„Megadom magamnak a kísérletezés lehetőségét”
2018. december 30. írta: Barna Borbála

„Megadom magamnak a kísérletezés lehetőségét”

Interjú Klem Viktorral

img_0403.JPG

November 25-én visszatért Don Juan, méghozzá a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházba. Az ismert szívtipró történetét Ödön von Horváth darabja alapján állította színpadra a rendező, Kovács Ádám és a főszereplőt megformáló Klem Viktor. A Kultúrjunkie Blog az előadás megszületéséről, a Don Juan karakterében rejtőző kihívásokról és 2019 Valentin napi filmjéről, a Kölcsönlakásról kérdezte Viktort. donjuan4.jpgKovács Ádámmal osztálytársak voltatok az egyetemen, szobatársak a kollégiumban és együtt csináltátok A nagybőgő című monodrámát. Mikor merült fel először a közös munka gondolata? 
Klem Viktor: Amikor 2005-ben felvettek minket az egyetemre, bennem az első pillanattól kezdve volt egy összetartozás érzés Ádám felé. Ez a megérzésem beigazolódni látszott, jóban lettünk az iskolai évek alatt. A 011 Alkotócsoport alapításánál is együtt voltunk jelen. Tizenhárom éve vagyunk barátok, kollégák, kritikusai és segítői a másiknak. Nem kell ezt ragozni: sok dolgunk van együtt, igyekszünk a végére járni.

Mi fogott meg titeket Ödön von Horváth Don Juan visszatér című művében?
Klem Viktor: Ádám hozta az anyagot, egy kora őszi estén (a névnapomon) borozás közben felolvasta nekem. Erősen hatott rám: egy magára maradt férfi elszánt keresése egy omladozó világban. Ez a kép dolgozni kezdett bennem, s érdekesnek láttam azt a szemérmetlen attitűdöt, ahogyan ez a pasi kommunikál a nőkkel, akkor is mikor a legnagyobb bajban van. Úgy éreztem eljátszhatatlan - legalábbis nekem. Túl nagy falat. Ez az érzés viszont bosszantani, majd motiválni kezdett: sportolói pszichológia.donjuan11.jpgAzt mesélted, hogy bár alapvetően Ádám ötlete volt ehhez a történethez nyúlni, mégis volt egy pontja az előkészítésnek, amikor neked lett fontosabb a darab. Mi volt ez a pillanat, mihez tudnád kötni?
Klem Viktor: Beindított a darab. Nem csak ezen a fickón kezdtem gondolkodni, aki a múlt és jelen zavaros érzelmi mozaikjában keresgél, hanem foglalkoztatni kezdett a formája is a dolognak. Heti rendszerrel konzultáltunk, beszélgettünk Ádámmal, hogy milyen stiláris közegben működhetne az anyag. Volt egy pont, ahol egy rendőrségi kihallgató szobát és egy színházi, női öltözőt akartunk összefésülni. Aztán Schnabel Zita, a darab látványtervezője rendet rakott a fejünkben: maradtak a női ruhák és fogasok, ameddig a szem ellát...

Azt is említetted, hogy számodra ez a szerep az egyik legnagyobb kihívás, ami előtt valaha álltál. Miért érezted így? 
Klem Viktor: Különleges pszichés alkatú férfi, aki a háborúból visszatérve egy végállapotból kezdi újra az életét. Brusztosan küzd, és ellenáll, nem adja meg magát. Rengeteg fantázia, energia és játékkedv szükséges mindehhez. Nekifutok újra és újra, megadom magamnak a kísérletezés lehetőségét. A “tutira menés” ennél a melónál kizáró ok. Nemhogy nem működne, de fel sem merül bennem. Helyből magasugrás, majd zuhanórepülés minden este! Legjobb!donjuan.jpgOlvastam, hogy a próbafolyamat során a színésznők és köztetek kialakult egy vita Don Juan személyét illetően. Te melyik oldalon álltál ebben, mi az álláspontod?
Klem Viktor: Arról kezdtünk beszélni, hogy mennyire következetes ez a fickó, mennyire védhetőek a cselekedetei - illetve hazudik-e, és ha igen, van-e benne előre megfontolt szándék… Szerintem egyáltalán nem egy gonosztevő, de nem is olyan különleges, mint ahogyan beszélnek róla a csajok. Az ő szemükben válik fontossá, bennük alakul ki ragaszkodás: a kölcsönösség hiánya és Don Juan elköteleződésre való képtelensége okozza a kalamajkát. Nincs szó ármánykodásról, tervezett hódításról!

Februárban érkezik a mozikba a Kölcsönlakás, ami Dobó Kata első rendezése. A film alapjául szolgáló színdarabban együtt szerepeltek a Játékszínben. Milyen volt a közös munka ebben az új felállásban?
Klem Viktor: Gördülékeny volt a forgatás. Remek stáb, profi gyártás, ritkán tapasztalható, hibátlan közeg a munkához. Kata pedig kíváncsi volt ránk és nem csak a rendezői szárnyai első csapásaira koncentrált, hanem sokat játszott is velünk együtt. Bejött a díszletbe, megmutatta hogyan képzeli, aztán volt, hogy mi tettünk ajánlatot neki, alkudoztunk s végül a pillanat döntött. Engedett teret nekünk, ami klassz, mert mindenki invenciója éber maradt, magasabb lett a játék hőfoka.kolcsonlakas_jelenetfoto_6.jpgMiben lesz más a film a színdarabhoz képest? Mik a fő különbségek és mi az, amit megőriztetek az előadásból?
Klem Viktor: A történet íve alapvetően megmaradt. Budapest a helyszín, magyar nevek és helyszínek és a magyar nyelv adta fűszeres humor lesz a filmben. A karakterek hol szelídültek, hol egy vadabb koncepció alapján találtak el a színészekhez, akik végül eljátszották azokat. Remek humorú srácok vannak a színházban és a filmes verzióban is, ami közös a két produkcióban az egy privát, személyes szempont - s talán csak az enyém: szeretem mind a két csapatot!

Miben láthatunk még téged 2019-ben? 
Klem Viktor: Érkezik egy új sorozat a Viasatra, “A La Carte” címmel. Herendi Gábor és Szilágyi Fanni rendezték, többek közt Rudolf Péter írta. Egy séfet játszom ott. Aztán jön a Csak Színház és más semmi című komédia 4. évada, itt visszatérő a figurám: Máté, a progresszív színházrendező, aki újra szerelmi kalandba keveredik a színfalak mindkét oldalán. Illetve több olyan feladat vár rám a jövő évben amelyekhez speciális felkészülésre van szükségem fizikálisan, ezért kiemelt szerepet kap az első félévemben a sport. Ehhez többek között a csodálatos John Reed Gym és csapata a partnerem, hálás vagyok nekik!

A Don Juan visszatér következő előadásai:
2019. Január 4., Péntek (20:00)
2019. Február 28., Csütörtök (19:00)

Lead kép: Sághy Tímea
Előadás képek: Petrucz Kristan
Kölcsönlakás kép: InterCom

 (Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr9314523998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása