„Rengeteg ötletet gyűjtöttünk az elmúlt időszakban”
2020. július 12. írta: Barna Borbála

„Rengeteg ötletet gyűjtöttünk az elmúlt időszakban”

Interjú a Belau zenekar tagjaival

vinyl.jpg

Május végén jelent meg a Belau, azaz Kedves Péter és Buzás Krisztián formációjának második albuma, a „Colourwave”, ami ismét a tengerpartra repít minket. A duó új dalaiban fontos szerepet kaptak az egzotikus hangszerek, a 808-as szubok és azok a hangok is, melyeket a karibi szigeteken gyűjtöttek. Az idén négyéves zenekarral az alkotói folyamatról, emlékezetes utazásokról és a jövőbeli terveikről beszélgettünk.

Május 29-én adtátok ki a második lemezeteket („Colourwave”), melyen az első koronghoz („The Odyssey”) hasonlóan a tenger kapta a főszerepet. Sőt, folytattátok a már jól ismert földrajzi koncepciót is: ezúttal az ezerszínű Karib-térségbe kalauzoltátok el a hallgatókat. Hogyan kell elképzelnünk laikusként az alkotói folyamatot? Az adott helyszín kultúrájának, zenei világának kutatásával indult el?
Belau: Tulajdonképpen igen, egy többrétű kutatómunkával kezdődött, amely egyfelől a térségre jellemző zenei világot és az album hangzását próbálta felderíteni, ezzel párhuzamosan pedig valóban a helyi kultúra feltérképezése zajlott, amit szerencsére két karibi utazással elő tudtunk segíteni.

Számos nemzetközi vendégénekes közreműködött az új dalaitokban: Sophie Barker, Amahla, Belle Doron, yasaquarius, Kirstine Stubbe Teglbjærg, Sophie Lindinger, és Ayah Marar erősíti a lemezt. Hogyan születtek meg ezek az együttműködések? Olyan embereket kerestek, akikről úgy éreztétek, beleillenek az elképzeléseitekbe vagy éppen az volt a cél, hogy a számotokra izgalmas művészeket be tudjátok építeni a koncepciótokba – ezáltal színesítitek azt?
Belau: Igen szerencsére rengeteg tehetséges előadóval tudtunk együtt dolgozni, olyan hölgyeket kerestünk, akik beleillenek az általunk megálmodott világba, illetve értékrendszerbe, de mégis színesíteni tudják a dalokat egy picit más perspektívával.

Ahogyan az első album esetében, úgy ezúttal is azt szerettétek volna, hogy a dalaitok olyan menedéket adhassanak, ahol a hallgató önmagába és a gondolataiba merülhet. Bár a lemezen a koronavírus járványtól függetlenül kezdtetek el dolgozni, a célotok még aktuálisabb lett. Befolyásolta ez is a munkátokat?
Belau: Ez abszolút egy általános célunk, sőt a vírustól függetlenül még inkább erősödött a szándékunk: bár eredetileg márciusban jelent volna meg a lemez, a Covid-19 miatt május végére toltuk. Talán jobban reflektál a szabadabb, nyáriasabb hangulatra, annak ellenére, hogy elgondolkodtató dalokat foglal magába.

belau2_1.jpg

Az önismeret mélyebb lehetőségeinek kiaknázása felé próbáltok utat mutatni ezzel az albummal. Ha már szóba jött: ti hol tartatok ebben a folyamatban? Visszaköszönnek a tapasztalataitok a dalokban?
Belau: Természetesen visszaköszönnek, hiszen ez egy olyan terület, amelyet szinte sose lehet befejezni: mi külön-külön és együtt is jó sokat haladtunk előre ezen az úton, de azért még távol a cél.

A Belau hosszú távú céljai között szerepel, hogy több tematikus konceptlemezt alkossatok meg, amelyek különböző földrajzi területek hangulatát idézik majd. Miket írtatok fel a listátokra?
Belau: Talán van egy ilyen képzeletbeli lista: elsősorban olyan egzotikusabb helyszíneket tartalmaz, ahova itthonról nehéz eljutni. De jelenleg még azt se tudjuk, mi lesz a következő lemez tematikája, bár szerencsére rengeteg ötletet gyűjtöttünk az elmúlt időszakban.

A formáció négyéves fennállása során számos határon túli sikert könyvelhettetek el, ez idő alatt közel 200 koncertet adtatok 23 országban. Melyik volt a leginspirálóbb utazás számotokra zeneileg?
Belau: Nagyon sok jó élménnyel gazdagodtunk, mindegyik utazás valamiért emlékezetes volt - ezeket gyakran fel is idézzük. Amit talán kiemelnénk inspiráció szempontjából, az az amerikai utunk volt.

Bár most nehéz lenne biztosat mondani, de hogyan alakulnak a lemezbemutató turnétok tervei?
Belau: Jelenleg úgy néz ki, hogy már augusztusban be tudjuk mutatni a lemezt néhány közelebbi országban, Budapesten pedig októberben. Európa többi pontján is az ősz, valamint a tavasz folyamán vannak időpontjaink, aztán még látjuk, hogy alakul.

Fotók: Belau

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3915999070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása