Könyvajánló: Elizabeth Gilbert - Big Magic
2016. október 02. írta: Barna Borbála

Könyvajánló: Elizabeth Gilbert - Big Magic

big_1.jpg

Elizabeth Gilbert 2006-ban megjelent „Ízek, imák, szerelmek” emlékiratával vált igazán világhírűvé. Azóta pedig milliók merítettek inspirációt, motivációt vagy éppen kitartást írásaiból és előadásaiból. Legújabb könyve, a „Big Magic” pedig a kreatív életet és önmegvalósítást helyezi középpontba. Az írónő 6 fejezeten keresztül vezeti be olvasóit az alkotás folyamatába, valamint az út során felmerülő nehézségekbe és akadályokba. 

Bizonyára sokan álmodoztak már arról, hogy szeretnének kreatív, alkotó életet élni. Ám a félelem visszatartotta őket a céljuk megvalósításában. Mi van, ha nem vagyok elég tehetséges? Mi történik, ha kudarcot vallok? Elizabeth Gilbert könyvében számos okot felsorakoztat, melyek arra késztethetik az embert, hogy inkább bele se vágjon ebbe az akadályokkal teli utazásba. Ám mégis arra biztat mindenkit, hogy induljon el a kreatív élet útján. Hiszen, ahogy az írónő mondja, a kreatív önmegvalósítás nem más, mint maga a kincsvadászat.

Bátorság

A központi kérdés, amelytől minden kreatív élet függ, a következő: Megvan benned a kurázsi, hogy feltárd a benned rejlő kincseket?... Ennek a kincsvadászatnak a gyakori és meglepő eredménye az, amit én Big Magicnak, azaz a Nagy Varázslatnak nevezek.

Természetesen nem arról van szó, hogy az ember valami igazán nagyot és különlegeset kell, hogy alkosson. A kreatív önmegvalósítás lényege, hogy az embert a kíváncsiság hajtsa útja során, és ne a félelem. Feszegessük a határainkat – majd engedjük is el őket. Ennek eredménye egy boldogabb, kiteljesedettebb élet.

A bátorság azt jelenti, hogy megteszünk valamit, ami ijesztő.”

Varázslat

Elizabeth szerint bolygónkat ugyanúgy benépesítik az ötletek, akár az emberek vagy az állatok. Annak ellenére, hogy fizikai testük nincs, akaratuk és tudatuk igen. Egyetlen céljuk pedig a manifesztálódás, mely egy emberrel való kapcsolatba lépés esetén lehetséges. Hiszen csak az emberek képesek ezeket az ötleteket átültetni a valóságba. Az ötletek ott keringenek körülöttünk, s ha látják valakiben a lehetőséget arra, hogy életre keltse őket, igyekszenek a célszemély figyelmét felkelteni magukra. S ha az ember elég nyitott, az ötlet elkezd munkálkodni benne. Inspirálja.

Engedély

„A lényeg a következő: nincs szükséged senkinek az engedélyére ahhoz, hogy kreatív életet élj… A magaskultúra őrzői megpróbálnak majd meggyőzni, hogy a művészetek csupán a kiválasztott kevesek számára vannak fenntartva, de tévednek és csak felbosszantják az embert. Mindannyian a kiválasztott kevesek közé tartozunk. Mindannyian alkotásra születtünk.”

Állhatatosság

Ismerjük a mondást, hogy ha nem adjuk fel – nem is veszíthetünk? Nos, a kreatív életre való törekvés is főként a kitartáson alapul. Hiszen ha valamit folyamatosan gyakorlunk, elkerülhetetlenül fejlődünk benne. Természetesen a kemény munka ellenére is előfordulhat, hogy kudarcot vallunk. Az út előtt állva feltehetjük magunknak a kérdést, hogy „Mi van akkor, ha semmit sem nyersz ezzel?  Mi van abban az esetben, ha életed végéig kitartasz a szenvedélyed mellett, de sosem érsz el vele sikert?” A titok a következő. „Ha szereted csinálni, akkor úgyis csinálni fogod.” Ugyanis a boldogság nem egy állomás, hanem maga az utazás.

Bizalom

Aki eldöntötte, hogy fejest ugrik a kreatív önmegvalósításba, fontos, hogy a bátorság mellett a bizalmát és a hitét is megerősítse, megőrizze. Bíznia kell abban, hogy az inspiráció nem hagyja el, és igyekszik a segítségére lenni. Tudnia kell, hogy értékes ember, a munkájának eredményétől függetlenül. Nem szabad elveszítenie a hitét a kreatív folyamatban akkor sem, ha úgy érzi, elbukott.

Végső soron az ember meg kell hogy válaszolja magának a legfontosabb kérdést: Mi az, amit annyira szeretsz csinálni, hogy még akkor is megtennéd, ha tudod, hogy kudarcot vallasz?

Felsőbb hatalom

„A felsőbb hatalom csak a legjátékosabb állapotunkban tud végre kezdeni velünk valamit… Úgyhogy nyugodj le szépen, és menj vissza dolgozni… A benned rejlő kincsek remélik, hogy igent mondasz.”

 

Köszönjük a könyvet a Partvonal Kiadónak!

Forrás: http://partvonal.hu/elizabeth-gilbert-big-magic

 Kép: Oreskó Viktória

 

 (Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2111761307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása