„A viszontlátás öröme”
2022. szeptember 29. írta: Talabos Dávidné

„A viszontlátás öröme”

Rényi Ádám: A bezzeggyerek- Könyvkritika

renyiadamfoto_1.jpg

Rényi Ádám (Budapest, 1977. április 23.) a 21. Század Kiadó társtulajdonosa. Kommunikációs és médiaszakember, újságíró, évekig kereskedelmi televíziók vállalati kommunikációjáért felelt, majd PR-ügynökségek vezető beosztású munkatársaként dolgozott. Pályáját újságíróként kezdte, több kritikája jelent meg különböző lapokban. Dolgozott a Playboy főszerkesztő-helyetteseként, majd különböző kereskedelmi tévécsatornák – köztük a Viasat3 és a TV2 – kommunikációjáért felelt. 2007-től három éven át az RTL Magyarország kommunikációs igazgatója is volt. Jelenleg a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs főtanácsadója, akinek az Osztálytalálkozó után újabb kötete jelent meg. A bezzeggyerek méltó társa a nagytesónak, igazán megdöbbentő, ugyanakkor szórakoztató, elgondolkodtató, néhol szomorú, néhol bizarr olvasmány.

Hogyan maradhatunk életben, ha maga a halál keres fel minket otthonunkban? Mit tehetünk, ha egy reggel egy Kossuth-díjas színművész testében ébredünk? Mi lesz a sorsa a mesés afrikai örökségnek? Csak néhány izgalmas kérdés, amelyeket a kötet körbejár.

A novellák főhősei ezúttal is szinte a teljes társadalmi palettát felölelik, akik mindannyian igazi hús-vér karakterek. A történetek napjaink aktuális kérdéseire reflektálva próbálnak meg egyfajta görbe tükröt tartani az olvasó elé, amelyek között ezúttal akad néhány, amely tényleg további gondolkodásra, számadásra késztet. Számomra már az Osztálytalálkozó is egy olyan kötet volt, ami nem elvont, idegen helyzeteket mutatott be, hanem mintha a mindennapi életem ismert vagy kevésbé ismert figuráit vonultatta volna fel előttem. Különösen két történet érintett meg szívbemarkolóan: Edit és Aranka története, a két elveszett gyerekkori barátnőjé, akik közül egyikük csak a másik képzeletében létezett. Amikor annyira magányos az ember akár gyerekként, akár élete alkonyán, hogy egy másik világba vágyik.

A másik ilyen történet az öngyilkos férfi temetésének a története, akinek gyászjelentésésre sok száz részvétnyilvánítás érkezik a Facebookon, azonban a temetésére már nem mennek el azok, akik számára a való világ a csalfa közösségi háló. Az olyan emberek világa, akikből az én életemben is sajnos sok van, akiknek sem telefonra, sem találkozóra, sem egy rövid üzenetre sincsen idejük, azonban arra igen, hogy minden kép alá egy üzenetet írjanak, vagy „like”-olják nagy lelkesen az aktuális eseményt.

Ádám novellái közül a számomra legaktuálisabb a hazudós kivitelező volt, aki a lakásfelújítást folyamatosan ígérgeti, hogy elkezdi. Azt gondolom, hogy jelenleg számtalan sorstársam van, aki várja, hogy az aktuális vállalkozó megjelenjen és megvalósuljon a várva várt munka. A rábeszélés módszere egészen egyedülálló a novellában, természetesen nem követendő.

bezzeggyerek_b1_300dpi.jpgA nagysikerű és az érettségiken is sikeresen szereplő  Osztálytalálkozó után Rényi Ádám újabb felnőttmesékben mutatja meg gyarlóságainkat, vágyainkat, furcsaságainkat és azt, hogy hogyan találunk kiutat a legabszurdabb helyzetekből is, miközben gyakran elbukunk a hétköznapok küzdelmeiben. Az egyik legviccesebb mese a Halállal találkozó hölgy, aki annyira leleményes, mint egy népmese főszereplője.

A két kötet után bátran állíthatom, hogyha Örkény a XX. század egyik legjobb novellistája Karinthy mellett, akkor Rényi Ádám méltó tanítványuk a XXI. században.

adam_v1_2.png

A fotók Rényi Ádám tulajdonát képezik. 

Könyvadatok:

Szerző

Rényi Ádám

Kiadás éve

2022

Kötés típusa

Keménytáblás

Gyártó:

21. Század Kiadó

ISBN:

9789635682300

 

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4017942988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása