Rekord: Taylor Swift harmadszor is az év legsikeresebb előadója lett
2023. március 02. írta: Kultúrjunkie

Rekord: Taylor Swift harmadszor is az év legsikeresebb előadója lett

mahasz-ifpi-taylor-swift.jpg

A hangfelvétel-kiadók nemzetközi szervezete, az IFPI - amelynek hazai képviselője a MAHASZ - idén is összesítette, hogy mely előadók produkálták a legtöbb eladást az előző évben. A 2022-es mezőny első helyén Taylor Swift áll, aki ezáltal harmadszorra nyerte el az IFPI Global Recording Artist of the Year díját. A szupersztár ezzel rekordot is döntött, hiszen az elismerés évtizedes történelmében nem volt még olyan művész, aki ennyiszer bizonyult volna a legsikeresebb előadónak. 

A globális listát az előadók egész éves fizikai és digitális értékesítési adatai alapján állítják össze. Erre idén tizedik alkalommal került sor. Taylor Swift 2014-ben és 2019-ben is az élen végzett, de a többi évben is állandó szereplője volt a rangsornak. 2021-ben második helyezett volt a k-pop szenzáció BTS mögött, 2015-ben, 2017-ben és 2020-ban pedig harmadikként állhatott a képzeletbeli, de annál meghatározóbb dobogóra. Az énekesnő 2022 októberében jelentette meg legújabb, "Midnights" című albumát, mely visszarepítette őt az IFPI Global Artist lista első helyére.

2022-ben a második helyen a 2020-as és 2021-es nyertes BTS áll, a harmadik pedig Drake lett, aki 2016-ban és 2018-ban vezette az összesítést.

unnamed_2_66.jpgFrances Moore, az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) vezetője így nyilatkozott az eredményekről: „Nagy öröm számunkra, hogy Taylor Swiftnek ítélhettük oda az IFPI Global Recording Artist Award díját, a lista tízéves történetében egyedülálló módon immár harmadszor. Taylor egy igazán nagyszerű nemzetközi sztár, aki művészként folyamatosan növekszik és fejlődik, miközben hihetetlenül erős kapcsolatot tart fenn rajongóival világszerte. Izgalmas látni, hogy az idei Global Recording Artist lista tökéletesen tükrözi a zenerajongók számára elérhető zene egyre változatosabb spektrumát, Latin-Amerika, Tajvan, Dél-Korea, valamint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada szupersztárjaival. A lemezkiadók továbbra is szorgalmasan dolgoznak a világ minden szegletében, hogy megtalálják és fejlesszék a tehetségeket, és hosszú távon segítsék őket a sikeres karrier építésében."

A Puerto Ricó-i Bad Bunny a 4. helyen landolt, ezzel a latin-amerikai művészek közül elsőként került be a top 5-be, és ez a legmagasabb helyezés, amit egy többnyire spanyol nyelven előadó előadóművész valaha elért az összesítésben. A 9. helyen álló Jay Chou pedig az első tajvani előadó, aki felkerült a listára, köszönhetően tartós népszerűségének Kínában és Délkelet-Ázsiában. A dél-koreai tehetségeknek azért is volt különleges ez az év, mert most először ők képviselték legnagyobb számban a nemzetiségüket a top 10-ben: a BTS 2. helyén kívül a SEVENTEEN nevű k-pop együttes a 6., a Stray Kids pedig a 7. helyen végzett. Harry Styles nyolcadikként, Ed Sheeran pedig tizedikként képviselte az Egyesült Királyságot, a kanadai megasztár, The Weeknd pedig az 5. helyet foglalja el.

Top 20 Global Recording Artist lista 2022

HELYEZÉS

ELŐADÓ

1

Taylor Swift

2

BTS

3

Drake

4

Bad Bunny

5

The Weeknd

6

SEVENTEEN

7

Stray Kids

8

Harry Styles

9

Jay Chou

10

Ed Sheeran

11

Eminem

12

Kanye West

13

YoungBoy Never Broke Again

14

Kendrick Lamar

15

Lil Baby

16

Billie Eilish

17

Post Malone

18

Juice WRLD

19

The Beatles

20

Imagine Dragons

(forrás: IFPI)

Korábbi #1 helyezettek:

ÉV

ELŐADÓ

2021

BTS

2020

BTS

2019

Taylor Swift

2018

Drake

2017

Ed Sheeran

2016

Drake

2015

Adele

2014

Taylor Swift

2013

One Direction

 

Forrás: lightmedia/Mezei Csaba

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5318062272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása