„Ez az állatkert bár kicsi, de a miénk, és mi igyekszünk mindig jobbak lenni” - Bemutatkozik a Gyöngyösi Állatkert
2021. augusztus 16. írta: Talabos Dávidné

„Ez az állatkert bár kicsi, de a miénk, és mi igyekszünk mindig jobbak lenni” - Bemutatkozik a Gyöngyösi Állatkert

allataink_24.jpg

A gyöngyösi állatkert munkatársai néhány hónapja egy nagyon szomorú segélykérést intéztek az emberek felé, amelyben arról tájékoztattak minket, hogy az állatkert rövid időn belül be kell, hogy zárjon az anyagi helyzetük miatt. Az emberei összefogás és ragaszkodás azonban megmentette ezt a kis színfoltot, az ország egyik legcsaládiasabb állatkertjét. A múltról, a jelenről és a jövőbeli tervekről az állatkert munkatársával, Barcai Henriettával beszélgettünk.

Barcai Henrietta: Közel húsz éve tehenészet működött itt, mivel kevesebb nagyüzem létezett még akkor. Kezdetben haszonállatok is érkeztek melléjük: lovak, baromfik, kecsék, birkák, ekkor kezdtek el járni hozzánk az óvodák és az iskolák, így kisállatbemutatóvá váltunk. A Bükki Nemzeti Parktól kaptunk engedélyt, ezután pedig jött az ötlet, hogy miért ne lehetne más állatokat is hozni. A vaddisznóink kismalackorukban érkeztek, most nagyon öregek már, 22 évesek. Az ormányosmedve, a rókák és a mosómedve ezután érkeztek. Én a kezdetektől dolgozom itt, mint állatgondozó. Amikor az oroszlán megérkezett, ekkor váltunk állatkertté, ami közel másfél évbe telt. Mára már 87 faj 500 egyedszáma él itt a gekkótól kezdve a szibériai tigrisig. 16 éve vagyunk állatkert, minden évben próbálunk újdonságokat kitalálni.

Tavaly a leopárdok voltak a legújabb nagyon kedvelt jövevényeitek, mesélnél róluk?

Barcai Henrietta: Igen, leopárdok érkeztek hozzánk tavaly augusztusban, október 04-én pedig a két kicsike született meg az állatok világnapjára, akik azóta is szépen fejlődnek, nagy örömünkre pedig végre láthatják most őket a látogatók, ahogy a két nőstényvidránkat, illetve a nőstény pumánkat is, aki novemberben érkezett. Kispáviánokkal is bővültünk, akik reméljük szintén tetszeni fognak a látogatóknak. A makákóbébink már másfél éves, őt egy gondozó nevelte fel.

allataink_2.jpg

Ki a legnépszerűbb?

Barcai Henrietta: Ez igazából három csoportra osztható: a gyerekeknek mindig a nyuszik és a lovak a kedvencek, mert lehet őket simogatni, etetni, mivel kontaktusba kerülnek velük. A családoknál a páviánok a kedvencek, mert nagy bohócok, náluk sok időt el lehet tölteni, mert vannak játékelemeik. A felnőttek inkább nagymacskapártiak, bár ez náluk is változik.

Játszóparkkal is rendelkeztek, amit nagyon imádnak a gyerekek…

Barcai Henrietta: A gyerekek valóban nagyon szeretik, mivel központosulni tudnak, illetve utána újra be lehet menni az állatokhoz. Nyáron ugrálóvárunk is van és pónilovaglásra is van lehetőség.

Az örökbefogadási programotokról mesélnél?

Barcai Henrietta: Szerencsére azt kell mondjam, hogy nagyon szépen halad, mindenkinek eztúton is nagyon köszönjük ez. Ebben az évben egyébként a leopárdokat fogadták legtöbben örökbe, a táblákon mindenki láthatja most már a saját nevét.

allataink_5.jpg

Tavasszal nagyon szomorú hírt láthattunk, hogy tervezitek a végleges bezárást a járvány okozta bevételkiesés miatt…

Barcai Henrietta: Igen, azonban szerencsére a helyzet normalizálódott. November 11. előtt már a tavaszi bezárás is nagyon sokat rontott az anyagi helyzetünkön, ami miatt végül olyan helyzetbe kerültünk, hogy hirdetést tettünk közzé, hogy be kell zárnunk pár héten belül, ha nem szerzünk támogatást. Az emberek összefogása példátlan volt, szemes és szálastakarmányt kaptunk, rengetegen hoztak almát, répát, minden nap találtunk a kapuban valamit. A vállalkozók is számtalan adományt adtak. A legmeghatóbb egy 80 feletti házaspár volt, akik egy szatyor almát hoztak nekünk. Hihetetlen volt ez a megmozdulás, amit akár magánszemélyek, akár cégek, akár döntéshozók hoztak, ami bizonyította azt, hogy fontosak vagyunk itt, Gyöngyösön. Ez az állatkert bár kicsi, de a miénk, és mi igyekszünk mindig jobbak lenni.

Mik a terveitek erre az évre?

Barcai Henrietta: Az ez évi terveink közé tartozik a sok kisoroszlán bemutatása és a kifutó építése mellett a zootábor tartása. Egy szarvált is szeretnénk még beszerezni, ez nagy vágyunk. Állatbemutatók is lesznek, illetve óvodáknak és iskoláknak ingyenes 45 perces zoopedagógiai foglalkozást tartunk egy kiválasztott állatról.

allataink_23.jpg

Nagyon köszönjük az interjút és nagyon sok sikert kívánunk nektek a továbbiakban is!

A fotók a Trencsényi Photo tulajdonát képezik

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.) 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3016661896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.08.16. 20:32:38

Sikeres gazdasági évet kívánok nekik.

Talabos Dávidné 2021.08.17. 08:26:21

@gigabursch: nagyon köszi:))) Eddig szépen haladnak:))
süti beállítások módosítása