„Szenes Iván dalait szeretni kell, s mint minden dalhoz szív kell, hogy előadjuk őket”
2021. október 08. írta: Talabos Dávidné

„Szenes Iván dalait szeretni kell, s mint minden dalhoz szív kell, hogy előadjuk őket”

Beszélgetés Szenes Andreával és Kökény Attilával a 11. Szenes Iván emlékkoncertről

scs_3285.JPG

2021. szeptember 05-én került sor az idén 11. alkalommal megrendezett Szenes Iván Emlékkoncertre. Az egyedülálló és nagyszabású koncertet Bodrogi Gyula és Szenes Andrea műsorvezetése tette még szórakoztatóbbá és feledhetetlenné. A számos kiváló előadó mellett sor került az M.Páll Zoltán szobrász által tervezett Szenes Iván Művészeti díjak átadására is, amelyet idén Kökény Attila, Csonka András és Körmendi Péter kapott. A koncert és a díjak kapcsán Szenes Andreával és Kökény Attilával beszélgettünk.

Az édesapja öröksége a magyar zene emblematikus hagyatéka, hogy vélekedik erről?

Szenes Andrea: Így igaz, nagyon nagy öröm ez számomra. Az első koncertre is már sokan eljöttek. Nagyon örülök, hogy most is mindenki jól érezte magát, a közönség és a művészek is. Számomra ez a legfontosabb. Nagyon jó volt a hangulat.

Mik a tervek Szenes Iván örökségének további folytatásához?

Szenes Andrea: A Szenes Iván téren bármi megtörténhet, hiszen hamarosan még Szenes-múzeum is nyílik itt, ahol édesapám otthona állt. Kevesen tudják, de ez a ház számos emléket őriz, ide járt Lehár Ferenc és Kálmán Imre is komponálni. Ami külön érdekessége lesz a múzeumnak, hogy zenék is fognak itt szólni a fotelekből, illetve számos más érdekes szokatlan dolog is lesz itt. Nagyon nagy dolognak tartom, hogy hetente műsort vetítenek róla, a koncertek közül már a 11. valósult meg,  
scs_2870_1.JPG

Mikor találkoztál először Szenes Iván dalaival, fel tudnád idézni? Mi volt az első zenés emléked? 

Kökény Attila: Erre pontosan nem emlékszem, csak arra, hogy nagyon szerettük ezeket a dalokat, ezeket még akkor az előadókhoz kötöttük, nem az írókhoz. Később tudtam meg, hogy ezeket Szenes Iván szerezte.

A későbbiekben mit jelentett Szenes Iván, az ő szerzeményei karrieredben, munkásságodban?

Kökény Attila: Az én kedvenceim a „Hosszú forró nyár” és a „Kicsi gyere velem rózsát szedni”. Emlékszem, hogy mindig vettünk kottafüzeteket, ezekben fedeztük fel, hogy S. Nagy István, Gábor S. Pál és Seres Rezső mellett Szenes Iván dalai is szerepelnek közöttük. 16 évesen énekeltem a „Kicsi gyere velem rózsát szedni” című dalt, s ma is ugyanúgy szeretem. Volt, hogy egész éjszaka zenéltünk és ennek a több, mint 400 slágernek a nagy részét Szenes Iván írta. Azt gondolom, hogy nincs olyan előadó, aki ne énekelne Szenes dalt valamikor, persze lehet, hogy nem is tudja, hogy azt ő szerezte.
scs_2780_1.JPG

Mit éreztél, amikor felkértek a koncerten való szereplésre?

Kökény Attila: Óriási megtiszteltetésnek tartottam, mindig vártam, hogy majd egyszer én is felléphetek itt, hiszen ez már a 11. koncert volt. A díjra egyáltalán nem számítottam, de óriási megtiszteltetés és élmény a számomra, hiszen az egész gyerekkoromat végig kísérte Szenes Iván munkássága. David Foster-hez tudnám őt hasonlítani, aki olyan sztároknak írt dalokat, mint Céline Dion, vagy Whitney Houston, Aretha Franklin. Azt gondolom, hogy az ő dalait szeretni kell, s mint minden dalhoz szív kell, hogy előadjuk. Hogyha ez megvan, akkor minden dala szívhez hatol majd. Szerintem ezeket a szerzeményeket még 50 év múlva is fogják énekelni és dúdolni.

Nagyon köszönjük az interjút és további sok sikert kívánunk Szenes Iván emlékének továbbviteléhez!

 Fotók: Presston PR

 (Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr8616714868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása