„Eddig csupa olyan írást kaptam, amiben meg tudtam találni magam”
2017. június 19. írta: Barna Borbála

„Eddig csupa olyan írást kaptam, amiben meg tudtam találni magam”

Interjú a Beszélő levelek egyik fellépőjével, Barna Zsomborral

13511015_1591156084510180_4371261392795844614_n.jpg

Idén szeptemberben nyílt ki először a hírességek postaládája a Mozsár Műhelyben, s a programsorozat azóta is hónapról-hónapra bepillantást enged nézőinek ismert emberek, művészek és történelmi személyek levelezéseibe. A Megyeri Léna szerkesztésében készülő Beszélő levelek eddigi 11 előadásán több, mint 80 előadóművész közreműködött, akik összesen közel 200 levelet ismertettek meg az érdeklődőkkel. A Kultúrjunkie Blog Szerkesztősége az idei évad utolsó, „Best Of” műsora előtt az este egyik fellépőjével, Barna Zsomborral beszélgetett.

A februári Beszélő levelek előadásban léptél fel először. Ismerted már korábban is? 

Barna Zsombor: Decemberben volt már egy bemutatóm a Mozsár Műhelyben, a Karnyónét csináltuk meg, Megyeri Lénát pedig ismertem korábbról, mert a Színház- és Filmművészeti Egyetemen dolgozott nemzetközi referensként, amikor Erasmuson tanultam. A decemberi premier révén rendszeresen jártunk ide, majd januárban megkeresett, hogy a következő hónapban volna-e kedvem ezt csinálni. Megnéztem a januári Beszélő levelek előadást, nagyon tetszett ez a felállás és ez az ötlet, de már előtte mondtam, hogy elvállalom.

Mit gondolsz, mi a műsor sikerének titka?

Barna Zsombor: Szerintem azért jó, mert egy alapvető emberi természetet játszik ki, ami a kíváncsiság. Az embereket érdekli, hogy azok a személyek, akik előtérben vannak – mint például a színészek, elnökök, ismert emberek – milyenek a magánéletükben. A Beszélő levelek enged bekukucskálni a civil életükbe.2_4.jpgHogyan kerülnek kiválasztásra az aktuális előadás levelei?

Barna Zsombor: Ezeket feladatként osztja ránk Léna, de általában olyan leveleket választ nekünk, ami a saját személyiségünkhöz passzol. Engem is ismer már az előadások kapcsán. Olyan leveleket ad, amelyek jól állnak az adott színésznek. Tulajdonképpen eddig csupa olyan írást kaptam, amiben meg tudtam találni magam, vagy amit jól esett elmondani. Úgyhogy ebbe nincs beleszólásunk, de szerintem elég jól eltalálja az ízlésünket.

Milyen írásokat kaptál az első Beszélő levelek fellépésedre?

Barna Zsombor: Az egyik Kosztolányi Dezsőhöz és Karinthy Frigyeshez kapcsolódott, ők sokat ugratták egymást. Kosztolányinak volt egy, Karinthy titkárjához írott levele, amiben szépen megfogalmazta, hogy „ha csak nem zavarom a mestert, egy kihallgatást eszközöljön ki, aminek a tárgya az a seggemnek a kinyalása lenne.”

Volt egy Tom Hanks levél is, amiben meg akarták őt hívni egy műsorba, de tudták, hogy nem ér rá, ezért megpróbálták megvesztegetni azzal, hogy vettek neki egy írógépet. Tom Hanks írógép-mániás, de először visszautasította: „ugye nem gondolják, hogy ilyen felszínes vagyok? De most, hogy látom, azért elég szép ez az írógép.” Végül pedig el is fogadta.

Kaptam egy Molière levelet is, amit a Tartuffe beszüntetése kapcsán írt XIV. Lajosnak. Az állt benne, hogy számára elég sértő, hogy a művét betiltották, király pedig jobban tenné, ha ezt végiggondolná, és inkább neki adna igazat – ezt persze nagyon szépen megfogalmazta.3_3.jpgMivel készültél az évad utolsó, Best of műsorára?

Barna Zsombor: Ismét kaptam egy írást Tom Hankstől, de ennek keletkezésekor még csak 17 éves volt. Levelet küldött egy filmrendezőnek, aki épp Oscar-t nyert az egyik filmjéért, ő pedig kifejti neki, szerinte hogyan kellene őt felfedezni. Felsorol pár esetet, hogy hogyan történhetne ez: például, ő egy büfében van, a rendező éppen arra sétál, és akkor felfedezi őt. Ekkor még tényleg ismeretlen volt. Azt is leírja benne, hogy biztos hülyének nézi őt a rendező, mert ő csak egy középiskolás fiú, nem is néz ki túl jól, sőt még bajuszt sem tud növeszteni. Megemlíti, hogy félreértés ne essék, nem akar szupersztár lenni, csak egy egyszerű amerikai srác, akinek bejött az élet és Robert Redfordot Bobnak szólíthatja. Tehát van egy vicces felütése az egésznek, ahogy eljátszik azzal a gondolattal, hogyan fedezik majd fel.

A másik levelet, amivel foglalkoztam, Ronald Reagen, volt amerikai elnök írta egy kisfiúnak, akinek az anyukája katasztrófa sújtotta területnek tartotta a szobáját, ezért szeretett volna állami pénzt kérni, hogy takarítókat vehessen fel. Ronald Reagen válaszolt neki: elmondta, hogy sajnálja, amiért későn ír, de ez a katasztrófák éve volt, ezért már sajnos nincs keretük erre a kérésre, viszont van egy önkéntes program, melynek keretében saját maga rendbe rakhatja a szobáját.

Az előadás utolsó blokkjában az írások általában egy téma köré vannak csoportosítva, ami ebben a hónapban az elutasítás, a visszautasítás volt.

Hozzám John Lennon II. Erzsébet angol királynőhöz írott levele került. A The Beatles egykori tagja visszaadta az egyik állami kitüntetését, ezzel is tiltakozva, hogy Anglia támogatta a vietnámi háborút és a nigériai Biafrában dúló polgárháborúban való részvételt. A végén pedig viccesen megemlítette, hogy daluk, a Cold Turkey visszaesett a slágerlistákon.

Ki az, akinek szívesen belepillantanál a levelezéseibe?

Barna Zsombor: Laurence Olivier és Vivien Leigh levelezéseibe szívesen beleolvasnék. Nagyon viharos kapcsolatuk volt, elég sok időt töltöttek külön, amikor egyikük Hollywoodban forgatott, a másikuk pedig Angliában játszott, illetve vice versa. Ez például elég érdekes lenne szerintem.1_3.jpgMit gondolsz, a mai rohanó, chat üzenetek által uralt világban mitől válnak érdekessé a kézzel írott levelek?

Barna Zsombor: Szerintem éppen ettől különleges ez a műsor. Manapság tényleg csak pár szóban, egy SMS-ben, vagy egy Messenger üzenetben kommunikálnak egymással az emberek és már nem divat az, hogy valaki kézzel írott levelet küldjön, úgymond kifutóban van. Pedig annak van valami varázsa. Ahogyan Mester és Margarita Wolandja mondja: „kézirat sosem ég el”. Tehát, amit a saját kezeddel leírsz, abban van valami plusz. Úgy gondolom, hogy ebben pont az a szép, hogy régen napokba telt, amíg eljutott a levél a címzetthez. Mint Laurence Olivier és a Vivien Leigh esetében is. Minden nap írogattak egymásnak és hetek telhettek el, mire megkapták, tehát egy-egy apró esemény a napjaikról már nem is volt aktuális, mégis minden nap írtak. Az is jó, hogy egy levél terjedelmesebb, az emberek kifejtik a gondolataikat benne, nem csak egy-egy szót írnak, ezért is egyre különlegesebb ez ma. 

Milyen terveid, munkáid vannak még az idei évre?

Barna Zsombor: Lesz egy bemutatóm a Bohócok a Láthatáron nevű társulattal, egy improvizációs előadást csinálunk a párkapcsolatokról Kapizsgáló címmel. Ez egy fórumszínházi előadás lesz, aminek az a lényege, hogy a darab egy bizonyos pontján megszakítjuk a játékot, onnantól kezdve interakcióba lépünk a nézőkkel, javaslatokat tehetnek, hogy hogyan folytatódjon a történet. Nincsen egy fix kifutása, hanem minden este másképp alakul. A darab munkabemutatója június 27-én lesz az RS9 Színház- Vallai kertjében. Később, ha találunk helyet, akkor elképzelhető, hogy rendszeresen játszani fogjuk majd jövőre. Ezen kívül a következő évadtól Budapest Bábszínház társulati tagja leszek, szerepelni fogok a Háry Jánosban és a Bambiban. Játszani fogok a Hatszín Teátrumban is, ahol Földes Eszter rendezi a „Rendíthetetlen Ólomkatoná”-t, amihez Lovasi András írja a dalszövegeket.

 

következő előadások

2017.10.14. (19:30)

2017.11.11. (19:30)

2017.12.09. (19:30)

2018.01.13. (19:30)

2018.02.10. (19:30)

2018.03.10. (19:30)

2018.04.14. (19:30)

2018.05.12. (19:30)

2018.06.09. (19:30)

 

Fotók: Kállai-Tóth Anett

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3412606955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása