Napjainkban igazán trendi táplálkozási forma a vegán vonal. Amelynek a lényege az, hogy elhagyni mindent, ami állati eredetű, és a növényi alapanyagokat minél sokrétűbben beépíteni a mindennapi étkezésbe. De pontosan miért lesz valaki vegán, és miért változik meg egy csapásra tőle az ember élete? Megkérdeztük azokat, akik tudatosan így élik mindennapjaikat, és mindezt élvezettel teszik.
Eljutottunk oda, hogy 2018-ban a veganizmus már nem csak pár eltökélt ember harcát jelenti a megrögzött húsevőkkel szemben, hanem egy szimpatikus és izgalmas életrevaló irányzatot.
Mint sok esetben, itt is többféle táplálkozási módról beszélhetünk, ugyanis vannak kifejezetten étrendi vegánok, akik értelemszerűen minden tekintetben kiiktatják az állati eredetű termékeket. Az etikai vegánok azok, akik az egésznek a hátterét megfogva, életük minden egyes részét úgy alakítják, hogy az tökéletesen eleget tegyen annak a filozófiának, amit követnek. És vannak a vallási szempontból vegánok, ők a felekezeti hovatartozásukból adódóan nem élnek a húsiparág által felkínált lehetőségekkel.
Én, mint nem vegán ember úgy gondolom, hogy nem lehet egyik pillanatról a másikra felhagyni az addig jól bejáratott étkezési szokásokkal. Azokról a hússal elkészített ételekről, vagy épp tehéntejjel készült finomságokról. Persze tudatos életvitellel mindent el lehet érni, meg lehet változtatni a berögzült napi rutint. Be kell valljam, több hónapja már ismerkedem a vegánsághoz vezető úttal, és egyre jobban érzem magam tőle. Húsos ételeket már szinte alig eszem, viszont amit még képtelen vagyok teljesen kiiktatni az a hal, illetve a joghurtok, édességek…
Persze tudom, hogy milyen remek mentes alternatívák vannak a piacon, akár ha csak a Joya, vagy az Alpro termékeire gondolok. Ízletes „sajtok” terén pedig a Violife, ami kiemelhető. Esetleg, ha valami egyedi magyarra és kókusztejesre vágyunk, akkor nézzük csak meg a Hideg Nyalat kínálatát, nem fogunk benne csalódni az biztosra vehető!
Most pedig következzenek azok, akik huzamosabb ideje vegánok, és első kézből mesélnek a benyomásaikról, átélt nehézségekről, vagy egyszerűen az élhetőbb mindennapokról.
Mikor és minek a hatására lettél a vegán életmód követője?
Forintos Eszter: 2014 decemberében lettem vegetáriánus, akkor még nem voltam kész ennél nagyobb váltásra, a környezetem ezt is nehezen fogadta, hiszen nincsenek körülöttem sokan, azaz nem voltak, akik így étkeztek. 2016 augusztusában lettem vegán, addigra már világossá vált, hogy a hús mellőzése nem akadályozza meg, hogy az állatokat máshogy – akár még inkább – kihasználják.
Gaál Dániel: Barátok hatására, akik tájékoztattak az állatipar szörnyűségeiről. Kb. három éve.
Hipp Heni: Mióta tudatomra ébredtem elhatároltam magam az állatok elleni erőszaktól, ez gyermekként a vegetarianizmusban nyilvánult meg. A hús azonnali elhagyását az az élmény váltotta ki belőlem óvodás koromban, mikor a nagyszüleimnél disznóvágáskor kiszaladtam az udvarra a sikolyok hallatára és megláttam mi is történik, a szagot, a sok vért, mindenem küzdött ellene, borzalmas felismerés volt. Bűntudatom volt, és többé szándékosan sosem ettem húst később a szüleim elfogadták, és lassacskán támogatni kezdtek. A veganizmustól engem is csak bizonyos ismeretek választottak el, mikor megtudtam mi az és miért van, érdekelni kezdett és elkezdtem kutakodni, persze szkeptikusan, mert a buksimba volt nevelve, hogy a "tej a kalcium mekkája" és "tojás nálkül nincs fehérje" de lassan feloszlottak a tévhitek, kitisztult a kép, a végső döntést Zöldellával váltott levelezés hatására hoztam meg és a Vegán állatvédelem honlapjának cikkjeiére. Azóta is nagyon hálás vagyok nekik, és a VIH-nek na meg az ezt ettem ma vegán csoportnak is a sok segitségért.
Horváth Edit: Öt éve lettem vegetáriánus a jóga hatására, a nem bántás elvet követve, majd két évvel később láttam az Earthlings című filmet és rájöttem, hogy etikai vegetáriánus nincs, így ha ez a vonal motivál továbbra is, akkor csak a vegánság jöhet szóba. Azt hittem nehéz lesz elhagyni a sajtot, de könnyebb volt váltani, mint gondoltam.
Ivanov Viktória: Vegetáriánus voltam előtte, de nagyon ritkán fogyasztottam húst. Ahogy ebben a témában kutakodtam az interneten, úgy egyre több alkalommal találkoztam a hús-, tej- és tojásipart bemutató videókkal és cikkekkel. Elkezdett érdekelni, hogy az állati termékek nagyipari előállítása mennyire van összefüggésben a környezetszennyezéssel globális szinten. Így jutottam el a veganizmusig, amely számomra a környezetszennyezés problémájának megoldására az egyik alternatívát jelenti. Illetve a vegán gasztronómia élménye egy hatalmas húzóerő volt számomra, aki imád a konyhában művészkedni.
Jónás Bálint: Párom pár hónappal megelőzött engem a teljes átállással. Mikor én még mindenféle állati terméket ettem, ő már évek óta vegetáriánusként akkor is elfogadta ezt, ezért nem merültek fel az állati termékek fogyasztásánál az ok-okozatikérdések. Akkor váltottam életmódot, amikor furdalni kezdett a kíváncsiság és jobban meg szerettem volna érteni az ő motivációját és ennek az étrendnek az egészségre gyakorolt hatását, ezért kutatásba kezdtem. Akkoriban 2016. decemberében, Gary Yourofsky beszéde győzött meg először a vegán életmód mellett, de ezt követően még számos személy, köztük vegán étrendet támogató orvosok, dietetikusok, egészségügyi szervezetek, sportolók és egyszerű magánszemélyek voltak rám nagy hatással.
Kiss Dorka: 2014-ben kiderült, hogy jóindulatú agydaganatom van. Ekkor még nem, de rá 3 évre, pontosan 2017 februárjától váltottam vegán életmódra.
Kubó Cintia: 2016 áprilisa óta vagyok vegán. Nem néztem meg egyik híres filmet sem (pl. Cowspiracy), hanem egy kedves barátnőm mesélt erről az életmódról. Előtte többször voltam vegetáriánus.
Lőwinger Dorka: 14 évesen döntöttem úgy hogy lemondok a húsevésről, azaz lassan egy éve. Én is egyike vagyok azoknak, akiket vegán videósok inspiráltak, informáltak. Almási Petrának köszönhetem ezt a változást, ha nem találom meg őt és a videóit ki tudja most hol tartanék az életben. Nem lettem egyből vegán,sokáig vegetáriánus voltam.
Nyáry Luca: Három éve lettem elsőre csak vegetáriánus, ebből lett később a vegán. Azért döntöttem így, mivel mindig is állatimádó voltam, és ahogyan egyre többet tudtam meg a világról, kezdtem észrevenni, hogy az állatok iránti szeretetemmel nem összeegyeztethető az, ha fizetek a kihasználásukért. Ezután elkezdtem ismerkedni a vegetáriánus, vegán közösséggel, és ott tanultam meg, hogy a tojás a tej előállítása is állatok halálához, és szenvedéséhez vezet, így szép lassan ezeket is letettem. Néha még most is előfordul, hogy nagyon megkívánok valami tejeset tojásosat, de már nemet tudok neki mondani. :)
Pintér Adrián: Fokozatosan tértem át a vegán életmódra, először a feldolgozott hústermékeket hagytam abba kb. háron évvel ezelőtt. Egy éve elhagytam az összes húst majd 2017 szeptembere óta minden állati eredetű élelmiszert. Több oka is van a döntésemnek, első helyen állat és környezetvédelmi szempontok miatt. A sajtról és a tojásról volt a legnehezebb lemondani, de a sors beleszólt -kazein érzékenység alakult ki a szervezetemben innentől nem volt kérdés… így már a tojás is könnyen ment.
Mi a gond az állati eredetű élelmiszerekkel?
Forintos Eszter: Rengeteg minden: etikai szempontból van a legtöbb gond, de emellett meggyőződésem, hogy egészségügyi és környezettani rossz kihatásai is vannak.
Gaál Dániel: Az állatipar nagyon nagy mértékben környezetszennyező, a légkör, a víz, és a talaj szennyezése elképesztő mértékeket ölt (nagyobb, mint más üzemek együttvéve). Továbbá többmillió állat szenved és hal meg naponta az emberek ilyen irányú táplálkozása miatt, amit kicsit sem lehet humánosnak nevezni.
Hipp Heni: Józanésszel nézve az, hogy a húsfélék nem élelmiszerek, hanem holttestek. A tej és a tojás esetében pedig a saját hasznukra termelik őket, nem pedig az emberek kiszolgálására. Ha nem lenne ezekre szükségük az egyed és fajfenttartáshoz ezek az anyagok nem is léteznének, ebből következően minden egyéb jellegű felhasználásuk szembe megy a természetes rendeltetéssel.
Minden falat hússal vagy korty tejjel, amit elfogyasztunk erőstjük annak az érzetét a környezetünkben és a társadalomban, hogy ez elfogadható. Tehát minden vásárlásunk és ilyenfajta étkezési szokásunk egyfajta szavazat az elnyomás és az erőszak mellett. Ezért fontos az egyéni bojkott, a felelősségteljes vásárlás és étkezés.
Horváth Edit: Bármi, ami állati eredetű, az számomra már nem élelmiszer.
Ivanov Viktória: Úgy gondolom, hogy az állatok ipari méretű kihasználása ártalmas a környezetre és hosszú távon egyáltalán nem fenntartható, ráadásul véleményem szerint teljesen felesleges.
Jónás Bálint: Először is számos civilizációs betegség fő kiváltói: magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, autoimmun betegségek, elhízás, daganatok és egyéb szervi betegségeknek. Valamint számos egészségügyi szervezet és táplálkozásban valóban járatos szakember bizonyítékokkal alátámasztva állítja, hogy a teljes növényi étrend valóban pozitív hatással van az egészségmegőrzésre. Saját tapasztalatom is ezt tanúsítja.
Másodszor nem mondanám morálisnak, hogy más fajokat a profit és a berögzült emberi hagyományok miatt kihasználjunk.
Harmadszor gazdaságilag és környezetvédelmileg rendkívül előnytelen az állattartás. Túl kevés állati terméket lehet produkálni a felhasznált növényi táplálékokhoz viszonyítva.
Kiss Dorka: Egészségtelen, számos betegség okozója. Gyermekként sem voltam oda érte (sosem tudtam Édesanyámmal bemenni a húsboltba, a szagától is rosszul voltam), ma már hozzá sem tudnék érni. Milliónyi ártatlan állat halála az ára annak, ha valaki állati alapanyagú ételt fogyaszt.
Kubó Cintia: Először is az, hogy nincsen az emberi szervezetnek szüksége az állati eredetű élelmiszerekre. Attól, mert valamit meg tudunk emészteni és ehető, nem egyenlő azzal, hogy egészséges és szükséges is. Továbbá tudtommal, sokkal betegebbé tudnak tenni az állati ételek, mint a növényiek. Ami pedig az egyik legfontosabb érv, hogy nincsen humánus állatölés! Az állatokat brutálisan lemészárolják azért, hogy az emberek 20 percig élvezzék az adott étel ízét.
Lőwinger Dorka: Az állatok kihasználása, leölése a gond. Mindig is szerettem az állatokat, csodáltam őket szinte. Mikor húst ettem, akkor is elég nagy bűntudattal tettem. Tudtam, hogy miket tesznek az állatokkal, de én úgy voltam vele, hogyha már meghalt, akkor ne legyen felesleges. Viszont egy pár videó után már magától a hústól, és az emberektől is hányni tudtam volna.
Nyáry Luca: Az, hogy bántunk és kihasználunk értük több millió ártatlan élőlényt. Ezeknek az állatoknak a halála teljesen felesleges és szörnyű, hogy arra szocializáljuk a gyerekeinket már nagyon kicsi kortól, hogy ez rendben van így. Rossz, hogy egy már nyíltan állatkínzó, környezetszennyező, és sokszor egészségtelen iparágnak hajlandóak vagyunk ‘’elnézni,, ezeket csak, mert úgy kényelmesebb.
Pintér Adrián: Több tanulmány szerint is egészségre károsak, fogyasztásukkal állatokkal való kegyetlenkedéshez, és bolygónk tönkretételéhez nagy mértékben járulunk hozzá.
Milyen változásokat vettél észre a szervezetedben a vegán étrendnek köszönhetően?
Forintos Eszter: A legfeltűnőbb, hogy eltűnt a vitaminhiányt jelölő folt a körmömről. Vékonyabb is lettem, viszont néhány zöldség, gyümölcs, amiket előtte nem fogyasztottam olyan mértékben nem tesz jót a gyomromnak, azokat kerülnöm kell. Lelkileg viszont mindenképpen sokkal jobban érzem magamat.
Gaál Dániel: Frissebb vagyok, a rezgésszintem megnőtt, gyors emésztés, tele vagyok energiával.
Hipp Heni: Én már gyerekként is vegetáriánus voltam, akkor azt gondoltam ezzel elkerülöm, hogy számomra káros anyagokat fogyasszak, de sok emésztési problémám volt, rengeteget fájt a hasam, elég érzékeny az emésztőrendszerem, mert kicsiként volt egy súlyosabb immunbetegségem. Mikor viszont véglegesen vegán étrendre váltottam, hihetetlenül tisztának éreztem magam, sokkal gyorsabb lett az anyagcserém, könnyebb az emésztés, nincs az a fajta nehézség érzet egy kiló növényi rántottsajt után sem például, mint egy adag zsíros tehéntej alapútól lenne.
Horváth Edit: Az emésztésem teljesen helyrejött. Mivel nagyon ritkán eszem cukros, feldolgozott ételt, így azt vettem észre, hogy a súlyomat is könnyebben tartom.
Ivanov Viktória: A tejfehérje okozta bőrproblémák megszűntek, bár ez nem köthető kimondottan a vegán étrendhez. Nem vettem észre semmi hatalmas változást.
Jónás Bálint: A felesleges kilóimat fogyókúra nélkül leadtam és egy egészséges súlyt azóta is tartok. A gyakori szellemi fáradtságom megszűnt. Fizikálisan jobban teljesítek, energikusabb vagyok a sportban, jobban regenerálódok. Kitisztult a bőröm. Erősödött a hajam. Egy rövid, gyenge, kósza megfázáson kívül hosszú idő után végre nem kaptam el semmilyen betegséget egy év leforgása alatt, miközben körülöttem másokat elkapott mondjuk egy influenza.
Kiss Dorka: Tartósan visszaállt a testsúlyom az ideálisra, energikusabb vagyok, optimistább lettem, szebb lett a bőröm.
Kubó Cintia: Jobb lett az emésztésem, a hajam fényesebb és gyorsan nő, épp úgy, mint a körmöm is.
Lőwinger Dorka: A vegán életmód az emésztésemnek mindenképp jót tett. Könnyedebbnek érzem magam, energikusabban indulnak a napjaim. Sose voltam egy pozitív ember, mindennek csak a negatív oldalát láttam, illetve dühkitöréseim voltak és szorongtam is. Azzal, hogy vegán lettem, valamiért enyhültek ezek, folyton csak mosolygok és pozitív vagyok.
Nyáry Luca: Nekem sajnos nem túl pozitívak a tapasztalataim, én amint elkezdtem letenni a húst 20 kilót feldobtam magamra. Sosem éreztem azt, hogy eleget ettem, mivel hús nélkül kevés minden laktatott jól. Azóta ennek szerencsére lement a fele, de még mindig küzdök a súlyommal. Valószínűleg ha helyesen csinálom, ha utána nézek, miből mennyire van szüksége a szervezetemnek, ez meg se történik, de nagyon kezdő voltam a dologban.
Pintér Adrián: Fogytam/ok. Magasabb az energia szintem, sokkal terhelhetőbbé váltam. Nyugodtabb vagyok, „nehezebben kapom fel a vizet”. :)
Mi a kedvenc vegán fogásod?
Forintos Eszter: A vegán lasagne. És a megszokott ételeim vegán változata pl. rakott kel tofuból.
Gaál Dániel: Az összes. Friss spenót, paradicsomos tészta magvakkal, grillzöldség-gomba-tofu kombó. „Köretnek” meg: krumpli, szójaszószos rizs, répás-almás sült cékla.
Hipp Heni: Húha, fogós kérdés. Nehéz egyet kiválasztani. Talán a tofu alapú citromos "túrótorta", de élen jár a csicseri palacsinta is.
Horváth Edit: Hangulatfüggő, hogy épp mit kívánok, de ha mindenképpen kedvencet kellene választanom, akkor a sushi.
Ivanov Viktória: Nincs kedvenc, de humuszt zellerszárral bármikor tudnék enni. :)
Jónás Bálint: Mostanában a paradicsomos-szójás gombapörkölt durumtésztával és hamis parmezánnal (alapja a sörélesztő pehely), illetve a szintén házi készítésű babos-zabos-diós-répás fasírt, friss zöldséggel és sütőtökös vagy édesburgonyás krumplipürével nyerte el a tetszésemet. Valamint a nyers vegán sütemények elmondhatatlanul ízlenek: pl. datolyás brownie dióval és természetesen kakaóval.
Kiss Dorka: Minden, amit elkészítek, főként nyers vegán tortáimra vagyok büszke.
https://www.facebook.com/lujzikitchen/shop/
Kubó Cintia: Humusz minden mennyiségben!
Lőwinger Dorka: Nincs konkrét kedvencem, viszont a gyümölcsöket imádom.
Nyáry Luca: Csicseriborsó. Minden formájában imádom, legyen az humusz, falafel, főtt vagy pandzsábi fűszerezésű, mindegyik isteni.
Pintér Adrián: Retekcsíra, csicserilisztes bundáskenyér, zabkása.
Mi a kedvenc boltban kapható vegán terméked?
Forintos Eszter: Sörélesztőpehely.
Gaál Dániel: A zöldségek és a magvak. :)
Hipp Heni: Veganz epres fehércsokoládé. :)
Horváth Edit: Általában alap dolgokból főzök (zöldségek, gabonák, stb), ritkán vásárolok készterméket, kedvencem sincsen. Nem vagyok édesszájú, így a csokik és a rágcsálnivalók is kiesnek. :)
Ivanov Viktória: Bionella, Manner, Ráma vegán margarin.
Jónás Bálint: Kifejezetten nincs ilyen. Nem a márkát keresem, hanem az összetevőket nézem át. Pár havonta rendelek egy nagyobb mennyiségű csomagot interneten keresztül, mert így jóval olcsóbban hozzá tudok jutni a termékekhez. Gyakrabban kerül a kosárba Alpro, Joya, Szafi, Dénes Natura termék. Ugyanakkor vegyszermentességre is törekszek, ezért pl. mosódiót, mosószódát, ecetet, öko mosószert stb. használok 90%-ban takarításhoz.
Kiss Dorka: Kesudió. Ezzel számos ételt, desszertet készítek. Nem szeretem a készételeket, igyekszem mindent magam elkészìteni.
Kubó Cintia: Alpro kókuszos kakaó.
Lőwinger Dorka: Talán a vegán csokifagyit tudnám a kedvencemnek mondani, iszonyat finom.
Nyáry Luca: A Trolli nevű gumicukormárka savanyú gumicukrai. Sajnos nem mindegyik vegán, szóval meg kell nézni, de sok az és nagyon finomak, simán verik a Haribót, ha valakinek esetleg az hiányozna. :)
Pintér Adrián: Alsan bio margarin.
A növényi tejek közül melyik a favorit, és milyen formában szoktad fogyasztani?
Forintos Eszter: Alpro szója/mandula, de bármilyen jöhet, váltogatom. Zabkását eszek a legtöbbet növényi tejjel.
Gaál Dániel: Vegán létemre ritkán fogyasztok ilyet, de a rizstej a legfinomabb szerintem.
Hipp Heni: Mindenféléhez használok, amibe csak illik, de magában is iszom. Különböző célokra más-más "tejet" használok, pl: Kávéba a szójatejet szeretem lejobban, főzéshez a rizstejet, édességekbe kókuszt, kesut és még sok félét sok mindenre, imádom a tejet, eszemben sem volt lemondani róla, csak erőszakmentesre cserélve élvezem.
Horváth Edit: Kávéba rizstejet szoktam tenni, mert nekem az tűnik a legsemlegesebbnek. Ha kávézóban vagyok, akkor szoktam még mandula / kókusztejet inni hozzá. Turmixba és chia maghoz használok még tejet, illetve néha ételbe főzöm.
Ivanov Viktória: A házi máktej bármilyen formában.
Jónás Bálint: Mandulát veszek mostanában leggyakrabban. Azonkívül kókuszost, vaníliás rizstejet, mogyoróst, kesudióst és zabosat is, ha épp arra van kedvem. Használom ezeket müzlihez, meleg ételhez, süteményhez és turmixba is. Épp úgy, mint korábban a tehéntejet.
Kiss Dorka: Zabtej, mandulatej.
Kubó Cintia: Rossmann és Müller saját márkás termékei, illetve az Alpro márkájú növényi italok. Turmixhoz használom őket és kávéba is öntöm, valamint néha főzésnél is előkerül.
Lőwinger Dorka: Minden növényi tejet próbáltam a zab kivételével, de mindegyik csalódást okozott, undorodtam az ízétől, ha nem, akkor nagyobb mennyiségben már abszolút nem volt finom. A kókusztejről is ezt hittem, de mikor megkóstoltam nagyon megörültem, egyszerűen isteni. Nálam a kókusz nyert.
Nyáry Luca: Kókusztej. Nem nagyon rajongok a növényi tejekért, szerintem általában nem finomak a velük készült receptek, de a kókusztej magában is nagyon finom, és keleti kajákhoz is remek választás.
Pintér Adrián: Costa márkájú zabital, zabkását vagy kakaót szoktam belőle készíteni.
Volt olyan alapanyag, amitől előzetesen tartottál, és miután kipróbáltad kellemes csalódás ért?
Forintos Eszter: A tofuval kellett hosszabban ismerkednem.
Gaál Dániel: Régen a zellert elutasítottam mindig, de amióta vegán lettem, a szervezetem kívánja, és az ízlelőbimbóim is elfogadják. :)
Hipp Heni: Ó, de mennyi! Az elején szörnyen szkeptikus voltam, tejtermék imádóként nem hittem, hogy valaha megkóstolom egyáltalán a növényi sajtot, vagy tejtermékeket. Ma pedig szinte kivétel nélkül mindenféle fajtájukat szeretem, és a hasfájós mellékhatás nélkül sokkal többet is eszem a tejes kedvenceimből. De hasonló volt a sörélesztő pehely vagy az aquafaba is, ma nem is értem, hogy halogathattam őket annyit.
Horváth Edit: Nem tartok semmilyen alapanyagtól / növénytől :) Szívesen kipróbálok mindent. :)
Ivanov Viktória: Alga.
Jónás Bálint: Alapanyagként talán a búzasikért említeném, ami a szejtán alapja. Termékként a Violife növényi sajtot. Kellemesen csalódtam mindkettőben.
Kiss Dorka: Tofu.
Kubó Cintia: Talán a szejtántól tartottam a leginkább a furcsa kinézete miatt. Nekem olyan volt a csomagolásban, mint az igazi hús jó sok vérrel… de az íze aztán ezt mind elfeledtette velem.
Lőwinger Dorka: Nincs olyan, minden vegán ételt örömmel nézegettem, illetve ettem.Az avokádó pedig más téma, azt nem merem megkóstolni.
Nyáry Luca: Mindig azt hittem, hogy a tofu mindenképpen ízetlen és gumiszerű lesz, akármit csinálsz vele, aztán ettem a Tökmag névre hallgató vegán kajáldában egy olyan fűszeres-tofus szendvicset, hogy azonnal beleszerettem. Azóta magamnak is csinálok néha. :)
Pintér Adrián: Tahini.
Mivel győznél meg egy nem vegán embert, hogy érdemes táplálkozási formát váltania, és hagyjon el mindent, ami állati eredetű?
Forintos Eszter: Jó példát mutatnék, finom ételeket készítenék, hogy lássák, hogy egyszerű és ízletes ételeket is lehet enni vegánként. Sajnos a morális érvek nem hatnak elsőre, ezért nem szabad erőszakosnak lenni, mert az a visszájára fordulhat.
Gaál Dániel: A bolygónk, és a rajta élő állatok védelme.
Hipp Heni: Attól függ milyen beállitottságú ember, egy alapvetően empatikus személynek, akinek vélhetően csak hiányosak az ismeretei, az érzelmeire ható tényeket mesélek, beszélgetek vele a "haszonállatok" sorsáról, videókat mutatok, melyeket gyakran ledöbbenés és kétségbeesés követ, majd felajánlom, hogy keressen, ha valamire szüksége van a témában, és hagyom elmélyülni az új tapasztalataiban.
A logikát, hagyományt, egészséget súlykoló embereknek tényeket levezető cikkeket, könyveket ajánlok, küldök, olyan csoportokat és oldalakat mutatok neki,k mint a vegan in hungary, vagy a vegan állatvédelem oldala. Érvelő vitát alakitok ki de csak amég az tényleg produktiv, és nem alakul veszekedéssé.
Horváth Edit: Nem hiszek a meggyőzésben, a példamutatásban annál inkább.
Ivanov Viktória: Nem szívesen győzködök embereket. Ez mindenkinek a maga döntése, de a veganizmus melletti legnagyobb érv számomra a környezetvédelem, nem pedig egészségügyi okok, bár állítólag egy megfelelően összeállított vegán étrenddel számos betegség kialakulása megakadályozható.
Jónás Bálint: Megkérném, hogy nézzen meg pár ismeretterjesztő filmet, pl. a What the Health-et és a Forks over knife-ot, majd ezt követően gondolkozzon el rajta. Amit én mondanék neki, az egy olyan számára, aki a hagyományok, a szokások és a jelenlegi társadalmi elvárások rabja, nem tűnne elég hitelesnek, mintha ugyanazt szakemberek szájából hallaná, vagy mások sikertörténetiből látná. Ha ez nem lenne elég, akkor békésen elbeszélgetnék az illetővel az állattartás kegyetlenségeiről. Ha ez sem elég, akkor csak reménykedhetek, hogy valamit mégis elültettem az illetőben, ami ha nem is azonnal, de egyszer ki fog hajtani benne. Akármennyire is az emberiség érdekét szolgálná ez az életmód, nem lehet másokra kényszeríteni.
Kiss Dorka: Az egészségi állapota javításának, testsúlyának optimalizálása, energikusabbá válásának, a „nem ártás” elvének hangsúlyozásával.
Kubó Cintia: Kevés annál jobb érzés van, mint amikor úgy fekszik le egy vegán este aludni, hogy aznap sem ártott senkinek és senkinek sem kellett meghalnia ahhoz, hogy ő jóllakhasson.
Lőwinger Dorka: Azt inkább másra hagynám, nem vagyok az érvelések mestere. De én csak biztatni tudok rá mindenkit, egészséges, finom, és nagyon jót tesz a szervezetednek, és a lelkednek is egyben.
Nyáry Luca: Én leginkább a mindenevés negatívumai helyett a vegánság legjobb részeit szoktam hangsúlyozni (kivéve, ha érzelmes napom van, olyankor kiabálok, hogy szenvednek a tehenek), mert azt kevésbé veszik támadásnak. Sok mindenevő érzi magát rosszul, amikor egy vegán megpróbál a lelkiismeretükre hatni, gyakran pont azért, mert valahol ők se tartják ezt helyesnek, de kényelmesebb visszaszúrni és nem változtatni, mint elismerni, hogy lehetne ezt jól, vagy legalábbis jobban csinálni.
Pintér Adrián: Nem győzök meg senkit ez mindenkinek a saját döntése, de nézzen egy-két vágóhidas videót, olvasson statisztikákat a környezetszennyezésről.
Hallottál már a Vegan Sunday Market nevezetű rendezvényről?
Forintos Eszter: Igen, de még nem volt szerencsém eljutni a rendezvényre.
Gaál Dániel: Igen, de még nem voltam rajta.
Hipp Heni: Naná! Vidékiként nem tudok gyakran menni ilyenekre, de nagyon szuper kezdeményezés, hálás vagyok azoknak, akik annyit dolgoznak ezekért az eseményekért, hogy bővitsék a vegánok lehetőségeit, és ismerkedési lehetőséget nyújtsanak a még nem vegán érdeklődőknek. Nagyon szuper ez és a többi hasonló program is, megyek rájuk, amikor csak tudok! Vegánként nagy élmény kicsit hasonló gondolkodású emberek légkörében lenni.
Horváth Edit: Igen.
Ivanov Viktória: Igen, de még nem jutottam el rá.
Jónás Bálint: Hallottam és egyszer voltam is ott. Kellemes hangulatúnak tartom és nagyon finom ételek vannak ott.
Kiss Dorka: Igen, hallottam. Nem oly rég költöztem vissza Magyarországra, így még csak terv, de hamarosan szeretnék ellátogatni.
Kubó Cintia: Igen, hallottam, rendszeresen kijárok ezekre az eseményekre.
Lőwinger Dorka: Hallottam róla, de sose volt alkalmam elmenni, egyszer mindenképp szeretnék!
Nyáry Luca: Igen, már voltam is kint rajta. Szuper kezdeményezés.
Pintér Adrián: Igen.
Az állatnak érző szíve van, mint neked. Az állat érez örömet és fájdalmat, mint te. Az állat ragaszkodik az életéhez, mint te. Az állatnak joga van élni, mint neked. - Peter Rosegger
Főkép: tastemade.com
Fotók: eater.com | veganfoodandliving.com | livingaveganlife.co.za | thehealthfulideas.com | independent.co.uk | faithful-to-nature.co.za | topinspired.com | wellandfull.com | iquitsugar.com | Vegan Food Fest
(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)