Megérkezett az Abigél új magyar nyelvű nagylemeze
2024. március 01. írta: Kultúrjunkie

Megérkezett az Abigél új magyar nyelvű nagylemeze

abigel-51_foto_lanyi_kristof.jpg

Hosszú idő után új nagylemezzel jelentkezett a hazai rock szcéna egyik legígéretesebb feltörekvő bandája, az Abigél. Az új korongra viszonylag sokat kellett várni, de a zenekar életében történt nagy változások és rengeteg élmény folytán egy nagyon izgalmas időszakot koronázhatnak meg az új megjelenéssel.

Angol nyelvű bemutatkozó albumuk, a Sugarmama után az Abigél egyáltalán nem tétlenkedett, egyebek között két országos turnén is részt vettek, először a Pál Utcai Fiúk vendégeként, később pedig a LAZARVS-t kísérték. Bár izgalmas és meghatározó élmények voltak ezek a fiatal rockzenekar számára, az új dalok készítésére kevesebb kreatív energia jutott, de természetesen a tervezgetés folyamatos volt a turnébuszban is.

„Azt az elejétől fogva tudtuk, hogy magyarul szeretnénk megírni ezt az albumot, és ez az elhatározás egyértelműen közrejátszott abban, hogy nagyon óvatosak voltunk a számok véglegesítésénél, jóval több időbe telt befejezni őket, mint az angol dalok esetében.” – mondja Milei Bálint, a zenekar dobosa, aki az új album szövegeinek nagyrészét jegyzi.

„Számomra, az elején legalábbis mindenképp, nagyon nehéz volt megnyílni szövegileg, és furcsa érzés volt prezentálni Bebének (Várallyay Benedek – ének/gitár) a kész dalszövegeket úgy, hogy ő fogja énekelni őket koncerten. Nem tartom magam szövegírónak, de szeretem kivenni a részem a kreatív folyamatokból (ahogy a Sugarmama lemezünknél is volt erre precedens szövegügyben), és egy idő után már egészen élveztem ezt a folyamatot, ráadásul Bebe és Ádám (Hegyi Ádám – gitár) nagyon támogatók és rugalmasak voltak a szövegek fixálásánál.”

abigel_album_cover_design_by_csaszar_diana.png

A zenekar meghatározó élményként tekint a megjelenéshez vezető folyamatokra – bár új vizekre is eveztek, mégis, egyben a gyökerekhez is visszatértek:

„Azt hiszem mindenféle túlzás nélkül állíthatom azt, hogy zeneileg sikerült egy kicsit fel is nőnünk a második albumunk készítése közben. Az biztos, hogy nagyon egymásra tudtunk hangolódni, és olyan fókuszált pillanatokat éltünk meg a stúdióban és a dalok írása közben, amelyek magával ragadtak, és emlékeztettek arra, hogy miért is kezdtük el ezt a zenekart.”

Ugyan az ’Ezek jó napok voltak’ egy hamisítatlan Abigél-anyag, a banda folyamatos fejlődésre törekszik, így volt helye új elképzeléseknek és metódusoknak is lemezfelvétel során.

„A lemezt két részletben vettük fel – 2023 tavaszán és őszén Szegeden, a Miracle Sound stúdióban Vári Gábor vezetésével dolgoztunk, akivel hamar egymásra kapcsoltunk, és a session végén barátok is lettünk. Innen is köszönjük neki a profi munkát, nagyon szerettük az egészet.

A Sugarmama lemezünkhöz képest tagoltabban rögzítettük az albumot, külön vettük fel a hangszereket, ez indokolt is volt a komplexebb zenei elképzelések miatt. Belenyúltunk olyan dolgokba is, amelyek eddig nem voltak jellemzők a hangzásvilágunkra, de mindenképpen szerettük volna színesíteni az új anyagot ezekkel az elemekkel. Sokkal több elektronika, illetve atmo van jelen az albumon, ezeket vegyítettük a vastag, nyers, grunge rockos, néhol indusztriális megszólalással.” 

A zenekar életét befolyásoló megannyi történésnek egy egészen friss, felállásbeli változás is részét képezi. Szemfülesek már észrevehették, hogy az Abigél új basszusgitárost üdvözölt a fedélzetén, Boros Bálint személyében. A korábbi basszusgitárossal, Fodor Krisztiánnal töltött közös időszaknak az egész album, de leginkább a „Krisz dala” állít emléket.

„Korábbi basszusgitárosunk, Fodor Krisztián december végén úgy döntött, hogy Angliába költözik, így értelemszerűen nem tudta folytatni velünk a zenélést. A „Krisz dala” hozzá kötődik, a riff az ő ötlete volt, így mindenképpen szerettük volna, hogyha felkerül az albumra. A lemezen még az ő játéka hallgató, viszont januártól már Boros Bálint tölti be a basszusgitáros pozíciót, aki rettentő precizitással és profizmussal ugrott fejest közénk, szinte az első perctől kezdve egy hullámhosszon voltunk emberileg és zeneileg is.” – mesél a változásról Milei.

abigel_akva_post_1.pngAz ’Ezek jó napok’ természetesen nem maradhat méltó bemutatás nélkül, március 23-án az Akvárium Lokálban szedi szét a színpadot az Abigél. Új repertoár, meglepetés vendégek és egy őrületes hangzásvilág vár minden odalátogatót, úgyhogy érdemes időben beszerezni a jegyeket! Itt meg is teheted!

Teljes album

Facebook esemény

Az albumot kedvenc felületeiden is hallgathatod

Sajtóinformáció: Horváth Luca

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3318343159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása