„Fontos, hogy az európai népek együtt lélegezzenek és gondolkozzanak” - Bemutatkozik a Novohrad-Nógrád Geopark
2021. április 27. írta: Talabos Dávidné

„Fontos, hogy az európai népek együtt lélegezzenek és gondolkozzanak” - Bemutatkozik a Novohrad-Nógrád Geopark

areal_ipolytarnoc_bnpi_3d_pano.jpg

Hazánk számos kincset rejt, néhányuk pedig különösen fontos, hiszen világviszonylatban is egyedülállónak számítanak. Nógrád megye nem az a megyénk sajnos, amely elsőként kerülne az utazási listánkra, pedig a korlátozások feloldása után jó szívvel ajánljuk, hogy fedezzék fel kincseit. Itt található az UNESCO listáját szereplő és Európában is ritka határon átnyúló geoparkunk, amely több millió évre visz minket vissza az ipolytarnóci ősmaradványok segítségével, de a túrázóknak, a várak szerelmeseinek is számos látnivalót kínál. A geoparkról és értékeikről Szarvas Imrével és Nagy Júliával, a terület munkatársaival beszélgettünk.

A terület munkatársai szomorúan veszik tudomásul, hogy sokan nem is hallottak erről a területről, pedig hihetetlenül gazdag földtani múltja van. Elmondása szerint pár tízmillió évvel ezelőtt Afrikából leszakadt egy kis mikrokontinens és sodródott Európa felé, ennek a kincsei kerültek a felszín közelébe. A történelem viharai azon az anyakőzeten folytak, aminek a málladéka az emberi civilizációknak táptalajt biztosított. Ez a vidék eléggé viharos földtörténeti múlttal rendelkezik, hiszen itt olyan változatos vulkáni tevékenységek zajlottak az elmúlt húsz millió évben, amely páratlan az egész világon. Vannak felszínre ömlő lávatestek és a felszín alatt rekedt magma is. A vulkáni kürtőroncsokra telepítették a várakat a középkorban, amelyek gyakorlatilag a mementói a magyarság hányatott évezredének. Ez az a környezet, amely a nógrádi zártabb közösségeknek olyan kulturális hátteret adott, amely a zárt palóc vidék speciális kibontakoztatását tette lehetővé. Ezek a kulturális értékek a történelmi hagyományok és maga a földtörténeti múlt adta azt a lehetőséget, hogy ezt az értékhalmazt megpróbálják valamilyen módon közel hozni az embernek.

Egyrészt ezen a vidéken az itt lakók identitástudata és a rendszerváltozás vesztességének érzése, a meglévő szegénység egyfajta kisebbségérzést eredményezett, ezért maga a kezdeményezés a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Cseres-hegységi Tájvédelmi Körzet az 1990-es évek végén próbáltak megvalósítani rendkívül értékes, különösen azért, mert ez határon átnyúló. Az igazi nagy fordulat 2005-ben történt, amikor a szlovák oldali megkeresésre összeült a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Salgótarjáni Kistérséggel és a szlovák oldali társhatóságokkal és önkormányzatokkal karöltve, akik megpróbálták a geoturizmus fejlesztést beilleszteni a térségfejlesztésbe és egyúttal ennek nemzetközi rangot is adni, így elkezdődött az adatbázisösszeállítás, ehhez nagy segítséget nyújtott, hogy két nemzetközileg elismert szakembert sikerült megnyerni, Jozef Klindát és Tardy Jánost. 2007-2008-ra készült el az adatbázis, amely rátekintett a kulturális értékekre is, ezáltal a 63 magyar és 28 szlovák település fogott össze. Megalakult a Geopark 2008 végére, illetve a nonprofit kft. is ennek menedzselésére, így sikerült 2010 tavaszán a globális geoparkok sorába emelni a parkot, amely már csak azért is nagyon fontos volt, mert ezáltal a világ első, már megalakulásakor határokon átnyúló geoparkja lett.. Mára már Európában négy ilyen van, egy ír-északír (UK), egy osztrák-szlovén, egy lengyel-német és a mi geoparkunk.

Azt gondolom, hogy mindezek példát mutatnak az egész világnak abban, hogy a földtani értékek ápolása nem elefántcsonttoronyba zárt szaktudományos feladat, hanem ezeket úgy összegezi, hogy egyrészt ösztönzi az ott élőket arra, hogy felismerjék, hogy mekkora értékekkel rendelkeznek, másrészt pedig egy vonzáskörzetet jelenthetnek a környezetüknek. A nemzetköziségben olyan határmenti együttműködés alakulhat ki, amelynek révén erősítik egymást.

Jelenleg két Globális Geopark működik Magyarországon, a Bakony-Balaton Geopark, valamint a Novohrad-Nógrád Geopark. 2015. november 17-én az UNESCO 38. általános konferenciáján a Szervezet 195 tagállama ratifikálta az UNESCO Globális Geopark kategória létrehozását. Azóta a Globális Geoparkok Hálózatának tagjai büszkén viselik ezt a címet. A geopark kezdeményezést a Magyar Geopark Bizottság segíti és hangolja össze.

Az aspiráns geoparkok közül a Bükk-vidék Geopark nevezése van előrehaladott állapotban, felterjesztési dokumentumai 2020-ban kerültek benyújtásra az UNESCO felé.

Nagyon sok érték található ezen a területen, amelyeket feltétlenül érdemes megnézni. Mesélne a Földalatti Bányamúzeumról és a Kubinyi Ferenc Múzeumról, az ipolytarnóci ősmaradványokról?

Két nemzetközi rangú területe van Nógrád megyének, az egyik a Hollókői Ófalu és kultúrtáj környezete a Világörökség részeaz Ipolytarnóci Ősmaradványok pedig Európa Diplomás, egyfajta ősvilági Pompejiként emlegetik. Ez utóbbit, a csaknem tizenhétmillió éves ősvilágot nem akármilyen munkával próbálták közel hozni a látogatókhoz. Az elmúlt két évszázad folyamán az ősmaradványokat csodálva keresték fel a földtani tudósok is. Az ipolytarnóci ősmaradványok esetében a polihisztor Kubinyi Ferenc volt az, aki elkezdte a terület kutatását 1836-ban. Nem véletlen, hogy az ő nevét viseli a szécsényi Forgách-kastélyban működő régészeti múzeum. Szécsényben II. Rákóczi Ferenc is járt, érdemes a jelenkor látogatóinak is felkeresni.

A bányászati hagyományokról is híres a térség. A nógrádi szénmedencében a barnakőszén volt az egyik legfontosabb nyersanyag, amelyet az 1840-es évek végétől 150 évig iparszerűen bányásztak. Autentikus Bányászati Kiállítóhelyét, Európa második, hazánk első, természetes, földalatti szénbányászati múzeumát a Salgótarján szívében található József lejtős akna eredeti, épségben lévő vágatrendszerében alakították ki.amely a nemzetközi szakértők szerint is nagyon különleges és további fejlesztésre is váró érték.Vezetett túra kapcsán átélhetjük, hogy milyen embertelen körülmények között hozták felszínre a „fekete gyémánt”-ot, amit Jókai Mór is megírt. Szintén említendő a kőbányászat is, állítólag a bazalt kockakövekből még London utcáiba is jutott. A bazaltvulkanizmus emlékhelyein álló Salgó, Somoskő és Fülek várai sem akármilyen látnivalókat kínálnak. Az 5. Medvesi Fotós Maraton is megrendezésre került nemrég, sajnos tavaly a koronavírus miatt kevesebb résztvevővel. A várromok csodálatos látványt nyújtanak a lenyugvó vagy felkelő naplementében. A geoparki tanösvények beavatnak, megpróbálják a természetet közelebb hozni hozzánk. Vannak, ahol kerékpárral is lehet közlekedni. Megemlítendő még a sámsonházai kőbánya, egy rétegvulkán belsejét mutatja, vagy a kazári holdbéli táj riolittufa felszíne. A kárpáti-tenger idején korallzátonyok képződtek itt, hatalmas ragadozó halak úszkáltak, az óriáscápa fogát az ipolytarnóci látogatóközpontban is megtekinthetik. Itt egyébként is nagyon sok cápa élt, mert kedvező volt számukra a környezet. A geopark a gazdag palóc kultúra mellett ízlelni valóban is ínyenc,  természetesen gasztronómiai felfedezni valók is vannak itt. Jó szívvel ajánlom, hogy töltsenek itt több napot, ismerjék meg értékeinket.

ipolytarnoc_greathall_rhino_footprinted_surface2019.jpg

A Boszorkánykőről mit tudhatunk meg?

Nem kell megrémülni, a Salgó vára melletti bazaltszikla egykori lávatavához nem csak a boszorkányokat vonzanánk, ahol a látvány meseszép, érdemes saját szemünkkel is látni az itt kibontakozó panorámát. Az sem lehet véletlen egyébként, hogy vannak helyek a Földön, ahol bizonyos világvallások egymás mellett békességben megférnek, a szentkúti katolikus nemzeti kegyhelyen és a tari sztúpánál is vannak értékes és látványos földtani képződmények, különleges kisugárzással rendelkeznek.

Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

Jelenleg folyamatban van egy szlovák-magyar Interreg RiWild projekt, amelynek részét képezi az ipolytarnóci 2.védőcsarnok rehabilitációja és a világhírű nyomfosszíliák 3D-s szkenneléses felmérése, az alsó miocén ősvilág rekonstrukciója és további vizsgálata.  Nagyszabású geoparki fejlesztések tervezését kezdte el a megye is, melyben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság partnerségére számíthat, geotóp fejlesztések is segítik a geoturizmus fellendítését a térségben. A digitális térben, honlapjainkon és a közösségi médiában, de a valós terepen is várja ez a különleges palóc geopark a látogatókat. A másik fontos hír pedig, hogy a Novohrad-Nógrád Geopark is csatlakozott az UNESCO Globális Geoparkok nemzetközi helyi termék programjához, amelynek a célja, hogy a helyben, helyi alapanyagokból előállított ételeken keresztül lehetővé tegyék a fogyasztók számára a geo-örökség megízlelését, ezáltal még mélyebben bemutatva a geológiai örökségre építő helyi hagyományokat. A Magma Geopark által 2015-ben elindított GEOfood programhoz a világon 24. geoparkként csatlakozott a Novohrad-Nógrád Geopark, megnyitva a lehetőséget a helyi termelők és éttermek számára egy nemzetközi védjegy megszerzésére. 

 tarnoc_magnolia_tavasz.jpg

Nagy Júlia, a program koordinátora, az Innotime Hungary kft ügyvezetője szerint a csatlakozásnak kettős célja volt: a koronavírus járvány utáni gazdasági újraindulás segítése és a klímaválságból való kilábalás támogatása a geopark térségfejlesztési eszközrendszerével. 2020-ban Nógrád Megye Önkormányzata már elindította a veddanogradit.hu oldalt, amelynek a célja a helyi termelők bemutatása és egy helyi vásárlói közösség kialakítása. A programra időről időre felhívja a figyelmet a geopark is. A GEOfood programhoz kapcsolódóan pedig a kft elindított egy országos kutatást is a kézműves és helyi termékek fogyasztásáról, hogy a kapcsolódó partnerek számára operatív tanácsokat tudjanak adni az éppen aktuális hazai fogyasztói szokásokról. 

A GEOfood egy nemzetközi megkülönböztető védjegy, a kapcsolódó éttermeknek és termelőknek meg kell felelnie a nemzetközi előírásoknak. Azok a termékek és éttermek kaphatják meg a védjegyet, amelyek szoros kapcsolatban állnak a helyi földtani örökséggel, erről pedig konkrét rövid írásos információkat is szerepeltetnek az élelmiszereken és a GEOfood éttermek étlapjain. 

Mivel a program kiemelt célja jelenleg a COVID miatti talpraállás segítése, a 2021-ben csatlakozó vállalkozások számára a csatlakozás és a védjegyhasználat ingyenes.

A védjegypályázati felhívás a Novohrad-Nógrád Geopark honlapján a következő linken érhető el: https://www.nogradgeopark.eu/hu/hir/geofood-vedjegypalyazati-felhivas 

Nagyon köszönjük az interjút és nagyon sok látogatót kívánunk ebben az évben is!

helyi_termekek_a_geoparkbol.jpg

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr416514344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása