Borban az igazság… és a kultúra!
2018. szeptember 28. írta: Barna Borbála

Borban az igazság… és a kultúra!

Interjú az Art & Wine Lover's Club főszervezőjével, Demők Nórával

ludwig_borkostolo_2_2.jpg

A Ludwig Múzeum 2013-ban egy egyedülállóan exkluzív programsorozatot indított útjára, mely egyszerre kedvez a kortárs művészetek és a borok szerelmeseinek is. Hogyan is zajlik egy ilyen esemény? Nos, az estét stílusosan egy welcome drinkkel kezdjük, aztán az aktuális tárlaton való körbevezetést egy kóstolóval koronázzuk meg, ahol a pincészetek maguk mutatják be boraikat. A Kultúrjunkie Blog az Art & Wine Lover's Club főszervezőjével, Demők Nórával beszélgetett.ludwig_borkostolo_44_1.jpgAz Art & Wine Lover's Club-ot mi indítottuk el, előtte nem volt ilyen jellegű rendezvény a Ludwig Múzeumban. Úgy gondoltuk, megérett a helyzet arra, hogy a modern borkultúra és fogyasztása, a gasztronómia megjelenjen egy kortárs múzeumban, ahogyan ez sok országban már régen bevett szokás volt.” – mesélte Nóra a kezdetekről az ősz első borklubjában, melyet roppant találóan az Erwin Wurm kiállítás „leitató szobrok” elnevezésű termében kezdünk meg a burgenlandi Esterházy Borászat és az Etyeki Kúria társaságában.

Természetesen nem egyszerű egy ilyen program „meghonosítása”, hiszen mind a kurátorok, mind a múzeum részéről szükség van engedélyre és nyitottságra ahhoz, hogy a borkóstolót szervezzünk a műtárgyak között.ludwig_borkostolo_40_1.jpg„Egyébként abszolút támogatták, de azért akadtak szkeptikusok – ami teljesen érhető, hiszen itt méregdrága műtárgyak között egy olyan esemény zajlik, amire borzasztóan oda kell figyelni. Pont azért szeretem az az Art & Wine Lover's Club-ot, mert ez nem tömeg rendezvény, sosem lépi át a 60-80 főt. Ennél több embert nem is engedünk be –(főleg itallal) a kiállítótérbe, emellett kiemelten figyelünk a biztonságra. Nagyon hangulatos, klubos jellege van, arra lettünk figyelmesek, hogy sokan ide beszéltek meg találkozókat (akár randevút is). Tehát, ha valaki egy kicsit más típusú programot keres, mint önmagában egy borozás, vagy kiállítás, a kettőt egyszerre, komplex élmény keretében tudjuk nyújtani. Egész más befogadni úgy a kortárs műveket, hogy az ember közben beszélget, kóstolgat, kicsit lelazul.” – mondta. „Mi tényleg a kulturált borfogyasztást népszerűsítjük!” – fejtette ki a programsorozat küldetését Nóra.

„Sosem egyszerű feladat a kortárs művészetet behozni, kommunikálni, eladni, vagy vonzóvá tenni. Itthon ez mindig is egy olyan nyitott rétegnek fog szólni, akik kíváncsiak, szeretnek kérdéseket feltenni és erre eleve nyitottak. A legnagyobb kihívás ezen a programon számunkra, hogy olyan embereket elhozzunk a múzeumba, akik még sohasem jártak itt, vagy nem is tudják, hogy hol található a Ludwig. A bor témával teljesen új közönséget tudtunk bevonzani: olyat, aki érzékeny a gasztronómiára, de még nem jutott el valamiért a múzeumba, hiszen más kommunikációs csatornákat követ, ezért nem biztos, hogy megjelennek számára a múzeumi programok, mondjuk az üzenőfalán. Ez nekünk egy óriási sikerélmény, hiszen azt bizonyítja, hogy meg lehet csinálni - igenis vonzóvá lehet tenni társművészetekkel a programot, a borászatoknak pedig nagy köszönet és elismerés jár, és szintén nyitottság a részükről, hogy kortárs művészeti múzeumban mutatják be a boraikat-gyakran ők is a kóstoló során járnak először a múzeumban.”ludwig_borkostolo_49_1.jpgJó hír az érdeklődőknek, hogy idén még több alkalmunk is lesz arra, hogy részt vegyenek az exkluzív tárlatvezetésen.

„Decemberig havonta egy klubot tervezünk, tehát szeretnénk újra visszahozni a köztudatba, akkor is, ha a létszám limitált marad. A következő estünkre szekszárdi pincészet érkezik (egyelőre még titok, hogy melyik), egy jó kis vörösboros októberi kóstolóra számíthat mindenki! Szeptember 27-én nyílt meg Nyelvrokonok címmel az észt kortárs művészeti kiállításunk, október 5-én pedig egy népszerű finn videoművésznő, Salla Tykkä munkáinak ad otthont a Ludwig Múzeum - arra valami egészen különlegeset találunk ki.” – tudtuk meg a jövőbeli terveket.

Fotók: Vidus Móni

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5214269033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása