállóra a belvárostól mennyi izgalmas helyszínt, történetet talál.

hosszulepes_jav_1.png

A fotók Soós Bertalan munkái.

Volt kedvenc szereplőtök? Nekem bevallom Weiss Manfréd és Bajor Gizi voltak a kedvenc karaktereim. 

Bori és Dávid: Mindegyik szereplőt fontosnak tartjuk. Budapest történetéhez rengeteget hozzátettek olyan karakterek, akiket aztán elfelejtett a történelem.

Mennyi ideig tartott a munka? Rengeteg levéltári, könyvtári, helytörténeti gyűjteményi forrást látok, mennyi időt töltöttetek ezeken a helyeken?

Bori és Dávid: Pontosan kilenc hónapig készült a kötet.

Hová volt a legnehezebb bejutni?

Bori és Dávid: A nyolcadik kerületi Gutenberg-otthonba.

Hol találkozhat veletek a közönség?

Bori és Dávid: A hosszúlépés.járunk? városi sétáin.

A kötethez mindenkinek jó szórakozást és kellemes utazást kívánunk a múltba, a szerzőknek pedig további sok sikert kívánunk!

Kiadó: 21. Század Kiadó

Oldalak száma:255

Kiadás éve: 2022

Illusztráció: Soós Bertalan fotóival

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3518033910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása