Mert a tudatos nő törődik magával: ilyen volt az I Think Pink Budapest második évada
2023. október 28. írta: Kultúrjunkie

Mert a tudatos nő törődik magával: ilyen volt az I Think Pink Budapest második évada

img_2677.JPG

Magyarországon a mellrák az egyike a leggyakoribb daganatos betegségeknek, ami minden nyolcadik nőt érint. Belegondolni is szörnyű, hiszen az időben diagnosztizált nőknek 80 százalékos túlélési esélyük van. Ezért is kiemelten fontos a prevenció és, hogy a szükséges tájékoztatást megkapja mindenki.

img_2671.JPG

Annak ellenére, hogy évtizedek óta jelen vannak ennek a daganatos betegségnek a statisztikai adatai, ismertek a késői orvoshoz való fordulás veszélyei, megannyi forrásanyag született, mégis érezhetően alacsony a nők tudása kezdve az önvizsgálat lépéseiről, a jogaikról és arról, kihez lehet fordulni a diagnosztizálás után és közben. Az @ithinkpinkbudapest projekt 3 éve született, akkor még csak gondolati síkon. Dusík Bori a saját családját vette mintául, ahol a nők, legfőképpen az idősebb generáció nem osztotta meg egymással a betegségeik részleteit, és nem igazán volt nyitottság részükről beszélni a testükről vagy generációs betegségeikről. Ez nem csak az információ hiányához vezetett, hanem a későbbi diagnosztikának hiányos felállításához is, hiszen ma már ismert a családi anamnézis fontossága. 

"Anyaként még fontosabbnak tartom az egészségemet. Tudni akarom, milyen betegségekre vagyok hajlamos. Mi az, amit tehetek magamért és a lányomért is. Ezen kívül nagyon intenzíven hatnak rám a különböző csodálatos nők történetei, akik megküzdöttek, küzdenek vagy újra küzdeni kényszerültek a mellrákkal. Rájöttem mennyire keveset tudok erről a betegségről és ezzel egyidőben nőtt a vágyam segíteni is. Így született meg az I Think Pink Budapest” – vallott saját motivációjáról Dusík Bori.

2022-ben született meg az első rendezvény, egy beszélgetés formájában, ahol csodálatos nők osztották meg a történeteiket és beszélgettek a testükkel való kapcsolatukról. A nagyon pozitív visszajelzések csak megerősítették a döntést, hogy ha kicsiben is, szülessen meg minden októberben egy hasonló esemény. 

img_2669.JPG

Az önbizalom és mi köze ennek a rákhoz?

Az @ithinkpinkbudapest több szeretne lenni egy szimpla eseménynél. Partnerek segítségével különböző programokat szeretne szervezni a nők testi és lelki jóllétéért. Nem csak októberben, de ha lehetőség nyílik, az egész év során. Ezen kívül segíteni szeretne a nőknek releváns és egyértelmű információkhoz jutni. Segítséget nyújtani, összekötni, támogatni, közösséget építeni. 

Ebben az évben három ingyenes program került megszervezésre. A programsorozatot október 17-én egy beszélgetés nyitotta meg, amelynek a Kempinski Hotel Corvinus adott otthont. Az est témája az önbizalom volt. Az est vendégei, Dr. Demeter Ágota, Papp Tímea, Szegedi Kata, Szentesi Éva, Vágó Bernadett és Sydney van den Bosch, egy nagyon megható beszélgetésbe vonták be a vendégeket. Az est folyamán szó esett prevencióról, generációs különbségekről, kitartásról, veszteségről, mégis reménnyel teli hangulata volt és nem volt hiánya az őszinte nevetésnek sem.

img_2670.JPG

Az önbizalom egyszerű szónak tűnik, mégis minden nőnek mást jelent és máshogy talált rá. Különféle árnyalatai vannak, minden nőben másképp rezonál. Valaki a betegség által veszíti el, kérdőjelezi meg és tanulja meg újra alapozni. Az életünk különféle helyzetekben kívánja meg az önbizalmunkat. Legyen az a megfelelő nőgyógyász megtalálása. Egy színes ruha viselése, úton sugárkezelésre. Önbizalom kell ahhoz is, hogy elfogadjuk, semmi közünk mások rólunk alkotott véleményéről. Szükséges az önbizalom a testünk feltérképezéséhez is, vagy ahhoz, hogy harcoljunk magunkért és kérdéseket tegyünk fel. Nem utolsó sorban pedig önbizalom kell ahhoz is, hogy bármivel is szembesít minket az élet, elhiggyük, jogunk van élni. Úgy, ahogy mi akarunk. 

Az eseményen több, mint 70 nő vett részt. A beszélgetésen kívül különféle meglepetések gazdagították az élményt. A Koch Borászat proseccója és egészséges dzsúszai, a Kempinski Hotel Corvinus csapata különleges desszertjei várták az érkező vendégeket. A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete is kitelepült és látta el információkkal a hölgyeket. 

A program végén mindenkit egy ajándékcsomag várt az Estée Lauder Companies, a Monologmethod, Jutta Török és a Mattel jóvoltából, utóbbi egy különleges Barbie babával ajándékozta meg az eseményen résztvevő hölgyeket, hogy emlékeztesse őket arra: azok lehetnek és azzá válhatnak, akik igazán szeretnének, a döntés a kezükben van.

img_2676.JPG

Október 18-án a New Balance Run Club szervezett futáson hívta fel a figyelmet a prevenció fontosságára, mely életet menthet. A 4 kilométeres futás után mindenkit Viwa Vitamin Water várt egy kis csomag energiagolyóval. A programsorozat október 31-én zárul egy frissítő jógaórával a Sanará stúdió és tulajdonosa, Zöldhegyi Andrea jóvoltából. 

Ne felejtsétek megvizsgálni a melleiteket havonta legalább egyszer!

Forrás: Simply Creative
Fotó: Dia Voller

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1618245099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása