"Egy szelet magyar hagyomány"
2021. augusztus 13. írta: Talabos Dávidné

"Egy szelet magyar hagyomány"

Beszterce rózsája-2021 Magyarország Cukormentes Tortája

image1.jpeg

2012-től az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben megrendezi a profi cukrászoknak szóló Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyre olyan édességekkel lehet nevezni, amelyek nem tartalmaznak sem finomított lisztet, hozzáadott cukrot, mesterséges édesítőszert és tartósítószereket. A győztes tortát minden évben július végén, augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először, a Magyar Ízek Utcájában, majd a torta az ország számos cukrászdájában kapható. A rangos versenyen szakmai zsűri és dietetikus is közreműködik abban, hogy nemcsak a legfinomabb, hanem a legszebb és természetesen egészséges torta lehessen a győztes. Idén a versenyt Füredi Krisztián cukrászmester alkotása a „Beszterce rózsája” nyerte el, akivel a kezdetekről, a tortáról és terveiről beszélgettünk, Pető Adrienn, a verseny dietetikusa pedig elárulta, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe a torta kiválasztásánál.

Mikor kezdődött a „szerelem” a cukrászattal?

Füredi Krisztián: 1993 óta foglalkozom cukrászattal, a családunkban nem volt cukrász, de a húgommal nagyon sok időt töltöttünk a nagymamámnál. Ott gyakran játszottunk fagyiporokkal, pudingokkal, a játékból pedig szenvedély lett. Vendéglátóipari iskolába mentem tovább, majd a Gundel Étteremben tanultam Budapesten. Nagyon szép évek voltak ezek, mert rengeteget tanultunk itt, nagyon sokat foglalkoztak velünk, mindent megmutattak. Én örültem, hogy a szüleimnek is örömet szerezhetek, hogy finomakat főzök, sütök nekik. Nagyon szeretem ezt csinálni.

Mivel dolgozol legszívesebben?

Füredi Krisztián: Nincs kedvenc, mindig szeretek újdonságokkal kísérletezni. Amikor újdonságot találok ki, az mindig úgy zajlik, hogy a Cukrászda tulajdonosaival leülünk egy kávé mellé és közösen kezdünk el ötletelni, majd kóstolni, mikor az ötletelésből megszületik valami…

Miben nehezebb egy cukormentes torta készítése?

Füredi Krisztián: Nagy kihívás valóban, én harmadszor indultam el ezen a versenyen és az elmúlt három év tapasztalatait gyűjtöttem össze. A cukorhelyettesítőkkel nem ugyanolyan dolgozni, mint a cukorral, másképp működik sok minden. Az értékelésnél és már a beküldött receptek átnézésénél is jelen van egy dietetikus, aki szól, hogyha javítanivaló érték van, illetve segít is. Nagyon sok tapasztalatot szereztem ebben a versenyben az előző években, amiket ezután is tudok kamatoztatni.

image0_3.jpeg2005 óra az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, mint a cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezet segít a cukorbetegséggel élők tájékoztatásában. Az Alapítvány 2012 óta minden évben megrendezi a profi cukrászoknak szóló Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Pető Adriennt, az alapítvány és a verseny dietetikusát kérdeztük a versenyről.

Pető Adrienn: Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország egyik legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő, nonprofit szervezete.

Célunk, hogy minél több ember ismerje meg a cukorbetegséget, és annak veszélyeit, szeretnénk a magyar társadalom figyelmét felhívni az egészségtudatos életmódra, mellyel számos krónikus betegség – köztük a 2-es típusú cukorbetegség – kialakulása is megelőzhető. Az országos képzések célja az érzékenyítés, és az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek környezetének felkészítése a cukorbeteg kicsik felelős gondozására.

Idén rendeztük meg a 10. alkalommal a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amely a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete együttműködésével valósul meg. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistából választhatnak tortájuk elkészítéséhez, a győztes torta összetevőinek ellenőrzését pedig a Wessling Hungary független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi. Ez a verseny ösztönzi a cukrászokat az egészségesebb desszertek megalkotására, hogy megmutassák, az egészséges is lehet finom, és lépést tartsanak az egyre növekvő igényekkel a közönség részéről. Nagyon komplex a verseny, hiszen elsőként a recepteket küldik be hozzánk. Amikor ezek beérkeznek hozzám, áttekintem őket, amennyiben valamilyen alapanyag nem megfelelő, azt jelzem az indulóknak. Nem tartalmazhatnak a torták fehér lisztet, illetve semmilyen cukrot vagy cukorszármazékot, tehát például mézet vagy kókuszcukrot sem. Minden esetben kiszámoljuk az energia és a szénhidráttartalmat is. Az elődöntőt követően egy konzultációs kör zajlik, amikor a zsűri elnökével, Nándori László cukrászmesterrel és a torták alkotóival külön-külön tovább ötletelünk a torták finomításán. A döntő napján hoznak a versenyzők magukkal egy otthon elkészített tortát, de ott helyben is le kell sütniük azokat. Így reggel 6 órakor kezdődik és 10 óráig tart a torták elkészítésének időtartama, de ezt az időt egyébként általában nem szokták kihasználni. A döntőbe maximálisan 5 db torta kerülhet, de hogyha nem ítél a zsűri ennyit megfelelőnek, akkor ez a szám lehet kevesebb is. A zsűri ezt követően összeül, kóstol, számukra nincs meghatározott időkeret. Ebben az évben különösen nehéz volt a verseny, mert nagyon sok jó munka érkezett be. A döntés sosem egyszerű, hiszen nemcsak nagyon finomnak kell lennie (ez az idei is az volt), hanem augusztus 20-ra való tekintettel kötődnie kell Magyarországhoz, a Magyar Ízek Utcája rendezvénysorozaton az árusítás során is ugyanazt a minőséget kell kapja valamennyi vásárló, valamint egész évben országszerte elkészíthetőnek kell lennie. Azok a cukrászok, akik előzetesen jelentkeznek a torta sütésére az ipartestületnél, aláírásukkal vállalják, hogy pontosan a receptet követve készítik el a tortát. Ez a hozzáadott cukrot nem tartalmazó országtorták esetében különösen fontos, hiszen a cukorbetegeknek számolniuk kell az energia és szénhidrát tartalmukkal is! A „Beszterce rózsája” mindennek maximálisan megfelelt.

image0_2_1.jpeg

Honnan kapta a nevét a torta?

Füredi Krisztián: Számomra mindig a névválasztás a nagyon nehéz a sütemények, torták esetében. Van egy spirálfüzetem, amibe az ötleteim írom, de ebben sem ez a torta neve. Bevallom, hogy az utolsó pillanatban találtam ki a nevet. Az ihletet a sárgabarack adta, amely olvasmányaim alapján a rózsafélékhez tartozik, az iratok szerint pedig Beszterce városában említették először a törökök idején, így született meg végül a név.

Miért a sárgabarack?

Füredi Krisztián: Én mindenképpen hagyományos ízekben gondolkoztam, az alapot pedig a zserbó adta. Miután rájöttem, hogy a vékonyabb rétegeket nem tudom pótolni cukorhelyettesítőkkel, a dió mellé más alapanyagot kerestem.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Füredi Krisztián: Nem tudom, hogy indulok-e jövőre a versenyen, ezen gondolkozom még. Az biztos, hogy szeretnék újat alkotni, a modern trendeket követni és megújulni folyamatosan.

Nagyon köszönjük mindkettőtöknek az interjút és további szakmai sikereket kívánunk!

Fotók: Füredi Krisztián és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány tulajdonát képezik. 

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr9416658316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása