Nemzetközi Duna-nap: A WWF és a Coca-Cola alapítványa 2014 óta dolgozik a folyó ökológiai állapotának javításán
2023. június 29. írta: Kultúrjunkie

Nemzetközi Duna-nap: A WWF és a Coca-Cola alapítványa 2014 óta dolgozik a folyó ökológiai állapotának javításán

tccf_living_danube_2.jpg

Az Élő Duna partnerség 9 projektje immár 13,45 millió köbméter vízmennyiséget pótolt, és több mint 5462 hektárnyi létfontosságú vizesélőhelyet, folyót és árteret állított helyre – közölte WWF-fel kötött partnerségéről a The Coca-Cola Foundation – a The Coca-Cola Company globális alapítványa a Nemzetközi Duna-nap alkalmából.

tccf_living_danube_1.jpg

A 2857 km hosszú, 10 országot összekötő Duna Európa második leghosszabb folyója, melynek vízgyűjtő területén mintegy 83 millió ember él. Európa „életvonala” számos természetes élőhelyet tart fenn, több mint 20 millió embert lát el ivóvízzel és rengeteg rekreációs lehetőséget kínál.

Becslések szerint a folyó menti árterek és vizesélőhelyek 80%-a tűnt el az elmúlt 150 évben, beleértve a halállomány és az ökoszisztéma jelentős részét, melyek alapvető fontosságúak a lakosság és a természet éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességének biztosításában.

Az egyedülálló, ágazatközi Élő Duna partnerség 2014-ben indult a WWF Közép-Kelet Európai Regionális irodája és a Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság (ICPDR) összefogásával, a The Coca-Cola Foundation – a The Coca-Cola Company globális alapítványának pénzügyi támogatásával, és a létfontosságú vizesélőhelyek és árterek megőrzését és helyreállítását segíti.

2014 óta a partnerség hat országban (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Horvátország, Szerbia és Románia) több mint kilenc különböző helyreállítási projektet tett lehetővé.

A partnerség a Duna régióban kitűzött céljainak elérése érdekében a helyi érdekeltekkel, hatóságokkal, önkormányzatokkal és földtulajdonosokkal együttműködve gátakat nyit meg, vízvisszatartó megoldásokat alkalmaz és javítja a vízellátást, hogy mozaikos élőhelyeket és változatos folyószakaszokat hozzon létre, és ártereket kapcsoljon vissza a folyóhoz.

A helyes vízgazdálkodás népszerűsítése mellett pedig a partnerségnek is köszönhetően regionális együttműködés született a vizesélőhelyek megőrzése és helyreállítása érdekében.

Az Élő Duna partnerség európai uniós támogatással 2021-ig mintegy 13,45 millió köbméter vízmennyiség megújulásának lehetőségét teremtette meg, és több mint 5462 hektárnyi létfontosságú vizesélőhelyet, folyót és árteret állított helyre. A program a Reuters Responsible Business Awards 2021-es díjátadóján elnyerte a 2020-as Év Partnersége díjat.

A program folytatásaként az együttműködés jelenleg a folyók és vizesélőhelyek helyreállítására, a tudatosságra és az elkötelezettségre, a vízgazdálkodásra és az érdekérvényesítésre összpontosít, miközben Szlovákia, Románia, Magyarország és Bulgária egész területén valósít meg az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességet segítő természeti megoldásokat.

Az Élő Duna partnerség és a hozzá hasonló projektek segítik a Duna vízutánpótlásának fenntartását, valamint hozzájárul a biodiverzitás csökkenésének megállításához és a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Képek: The Coca-Cola Foundation

Forrás: VMLY&R

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2618156194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása