„Felvillanyoz, ha összeköthetem a két szakmámat, a biológiát és az irodalmat”
2022. szeptember 15. írta: Talabos Dávidné

„Felvillanyoz, ha összeköthetem a két szakmámat, a biológiát és az irodalmat”

Beszélgetés Molnár T. Eszterrel az „Árkus, a csikó” című kötetről

molnar_t_eszter_torok_zoltan_arkus_a_csiko.jpg

A mesék tanító jellege már Ezópusz és La Fontaine óta közismert. Jelen világunkban újabb és újabb kérdések merülnek fel, amelyek a gyerekeket és szüleiket egyaránt érintik, s amelyeket a mese nyelvén könnyebb elmondani, megbeszélni. A kisgyermekek természetszeretetre és védelemre nevelése a jelen és a jövő miatt egyaránt fontos, hiszen az élővilág tisztelete egyet jelent a magunk tiszteletével is. Az iskolai oktatás azonban kevés és itt kapnak helyet az olyan emberek cselekedetei, szavai vagy éppen alkotásai, mint Török Zoltán és Molnár T. Eszter. A magyar puszta, a világörökség csodája, a hortobágyi természeti világ kincsei sokak számára kevésbé ismertek, ezért egy meseíró és egy természetfilmes összefogásával, csodálatos illusztrációkkal született meg nemrég a Prae Kiadónál áprilisban megjelent ökomese, az Árkus a csikó. Molnár T. Eszterrel erről a nem mindennapi kötetről beszélgettünk.

Molnár T. Eszter író, ifjúsági regényei és mesekönyvei a Pagonynál, míg felnőtteknek írt regényei a Prae és a Kalligram Kiadóknál jelentek meg.

Eszter az ELTE biológus szakán végzett, immunológiából doktorált, és a freiburgi Max Planck Intézetben volt posztdoktor. 2014 óta publikál verseket, novellákat, tudósításokat és műfordításokat. A természettel való közelség, annak szeretete és tisztelete árad ebből a meséjéből is.

Török Zoltán több rangos nemzetközi elismeréssel rendelkező természetfilmes rendező, aki Magyarországon és külföldön egyaránt forgat. Évek óta Svédországban él, azonban mindig hazatalál, hogy a magyar táj szépségeit filmre vegye. Legtöbben talán a 2011-es Vad Magyarország filmje kapcsán ismerhetik, azt viszont kevesebben tudják, hogy a National Geographic-nak is készített már filmet. 14 évesen egy iskolától kölcsönkért VHS kamerával ment ki a Pomázi-síkra. A filmek iránti szerelem Sir David Attenborough szerkesztőségébe is „elrepítette”. Az illusztrációkat a Svájcban élő Horváth Anna Annabies készítette, a kötetet Balogh Endre szerkesztette.

A filmrajongók figyelmébe ajánljuk a Török Zoltán rendezte és Molnár T. Eszter által írt Vadlovak – Hortobágyi mese című filmet, amely jelen kötetet is ihlette. 

A mesekönyvben Árkus, a kíváncsi vadlócsikó elszakad szüleitől és egy vadlócsapathoz szegődik, ahol már alig várja, hogy legjobb barátjával, Varázzsal felfedezőútra induljon. Minden nap új felfedezést tartogat a kis vadló számára, aki mindig kíváncsi, mint minden gyerek: Vajon ki halászik a patakparton, és ki énekel a nádasban? A kis kalandorokra természetesen sok veszély leselkedik, de ha felnőnek, nagy jövő vár rájuk. Az Árkus, a csikó egy bájos ökomese a Hortobágyról és a kipusztulástól megmentett vadlovakról, de jóval több is annál. A gyerekek ás az érdeklődő felnőttek sokat tanulhatnak belőle a Hortobágyon élő növényekről és állatokról, a kötet végén „Kérdezz-felelek”-kel tesztelhetjük tudásunkat, valamint megkereshetjük gyerekünkkel együtt a kötetben előforduló állatokat és növényeket is.
arkus_a_csiko.jpg

A magyar könyvkiadásban kevés hasonló kiadvánnyal találkozhatunk. Mit gondolsz, a kötet hatással lehet további más hasonló kiadványok megjelenésére?

Molnár T. Eszter: Bár hosszú ideig tartózkodtam külföldön, jelenleg Magyarországon élek, azonban Török Zoltán most is Svédországban, Horváth Anna pedig Svájcban él. Hatással voltak ránk azok a külföldi kiadású gyerekkönyvek, amelyekből a gyerekeinknek meséltünk, rám főleg a francia és német ismeretterjesztő kiadványok frissessége és könnyedsége hatott felszabadítóan. Persze ezzel párhuzamosan Magyarországon is megjelentek új, friss, sok esetben egészen remek ismeretterjesztő művek fordításban és magyar szerzőktől is. Mi szerettük volna ötvözni a mesét a foglalkoztatókönyvvel, a képes növényhatározót a böngészővel, mindezt egy könnyed, hordozható formátumban, így született a könyv koncepciója.

Mennyi idő volt a kötet elkészítése?

Molnár T. Eszter: A koncepció közös kidolgozása után a mese vázát néhány hét alatt megírtam, ez alapján kezdhetett el dolgozni Horváth Anna, aki a rajzokat készítette. Többkörös szerkesztéssel és finomhangolással, körülbelül kilenc hónapig dolgoztunk a könyvön.

A közös munkáról mesélnél? Milyen volt a munkafolyamat, hogyan tudtatok együtt dolgozni? 

Molnár T. Eszter: A kiadóval és szerkesztőnkkel, Balogh Endrével kiegészülve nagyon jó, egymásra figyelő kis csapatot tudtunk alkotni, és minden munkafolyamatban a készülő mű volt a legfontosabb számunkra. Sok mindenben egyetértettünk, a nézetkülönbségeket pedig könnyen tisztáztuk. A legnehezebb rész talán Zolié volt, aki szinte producerként összefogta a képeket és a szöveget. arkus_a_csiko_2jpg.jpg

A kérdezz-felelek és a keresés kinek az ötlete volt?

Molnár T. Eszter: Zoltán eredeti terveiben szerepelt egy kötetvégi kisokos. Ez eredetileg állítások formájában foglalta volna össze a komolyabb és könnyedebb tudnivalókat a vadlovakról, azonban a célcsoporthoz jobban illőnek találtam a játékos kérdezz-felelek formát több viccesebb kérdéssel, így ez a rész végül ilyen formában szerepel a kötetben.

Lesz -e más közös munka?

Molnár T. Eszter: Remélem, lesz! Nyitott vagyok a közös munkákra, mert fontos missziónak tartom az ismeretterjesztést, és felvillanyoz, ha összeköthetem a két szakmámat, a biológiát és az irodalmat.

Nagyon köszönöm az interjút és nagyon várom az újabb közös munka eredményét!
arkus_a_csiko_3jpg.jpg A fotók Molnár T. Eszter és Török Zoltán tulajdonát képezik.

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr7617932035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása