Keményebb, mint a gyémánt - Interjú Soós Tiborral
2022. március 12. írta: Talabos Dávidné

Keményebb, mint a gyémánt - Interjú Soós Tiborral

soos_tibor.jpg

Soós Tibor a sci-fi, a thrillerek és a történelem szerelmese. Gyakorló tanárként a diákjainak igyekszik nap mint nap megeleveníteni a történelmet, írásaiban pedig a régmúltat, a közeli és a távoli jövőt. Második ismeretterjesztő tárgyú kötete olyan magyar nőket mutat be kivételesen érdekes stílusban, akiknek sokat köszönhetünk, ugyanakkor vagy egyáltalán nem, vagy kevéssé ismerjük őket. Zrínyi Ilona, Gobbi Hilda vagy Szabó Magda csak néhány név azok közül a hölgyek közül, akik helyet kaptak a kötetben, s bár azt hisszük ismerjük őket, könnyen rájöhetünk, hogy mégsem. Soós Tiborral beszélgettünk.

A történelem szeretete mikor kezdődött? És mindig érdekelte az írás és az irodalom is?

Soós Tibor: Történelem–magyar szakos tanár vagyok egy középiskolában, a történelem és az irodalom szeretete így mindig elkísért. Szerencsére én gyerekkoromban is jó könyveket olvastam, ezért az olvasás szeretete – sok mai diákkal ellentétben – nem veszett ki belőlem, csak erősödött. Emellett a Star Warson nőttem fel, ami nagy kedvencem ma is, és minden bizonnyal nagy szerepe volt abban, hogy megszerettem az olvasást, illetve elindította a fantáziámat. 14-15 éves voltam, amikor már nemcsak saját történeteket találtam ki, hanem írtam egy regényt is, amiket még sok követett, és amelyeket nem másnak volt szerencsém megmutatni, mint Nemere Istvánnak. Ő biztatott, hogy folytassam az írást. Az egyetemi éveket, amik alatt még elég sokat írtam, aztán a család, az építkezés és a munka hármasa követte, így az írás háttérbe szorult, de aztán újra időt szánhattam rá, és 2011-ben meg is jelent az első regényem, a Bellum Atlantis. A sci-fi műfaja a thriller és a történelem mellett nagyon közel áll hozzám, úgy is mondhatnám, hogy ebben a hármas síkban mozgok. Azóta is évente jelennek meg köteteim, tagja vagyok a Történelmiregény-írók Társaságának, a WMN és a Galaktika magazinba is írok. Több kiadónak is dolgozom szerkesztőként, amit szintén nagyon szeretek, és számos sikerkönyvet rendeztem nyomda alá.

soo_s_tibor_keme_nyebb_mint_a_gye_ma_nt.jpeg

Van kedvenc történelmi korszaka?

Soós Tibor: Mindig is érdekeltek a történelmet mozgató vagy abban részt vevő személyek. A kedvenc korszakom az ókori Egyiptom, az ókori Róma, a korai magyar történelem, az I. világháború és környéke. A Történelmiregény-írók Társasága évente megjelenő antológiáiba is ilyen témákban írok.

Miért a nők? Az Árnyékból a fényre című ismeretterjesztő képeskönyvében már megismerhettük a nemzetközileg elismert hölgyeket, most a magyar nőket vette górcső alá.

Soós Tibor: Ezekben a könyvekben nem példaképek vannak. Nem az volt a cél, hogy példaképeket mutassak be, hanem azt, hogy milyen módon tudják a nők a férfiak által megszabott keretrendszert áttörni. Hogyan tudják önmagukat megvalósítani egy férfiak dominálta világban. Ha az olvasók jól megfigyelik, sok regényemben is jól megformált női karakterek vannak. Nagyon fontosnak tartottam, hogy mindenképpen kiemeljem, hogy milyen nagy jelentőségük volt a nőknek a történelemben akár önállóan, akár egy férfi oldalán, vagy társaként.

Hogyan lehetett kiválasztani a Keményebb, mint a gyémánt kötetben szereplő hölgyeket?

Soós Tibor: Nem volt egyszerű. Igazából a koncepció az volt, hogy több korszakból mutassuk be őket, illetve legyenek közöttük ismert és máshol szinte alig említett nők. Sokan voltak a magyar történelemben olyanok, akiket nem egy férfi határozott meg, hanem akik a maguk jogán igyekeztek vagy tudtak azzá lenni, akik szerettek volna. Olyan időkben is, amikor ez nem volt könnyű és magától értetődő. Vannak történelmünkben olyan nők, akikről legtöbben azt sem tudják, hogy léteztek. Mert tudjuk-e, hogy I. (Nagy) Lajos királyunk édesanyja, Łokietek Erzsébet élete végéig fia társuralkodója volt? Róla például történelemórákon nem is esik szó, bár én természetesen igyekszem a tanítványaimnak bemutatni. Báthory Erzsébet meg például az egyik legfélreértettebb nő volt, aki, mivel nem akart újra férjhez menni, ezáltal újra gyámság alá kerülni, szembe ment a kora elvárásaival, aminek aztán egy koncepciós per, majd örökös várfogság lett a következménye. Ugyanígy járt szegény Szendrey Júlia is, aki nem akart éhen halni a gyermekével és „eldobta az özvegyi fátyol”-t. Kiváló kötő volt és saját munkái is kiemelkedőek, amit sokan a mai napig nem is tudnak róla. Csinszka szerencséje az volt, hogy ő már a XX. században élt, így meg tudta valósítani önmagát.

Voltak kedvenc hölgyek?

Soós Tibor: Természetesen voltak, akiket nagyon könnyen írtam meg, voltak, akiket kevésbé. Lórántffy Zsuzsanna vagy Brunszvik Teréz élete bár nagyon tiszteletreméltó, sajnos kevésbé bővelkedett kalandokban, vagy érdekességekben. Nagy Lajos édesanyja mellett Zrínyi Ilona is nagy kedvencem volt, de nem hagyható ki még Vak Béla felesége, Vukanović Ilona, illetve Polcz Alaine, aki egyébként nagyon nehéz életet élt, és a Mészöly Miklóssal kötött házassága sem volt minden szempontból harmonikus. De azokat a traumákat, amiket ő átélt, nagyon magas művészi színvonalon tudta áttranszformálni.

ballum_atlantis_borito.JPG

Hol találkozhat Önnel a közönség?

Soós Tibor: Talán lesz turné már ebben az évben ahogy a helyzet engedi. Erről a Facebook oldalamon és a Kiadó oldalán is értesül majd a közönség.

Mik a tervek a jövőben?

Soós Tibor: Nagyon szeretnék egy új kötetet, de ehhez természetesen a kiadó kell, hogy rábólintson. A regényeimre is szeretnék koncentrálni, ez számomra egy nagyon kedves és szép mellékszál, de a továbbiakban kerül majd megbeszélésre a kiadóval, hogy merre tovább.

Nagyon köszönjük az interjút és további nagyon sok sikert kívánunk!

id22-313283.jpg

A fotók Soós Tibor tulajdonát képezik. 

 (Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1717776476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása