„Ezt a munkát csak teljes szívvel lehet csinálni”
2021. március 26. írta: Talabos Dávidné

„Ezt a munkát csak teljes szívvel lehet csinálni”

Bemutatkozik a Budakeszi Vadaspark

hobagoly-20-01-13-suranyi-lin_2808-2.jpg

Hazai vadasparkjaink között valódi gyöngyszem a csodálatos erdőség közepén elhelyezkedő Budakeszi Vadaspark, amely a kisgyerekesektől a kalandra vágyókig 0-100 éves korig kínál kikapcsolódási lehetőségeket a szórakozásra vágyóknak. Szabadulószoba, kalandpark, tanösvények várják a látogatókat 1979 óta. A parkról, mindennapjaikról és terveikről Nagy Ingriddel beszélgettünk.

Mikor alakult a Vadaspark? Mesélne a megalakulás körülményeiről és céljairól?

Nagy Ingrid: 1979. április 29-én nyitotta meg a kapuit, 2019-ben voltunk 40 évesek, ennek alkalmából programokat is szerveztünk. A megalakulásakor a cél az volt, hogy a 400 hektáros vadaskertben élő kisebb ragadozókat és más állatokat a nyitott erdőben megtekinthessék az emberek. 1979-ben hozták létre a kisebb parkrészt, ahol az erdei környezetet megtartva lehetett megtekinteni az állatokat, mint a dám-és gímszarvasokat, nyulakat, vaddisznókat. Ma már 60 faj közel 200 egyede él nálunk, amelyek folyamatosan bővülnek. Igyekszünk mindig újat nyújtani a látogatóknak, de ez természetesen nem gyors folyamat, hiszen előtte meg kell teremteni ehhez a feltételeket.

Néhány éve költöztek hozzánk a hóbaglyok, akik a Harry Potter sorozatnak köszönhetően nagyon népszerűek. Nálunk a Kárpát-medence állatvilága kerül bemutatásra saját döntésünk alapján, éppen ezért vagyunk egyediek és természetesen igyekszünk mindig változtatni. Az év folyamán is szeretnénk új fajokat megmutatni.

A mesékben megjelenő állatokat a gyerekek mennyire jó, ha megismerik?

Nagy Ingrid: Egyrészt ez jó, mert megismerik az állatfajokat a gyerekek, népszerű a Vuk miatt a róka, a Harry Potter miatt a hóbagoly, a Mackótestvérből a medve, vagy a Bambiból a szarvas. Sajnos azonban sok a pontatlan információ is, hiszen a Bambi miatt minden szarvasfélét ezzel a névvel azonosítanak, pedig ez nem így van. A regényben helyesen európai őz volt Bambi, de a gyerekek a mesét nézik meg inkább :D A mesében - mivel amerikai - Bambi nem őz volt, hanem fehérfarkú szarvas és kicsiként gidának nevezték, felnőttként meg szarvas volt. Ez okozta a kavarodást, mert a gida az őzeknél van, szarvasoknál borjú. De akkor minden kis szarvas így gida lett, vagy őzike, az apa meg szarvas. Igazából a mese nem volt teljesen pontatlan, csak lefordítani nehéz volt kavarodás nélkül, mert angolul a fehérfarkú szarvas hiába magyarra fordítva szarvas, angol nyelvben úgy nevezik meg a nemeket és a kicsit, ahogyan az őzeknél (suta, bak, gida) és nem pedig úgy, mint a szarvasoknál. A népszerűségnek további negatív hatásai lehetnek, példaként említhető, hogy a Némó után például nagyon sokan bohóchalat szerettek volna venni, emiatt sajnos túlhalászták az állományukat. Mindezekre építve azonban meg tudjuk tanítani nekik a helyes elnevezéseket. A negatív meseábrázolások miatt például nálunk a farkast sokan nem szeretik, hiszen annak idején az ember konkurense volt, majd az állatállományát veszélyeztette, emiatt a gonosz jelképe lett. A gyerekek számára a „Piroska és a farkas”-ból is a negatív ábrázolás jelenik meg, de szerencsére a mai modern mesékben ez is változik. A holló például szintén ilyen állat volt, halálhozónak tekintették, majdnem a kipusztulás szélére sodorták, mára már szerencsére védettséget élveznek és elkezdett növekedni a számuk.

Milyen programokat terveznek?

Nagy Ingrid: A honlapunkra minden évben feltesszük az éves programtervet, a vírustól függően mindezt szeretnénk megtartani. Most az online világban az emberek számára elvisszük a Vadasparkot, nagyon sok videót teszünk fel a Facebook oldalunkra, amelyet érdemes követni. A medve, farkas, mosómedve, kisragadozók, aranysakál etetése is folytatódik majd, illetve hétvégi programokkal is készülünk majd. Az „Állati jó bemutató”-knak különböző témái vannak, a madarak esetében például bagollyal, héjával, némakacsával érkeznek, az emlősök esetében a borz, patkány, nyest, róka, egér szokott szerepet kapni. Az éjszaka vadjai is nagyon kedvelt programunk a látogatók körében. Idén is lesznek természetesen standok, illetve a Természet világnapja is. Ezt az évet a vadmacska évének szenteljük, szeptemberben lesz egy futóverseny is ennek keretében. A saját vadmacskánkon szeretnénk viselkedéskutatást végezni, hogy hogyan lehetne a természetben vadmacskákat kameracsapdával lencsevégre kapni a hazai állomány feltérképezése miatt. Mivel nagyon rejtőzködőek, ezért pontosan nem is tudjuk, hogy hány darab él hazánkban belőlük. Nagyon fontos emellett a felelős állattartás oktatása is, ehhez kapcsolódóan lesz egy adománygyűjtő futóverseny is.

Milyen az élet most a Vadasparkban?

Nagy Ingrid: Furcsa üresen látni a parkot, viszont az élet nálunk nem állt meg. Nemcsak az állatellátás működik, hanem minden látványetetést megtartunk azért, hogy az állatok ne zökkenjenek ki, illetve a tréningek is folynak. Az irodában is folyik az élet, a programokat át kell tenni az online térbe, amely kihívásokat ad, hiszen az ismeretterjesztés az oktatóvideók kapcsán működik.

hollo-17-04-13-suranyi-dsc_0448-2.jpg

A Vackor táborról mesélne?

Nagy Ingrid: 2014-ben tartottuk meg ezt először családias számban 8-10 gyerekkel. Mára már 8 héten keresztül 2 turnusban érkezhetnek hozzánk a gyerekek 25-30 fővel. A sikerességet mutatja, hogy kevesebb, mint egy hónap alatt be is telik minden hely. Mindig van változtatás, egyre több programot teszünk bele, például a kisragadozók vagy a parasztudvar állatainak az állatgondozását is megtanulják a gyerekek, lovaskocsikázunk, tanító jellegű játékos feladatokat kapnak. Mindig vannak tábori állataink, akik teljesen kézhez szokottak, mint a pele, sün, gabonasikló, patkány, egér, szarka, így bátran kézbe vehetők. Hatalmas előny, hogy az erdőben lehetünk és nem a város közepén kell tábort szerveznünk. Vannak madagaszkári sziszegőcsótányaink is, akiket szintén megfoghatnak a gyerekek pontosan azért, hogy ne csak a népszerű és aranyos állatokat szeressék meg a gyerekek. Ők egyébként is nagyon nyitottak, nagyon kevés alkalommal fordult elő, hogy egy gyerek tartott tőlük. A tapintás nagyon fontos, sokszor meglepődnek, hogy egy állat nem nyálkás, nem kellemetlen tapintású. „Grafit” a gabonasiklónk nagy kedvenc, de említhetném a többieket is. Azt tapasztaljuk, hogyha a gyerek nyitott, akkor tanító hatással lesz a szüleire, más felnőttekre is. Nagyon fontos, hogy megtanulják, hogy a természetet szeretni és tisztelni kell, nem ők, hanem mi kerültünk az ő környezetükbe.

Hány állat született az elmúlt időszakban a Vadasparkban?

Nagy Ingrid: Szeptemberben születtek kismalacok nálunk, egyébként a vaddisznók esetében ez februárban szokott történni. Tavasszal-nyár elején volt a bébibumm a gímszarvasok, a muflonok, a dámszarvasok, a kecskék esetében, a parasztudvaron kiskacsák, kiscsibék és kisnyuszik szoktak születni tavasszal, valamint a cigájáknál is.

vackortabor-2019-suranyi-lin_2076-2.jpg

A Kalandparkról mesélne?

Nagy Ingrid: 2013-ban kezdődött a kalandpark, amely nagyon nagy újdonság volt. Nagyon sok munka előzte meg, hiszen a biztonság az elsődleges számunkra. Nem lehet például akármilyen fára felszerelni a pályákat, csak egészséges, élő példányokra. Többféle pályánk létezik a kisgyerekek számára készített pályáktól a felnőtt pályákig. Minden reggel éppen ezért a kollégáink végigmásszák a pályát, hogy minden rendben van-e, illetve folyamatos a karbantartás is. Az oktatás minden játék előtt alapvető, el sem indulhat senki sem, amíg meg nem tanulja, hogy hogyan kell bebiztosítania magát.

A Szabadulószobát kiknek köszönhetjük?

Nagy Ingrid: Ezt két kollégám találta ki, Farkas Ádám és Burányi Virág. Egy gyerekeknek vezetett játékos túra során szülők kérdezték meg őket, hogy nincs-e számukra hasonló játék. A mi játékunkban fordítottunk kicsit a megszokott felálláson, nem nekünk kell kiszabadulni, hanem nálunk a medve szabadult ki és őt kell visszazárni a helyére, ez nagyon népszerű cégek, diákok, barátok körében is.

Ki tudna emelni mókás történeteket? Milyen a csapat?

Nagy Ingrid: Mi nagyon családias közösség vagyunk, úgy érezzük, mintha hazamennénk a munkába. Én az irodában dolgozok, de itt is jó hangulatban telnek a napjaink. A Zoopedes állataink velünk vannak, ők akkor válnak tiszteletbeli állatainkká, hogyha már egyszer megszöktek a helyükről. A botsáska, a sün, az egér például nagy szökevények. Sok esetben elképzelhetetlen módon szöknek ki, mint a pele például. Sok reggel telik vicces keresgéléssel, mert hiába tudjuk kinek mi a kedvenc helye, mégis különleges helyekre tudnak elbújni. Ez a munkánkat csak még izgalmasabbá, nem mindennapivá teszi. Úgy gondolom, ezt úgy lehet szívből csinálni, hogyha valaki imádja az állatokat és a munkáját is.

vadmacska-20-08-25-suranyi-lin_1293-2.jpg

Távlati terveik vannak?

Nagy Ingrid: Jelenleg sikerült projektek elnyerésével fejlesztésekbe fognunk, amelynek kapcsán 30 darab új interaktív fajleíró táblával bővültünk a kisragadozók, több nagyvad és a madarak esetében, a cél pedig az, hogy valamennyi állatunknak legyen majd ilyen. Ezek érdekes információkat tartalmaznak csodálatos grafikával. Az „Erdész leszek” játszótér homokozóval és mezítlábas tanösvénnyel bővült hazai nagyvadjaink nyomaival. Tervben vannak további bővülések is, ezeket meglepetésnek szánjuk nyitáskor.

Nagyon köszönjük az interjút és további nagyon sok sikert kívánunk a munkátokhoz!

 

Fotók: Surányi Linda Photography

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6716479206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása