Új lemezzel jelentkezett az Imagine Dragons
2021. szeptember 04. írta: Kultúrjunkie

Új lemezzel jelentkezett az Imagine Dragons

Itt a Mercury – Act 1

210810_shot_07_197_final.jpg

Legyen szó telt házas arénakoncertekről vagy arról, hogy mennyire szeretik elmosni a műfaji határokat, az Imagine Dragons zenéjének a lényege a kezdetektől fogva az intimitás és az őszinteség. Írtak már forrongó alt-rock dalt vallásos bűntudatról, szerelmes szintiballadát és meséltek a világvégéről torzított gitárok kíséretében: egy szóval, megtestesítették azokat a nyugtalanító érzéseket, amelyek miatt szinte mindannyiunknak voltak már álmatlan éjszakái.

Új lemezükön pedig ezt a fajta őszinteséget emelik új szintre. „Eddigi életem nagy részében nem mertem teljes mellszélességgel kiállni a saját igazságom mellett, metaforákkal fejeztem ki a problémáimat – például azt is, hogy válságba került a hitem - , hogy a családom ne tudja, miről is beszélek. Az utóbbi időszakban azonban rájöttem, mennyire törékeny az életünk: rengeteg temetésen vettem részt. Ez pedig ráébresztett, hogy nincs időnk arra, hogy ne legyünk teljesen őszinték egymással” – mondta Dan Reynolds, a zenekar frontembere.

Ez a szemlélet érezhető az album két előfutárán is, amelyek egészen konkrét élményekből merítenek. A Follow You-t Reynolds azután írta, hogy hét hónap szünetet követően újra összejött feleségével: elmondása szerint éppen a válópapírokat készült aláírni, amikor kapott egy SMS-t feleségétől egy vallomással, ami mindent megváltoztatott. Először az volt a tervük, hogy csak egy héttel halasztják el a válást, de végül úgy döntöttek, újra megpróbálják együtt. A Cutthroat pedig egy punkos himnusz arról, hogy hogyan győzzük le az életünket megkeserítő, saját magunkkal szembeni kritikus hangot. A dalszerzés egyébként mindig is olyan volt a zenekar számára, mintha naplót írnának, de eddig sosem vállalták ezt ennyire nyíltan: a They Don’t Know You Like I Do-val egy nemrég eltávozott barátjuknak állítanak emléket, a Monday című dallal pedig Prince előtt tisztelegnek.

Az Imagine Dragons egyébként nagyjából 100 dalt küldött az album producerének, Rick Rubinnak. Rubin élő legendának számít a szakmájában: készített már lemezt a Beach Boysnak, LL Cool J-nek, a Public Enemynek és a Run-DMC-nek, de a Danziggel, a Red Hot Chili Peppersszel és a Weezerrel is dolgozott együtt. „Nemcsak azt mondta meg kíméletlenül, ha valami nem tetszett neki, hanem azt is, ha úgy érezte, nem vagyunk elég őszinték egy-egy dalban, számunkra pedig ez a legfontosabb” – mesélt a közös munkáról Reynolds.

„Rick azt szerette volna, hogy visszatérjünk a gyökerekhez, újraépítsük magunkat, mint zenekart, és megtaláljuk az új, közös hangzásunkat” – mondta Ben McKee basszusgitáros. „Egyszerre volt képes arra, hogy teljes egészében nézzen egy dalt, amellett, hogy a legapróbb részletekre is figyeljen – ez egyszerűen lenyűgöző. Rengeteget tanultam azáltal, hogy figyeltem, hogyan dolgozik” – tette hozzá Daniel Platzman, a zenekar dobosa.

A nagyon szoros közös munka azért is volt fontos a zenészek számára, mert 2019-ben több közeli barátjukat és családtagjukat is elveszítették, emellett pedig Reynolds az év végén bejelentette, hogy szeretne egy kicsit visszavonulni. Úgy érezte, a folyamatos színpadi jelenlét miatt már a magánéletében is szerepet játszik. A családjával töltött idő és a pszichoterápia azonban segített neki abban, hogy visszataláljon valódi önmagához, és ez alatt az időszak alatt több, mint háromszáz dalt írt.

A Mercury – Act 1. is hű az Imagine Dragons eddigi szellemiségéhez: a kezdetektől jellemző rájuk, hogy nem horgonyoznak le egyetlen zenei stílusnál; lemezeik attól is olyan izgalmasak, hogy nem tudjuk, a következő dalban mi vár ránk. „Szeretünk új területeket felfedezni, járatlan utakra tévedni: ez tartja fent a mi lelkesedésünket is.” – mondja Wayne Sermon gitáros. Az album címe (nyers fordításban: „Higany – 1. fázis”) is erre a változatosságra utal. A dalok két, tematikus egészt alkotnak: az egyik halmazban a szövegek befelé figyelőek, a másik halmazban pedig kifelé, ezzel is szimbolizálva a zenekar közös, és az egyes tagok magánéletében történt eseményeket, változásokat.

Az Imagine Dragons több mint 46 millió albumot adott el világszerte, dalaikat pedig 74 milliárdnál is többször streamelték. A 2010-es években ők voltak a legnépszerűbb rockzenekar, 2014-ben Grammy-díjat is kaptak Radioactive című dalukért.

A teljes albumot itt találjátok.

Sajtóinformáció: Universal Music Hungary

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr8516679508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása