„Ahogy az igazgyöngy is tulajdonképpen a kagyló sérülése, az összetört lélek és a tökéletlen test is tökéletes tud lenni, s olyan ékszerré válni, mint a gyöngy"
2021. december 22. írta: Talabos Dávidné

„Ahogy az igazgyöngy is tulajdonképpen a kagyló sérülése, az összetört lélek és a tökéletlen test is tökéletes tud lenni, s olyan ékszerré válni, mint a gyöngy"

Interjú Ladányi Beáta stílustanácsadóval

245.JPG

Ladányi Beáta stílustanácsadó, aki hihetetlen lendülettel és lelkesedéssel dolgozik újabb és újabb projekteken. Célja, hogy segítsen másokon és saját stílusuk megtalálásával hozzon örömet mások szívébe. Karácsony előtt ez különösen fontos, hiszen az ünnepekkor is szeretünk jól kinézni, „ragyogni”. 

Miért lettél stílustanácsadó?

Ladányi Beáta: Mindig is vonzott a stílus és az elegancia világa, ebben édesanyám hatalmas példakép volt számomra, mivel mindig szeretett elegánsan, nőiesen öltözködni olyannyira, hogy amikor nem volt pénze drága ruhákra magának készítette ezeket. Ezt én is követtem, olyannyira, hogy talán a korosztályomhoz képest „klasszikusabban”, nőiesebben is öltözködtem. Nehéz elhinni, de nem volt sportcipőm és farmernadrágom sem 20 éves koromban. Az öltözködés iránti érdeklődés a lányaimra is „átragadt” olyannyira, hogy a nagyobbik velem dolgozik. Érdekes a történetem, mert egyébként segítő szakember, coach is vagyok, ebben a munkámban pedig ez szintén megnyilvánul, hiszen az a célom, hogy segítsek másoknak megtalálni önmagukat, hiszen az az igazi harmónia, ha a belső és a külső is rendben van. Régen is nagyon szerettem a divat világát, de miután a belső problémákkal foglalkoztam úgy döntöttem, hogy ideje a külsőt is megvizsgálni. Számos tanulmányt folytattam, ami a belső önismereti folyamatokat segíti, valamint a külső megjelenéssel kapcsolatban stílustanácsadó lettem. A Szegedi Egyetem Stíluskommunikáció szakán végeztem, ami már nemcsak a külső öltözködés részét veszi figyelembe, amikor a stílusról van szó, hanem a mozgást, testbeszédet, verbális kommunikációt is.
Azt tapasztalom a munkám során, hogyha a külsőt ápoljuk és figyelmet fordítunk rá, nagyon sokszor felszínre törnek a lelki gondok is. Ismerek csodálatos nőket, akik nem elégedettek önmagukkal, mert vastagabb a lábuk, a combjuk, sok esetben az ezzel kapcsolatos az önbizalomhiány már gyerekkorban alakul ki. Akinek például azt mondják, hogy nem áll jól neki a szoknya, az a nő felnőttként sem vesz fel ilyen ruhadarabot szívesen, higgyük el, hogy ez egy nőt egész életén át végigkísér. Sokan mondják, hogy a magyar nők a legszebbek, de sajnos én azt látom, hogy kevés ember „ragyog”, érzi jól magát igazán a bőrében. Külföldön, főleg a déli országokban hiába látunk sok hölgyet, akik esetleg teltebbek, mégis mást sugároznak, az abszolút pozitivitást képviselik. 

324.JPG

Mit jelentett az öltözködés régen és ma? 

Ladányi Beáta: Régen is fontos volt az öltözék, hiszen gondoljunk bele, hogy az ősi időkben nemcsak például a rangot, társadalmi helyzetet szimbolizálta, hanem azt is sokszor megmutatta, hogy valaki barát vagy ellenség. Ma már magunk megmutatása, kifejezése a cél, de ezt sokszor a társadalmi kritikusságtól való félelem nem engedi, többek között erről is van szó az „Elegancia a gyöngyökön túl” című könyvemben. A címet is az ihlette, hogy ahogy az igazgyöngy is tulajdonképpen a kagyló sérülése, az összetört lélek és a tökéletlen test is különleges tud lenni, s olyan ékszerré válni, mint a gyöngy. 

Sokszor halljuk, hogy a COVID időszak alatt az emberek számára a kényelem értékelődött fel, ez valóban így van?

Ladányi Beáta: Ez pontosan így van, a Facebook csoportunkba belépőknek adott kérdőív is ezt erősítette meg. Sokan viszont pontosan ezért „adták meg a módját jobban” akár az otthoni, akár az irodai öltözéknek, erről több vicces videót is láthatunk a közösségi oldalakon, videómegosztókon. Sokan azonban valóban kényelmesebb fazonokat, anyagokat választanak, a hivatalos irodai viseletből is másféle darabokat választanak. 

A COVID alatti súlyfelszedés is kényes téma, a pocak és a fenék területeit valóban jobban eltakarjuk?

Ladányi Beáta: Ez nagyon gyakori, így van, eddig is állandó problémát jelentettek ezek a területek, most pedig különösen, hiszen nem volt sok edzési lehetőség. Nehezen hihető azonban, de azt is tapasztaltam, hogy a kisebb és vékonyabb termetű embereknek sem könnyű ruhát találniuk, hiszen ők sem férnek bele a „konfekcióméretbe”. Nagy örömöm, hogy egyre több helyen jelennek meg a plus size modellek a divatházak bemutatóin, reklámjain, ez nagyon sokat jelent azoknak, akik nehezen fogadják el önmagukat.

img_0012_1.JPG

A divatvásárlási szokások változtak?

Ladányi Beáta: Igen, sokan az online felületeken maradtak, de ez kockázatokat is hordoz magában, mindig felhívom arra a figyelmet, hogy magyar oldalakról rendeljünk, mert sajnos a külföldi, főleg távol-keleti oldalakon sok visszaéléssel találkozhatunk.

Készültök az ünnepekre?

Ladányi Beáta: Természetesen, december elején  volt egy divatbemutatónk, ahol az érdeklődők megismerkedhettek az alkalmi ruha kollekciónk darabjaival. A saját kollekciónk készítésénél mi próbáljuk kikerülni a felesleges termelést, mindig egyedi igény alapján a kért méretben, színben gyártjuk le a termékeket. Nagyon sok alkalmi ruhával készülünk, nagyon szép kollekciót készítettünk.

A fekete ruha továbbra is nagyon kedvelt? 

Ladányi Beáta: Ez a COVID előtt is nagyon kedvelt volt, azonban fontos elmondani, hogy sok embernek nem áll jól. Sok szekrény kötelező darabja a fekete ruha, de most a járvány még inkább felerősítette ezt, sajnos, mivel sokkal egyszerűbb ezt kivenni a szekrényből és más színekkel kombinálni. 

Hogy látod, a magyar divattervezők mennyire lehetnek versenyképesek a külföldiekkel szemben? 

Ladányi Beáta: Sajnos az igényesség mellett a fő szempont a vásárlóknál az ár, azonban egy család átlagban nagyon megnézi azt, hogy mennyit költ ruhára. Egy magyar tervező sajnos álláspontom szerint sohasem fogja tudni annyira kedvező áron árulni a ruhákat, mint egy külföldi fast fashion márka, amelyik Indiában vagy Kínában készítteti a ruháit nagy mennyiségben. Ugyanakkor ettől eltekintve azt látom, hogy itthon is számos olyan tervező, márka van, ami felveszi a versenyt a külföldi divattervezőkkel kreativitásban. 

Nagyon köszönjük az interjút és további sok sikert és elégedett ügyfelet kívánunk neked!

270.JPG A fotók Ladányi Bea tulajdonát képezik. 

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr9616790636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása