A tornacipős hippik jubileumot ünnepelnek
2015. november 13. írta: Licskai Timi

A tornacipős hippik jubileumot ünnepelnek

11001823_10152678469711307_35602920126187023_n.jpg

Az idén 5 éves Intim Torna Illegál szülinapi turnézárókoncertjére készül és szerkesztőségünk egyik tagja eközben tudta szóra bírni Kiss Sanyit, a zenekar basszusgitárosát. A november 14-ei koncertnek is helyszínéül szolgáló Akvárium Klubban kérdezte a kezdetekről, tervekről és az Intim Torna Illegálról általában.

5 éves jubileumi turnén vagytok, annak jön a lezárása is november 14-én. Hogy bírjátok a hajtást?

Ez nekünk valójában nem számít hajtásnak. A zenekar megalakulásakor inkább az elérendő célok voltak hangsúlyban és az ezzel járó háttérmunkák, amik sok ráfordított időt és energiát igényeltek, most pedig inkább koncertezik a zenekar és például egy nyári fesztiválon való fellépés és az azzal járó munka, hogy a zenekar ne csak egy fellépő legyen a sok közül, hanem emlékezetes maradjon a közönség számára, jár rengeteg melóval.  De végül is az a cél, hogy a zenekar ott lehessen sok helyen és a közönség szeresse, és ha ez megvalósul, akkor ez kiegyensúlyozza a fáradtságot. Illetve, fontos, hogy olyan munkánk van, amit szeretünk is csinálni.

Melyik volt nagyobb élmény, az első klubkoncert vagy az 5 éves szülinap, a mini jubileumi Akváriumos buli?

Az első, ami a Gödör Klubban volt, 2010. január 22-én. Iszonyatosan sokan kíváncsiak voltak ránk, de hozzá kell tennem, hogy az lényegében katasztrófaturizmus volt.

Ugye volt egy előző korszakunk (Kistehén Tánczenekar – a szerk.), ami eléggé sikeres volt és érdekes kérdés volt, hogy hogyan lehet azután váltani és a nulláról kezdeni. Valójában azt gondolhatták az emberek, hogy játsszuk a régi dalokat, esetleg egy-két újat beletűzdelünk, de ennyi. Azonban nem így történt. Egy teljesen új programmal, zenével álltunk ki, ami tetszett is, de valószínűleg szimpatikus is volt, hogy ezt meg tudtuk csinálni. Kiálltunk és eljátszottuk, amink van. Az embereknek pedig bejött az egyszerűség, mivel az első koncert óta járnak Intim Torna Illegál koncertre. Számunkra pedig meghatározó volt, mivel ebből megbizonyosodhattunk a felől, hogy ez jó, ez mehet így tovább, mert egyértelműen működött már az első koncerten is.

Mennyire mondható masszívnak a médiában a jelenlétetek? Fontos-e manapság az állandó jelenlét vagy elég, ha „csak” csinálja az előadó a dolgát és abból majd úgyis lesz visszhang, ha bejön az embereknek?

Nos, a médiának több szegmense van.

Vannak a celeb műsorok és társaik, ezekben mi nem vagyunk jelen, mivel mi nem celebek, hanem zenészek vagyunk. Volt egy-két ilyen felkérésünk, de ezeket nem vállaltuk el, hiszen nem a mi terepünk. A másik oka annak, hogy nincs szükségünk erre, az, hogy nekünk megvan a közönségünk, ráadásul ők voltak, akik ránk mutattak. Egy zenekar sikeressége mindig ott kezdődik, hogy a közönség róla mit mond. Teljesen mindegy, hogy valaki még a csapból is folyik, ha nem hiteles, nem tetszik a közönségnek vagy valamiért  nem jön át, akkor nem lesz sikeres. Esetünkben a Vágjál lyukat a kádba dalunk magának tört utat. A Petőfi Rádió egyszer csak el kezdte rendszeresen sugározni, ők voltak az elsők, akik Magyarországon játszották (de pl. Romániában amúgy már 2010-ben adták a Hipnotizőr király-t). 

A rádiók egyébként nagyon fontosak, mert megvan az a kör, aki ismeri, hallott róla vagy a közösségi oldalakon vagy videó megosztón látta/hallotta, de vannak olyan emberek, akik mikor épp rádiót hallgatnak és megszólal a számunk, onnan ismerik meg a zenekart. Nagyon sok rajongót hozott például, hogy a Class FM is elkezdett játszani egy-két dalunkat és onnan megismerték és beleszerettek a zenekarba. Tehát ilyen szempontból nagyon fontos a rádiós jelenlét egy zenekarnak, de az hogy a médiában amúgy mennyire van jelen, szerintem nem lényeges. Fontosabb, hogy egy zenekar jó koncertzenekar legyen. Aki elmegy egy Intim Torna Illegál koncertre az többé nem szabadul.

10257880_10152533594916307_1159531777104460042_o.jpg

 

A zenekar minden album megjelenésekor arculatváltáson megy át. Ez teljességgel tudatos vagy szimplán ösztönös, kreatív megújulásról van szó?

Ez teljesen tudatos.

Ugye volt a Cirkusz lemez, ami a lebegős, zsonglőrös, virtuóz cirkuszi világ volt. A Kísérlet misztikus útkeresés. A Mindenkinek igaza van lemez pedig a hippis, tornacipős stílust hozta. Valójában ezek a lemezek azt tükrözik, hogy az elmúlt években mik történtek velünk és az arculat épp ezért sosem véletlen.  Azt adja vissza, ahol épp tartunk, ez az elmúlt évek lenyomata.

A legutóbbi Mindenkinek igaza van és Hiába nézel a szemembe vonulat is, a csokival, meg az üdítővel, azt akarja jelenteni, hogy annak ellenére, hogy nagyszínpadokon játszunk és sikeres a zenekar, mi még mindig azok a hippi gyerekek vagyunk, akik tornacipőben mászkálnak és bármikor odajöhet hozzánk bárki,szívesen elbeszélgetünk vele. Nekünk ez egy nagy pozitívum is egyébként, hogy közel vagyunk a közönségünkhöz és ezt nem szabad elveszítenünk, akkor sem, ha egyszer akár az Arénában játszhatunk majd, mert a mi erősségünk az tényleg ebben van.

11692758_10152805620256307_5352660188101390349_n.jpg 11953147_10152906725931307_1407992201514144453_n.jpg

 

Mesélj az ITI buszról! Milyen célból jött létre, menyire váltotta be a hozzáfűzött reményeket?

Ez is a közvetlenséget akarta erősíteni. Ott volt az összes fesztiválon, jön-megy a városban, és bárki beülhet. A Kobuci Kertben volt például, hogy ott állt a bejáratnál és rengetegen odajöttek, fényképezkedtek a busszal. Ez nagyon jó volt, beváltotta a reményeket végül is, mivel minden ilyen ötlet, a közönségnek is készül. Ha kitalálunk valamit, akkor a főkérdések között mindig ott szerepel, hogy vajon a közönségnek tetszene-e.

10930945_10152468194506307_8888218946067413312_n.jpg

 

Sanyi, köztudottan te vagy a zenekar menedzsere is. Nem volt soha probléma ebből zenekaron belül? Esetleg számodra terhes a plusz feladat és felelősség?

Ezt két részre kell osztanom.

Alapvetően ez egy kényszer pálya volt. Az előző zenekarnál is utolsó évben én voltam a menedzser is, de úgy gondoltam az Intim Tornát csinálja valaki olyan, akinek jobbak a kapcsolatai, több tapasztalata van e téren. Így dolgoztunk együtt menedzserekkel, koncertszervezőkkel, mondhatom, hogy élvonalbeliekkel, de nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Én pedig, ahogy mindenben, a munkában is annak a híve vagyok, hogy ha valaki tud, akkor ne csak mondja, hanem csinálja is. Mindig az volt, hogy majd ez felhívja, az válaszol és mire eredmény lett, én addigra mindig megoldottam a feladatot, illetve rá kellett jönnöm, hogy nem bíznám rá másra a zenekart.

A másik része, hogy zenekaron belül váltogatnom kell a szerepeket és például próbán való hülyéskedés, zenélgetés után a zenekari megbeszélésen, mint menedzser veszek részt és át kell kapcsolnom, ahogy a többieknek is. Ez nehéz, adódhatnak belőle konfliktusok, de szerencsére nálunk már letisztult, mindenki tudja a feladatát. Már nem kell hisztiznem, valójában elég, ha megmondom mindenkinek, hogy valami hogyan legyen, és az utána működik. Már egyértelmű, hogy nem azt akarom mutatni, hogy én vagyok a főnök, hanem a zenekarnak így jó. Nekem személy szerint munkában tényleg plusz, a hetem lényegében azzal telik, hogy reggeltől estig szervezem a zenekar koncertjeit, vagy a brandet, hogy valami olyan dolog legyen a zenekar mögött, ami nem csak a zene, hanem az, amit az Intim Torna Illegál jelent. Azonban ezek fontosak, mivel hosszú távon ezek lesznek azok az értékek, amit hogyha sok év múlva kinyitjuk az Intim Torna Illegál mesekönyvet, akkor csomó minden van benne, amikből felépül egy saját világgá.

Mit gondolsz a manapság aktuális kérdésről, az online megjelenés vagy CD-n kiadás éri meg jobban?

A CD-n kiadás ma már nem éri meg, ettől függetlenül mindegyik CD-nk kijött lemezen és maga az album is igényes, nem spóroltam a borítóval, a szövegkönyvvel, pont azért, mert még mindig jók a CD eladásaink. (Ha minden jól megy, a Mindenkinek igaza van akár aranylemez is lehet.) Szerintem még mindig jó valamit a kezedben fogni, és valójában ez egy névjegy. A letöltéseink pedig szerencsére iszonyú magasak. Egyébként a letöltéssel úgy vagyok, hogy töltse le nyugodtan bárki, de jöjjön koncertre, fesztiválokra.  Az úgy nagyon jól működik.

Készültök-e valamilyen meglepetéssel a jubileumi koncertkörutat lezáró, Akváriumos bulira?

Igen, Felcser Máté lesz a vendégünk, a héten megjelent új dalunk miatt. Ő a közreműködő a Nem szalad el című számunkban. Ez a közös munka azért jött létre, mert a két évvel ezelőtti Szimfonik Live-os együttműködés nézettségi számai alapján, ez sikerült a legjobban. Az Akváriumos bulin adjuk elő először élőben, szóval mi is kíváncsiak leszünk rá.

12079897_10152973805721307_5160177350200332301_o.jpg

 

Összegzésképpen, hogy értékeled az elmúlt 5 évet? Sikerült mindent megvalósítani, amit elterveztetek? Vannak már elérendő tervek a továbbiakra?

Tervek mindig vannak, minden évben elmondom, hogy lényegében még a felénél sem vagyunk. Annyi minden van még mindenkiben, a zenekarban is, ötletek szempontjából is. Csomó olyan tervünk is van, amit még nem tudtunk megvalósítani, és, ahogy megy a zenekar előre, egyre kiszélesedik az a tér, amelyen a lehetőségei mozognak.

Valójában most az a cél, hogy az Intim Torna világot mindenhova elvigyük, lényegében egy kis utazócirkusz legyen a történetből, és hogy egyszer elérjünk oda, hogy Budapesten egy arénányi ember kíváncsi legyen arra, mit is csinál az Intim Torna Illegál. Egyébiránt pedig úgy gondolom, egy zenekar nem fogyhat ki a tervekből és célokból, mert az a végét jelentené.

Köszönjük az interjút, a zenekart a következő időpontokban csíphetitek el koncerten, ami mindenkinek erősen ajánlott, hiszen kívül-belül megmozgatnak! 

November 14. Budapest

November 27. Balatonboglár

November 28. Tatabánya

December 04. Székesfehérvár

December 05. Sopron

December 27. Győr

Képek forrása: Intim Torna Illegál Facebook oldala

Készítette: Licskai Tímea

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr848075890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása