6 év után jelentkezik új albummal a Jónás Vera Experiment
2022. április 21. írta: Kultúrjunkie

6 év után jelentkezik új albummal a Jónás Vera Experiment

Megjelent a HOLD

jonasvera.jpg

Hat évvel a Fonogram-díjas második lemez után jelenik meg a Jónás Vera Experiment legújabb albuma. A HOLD című lemez sok változást hoz a zenekar életében, hiszen a magyar nyelvű számok mellett újdonság a sok együttműködő feltűnése is.

Jónás Vera ugyanis nem egyedül dolgozott a HOLD dalain, így nem is klasszikus értelemeben vett singer-songwriter lemez született.

A szövegek megírásában Závada Péter költő, Kiss Tibor Noé író és Barkóczi Noémi is közreműködtek. Utóbbival az Aszfalt veszi át című dalt nem csak együtt írták, de közös előadásban is került fel a lemezre.

Az énekesnő a szövegírás mellett ezúttal a zeneszerzésbe is bevont társakat. A lemez legtöbb dalát az Experiment gitáros Bécsy Bence produceri munkája egységesíti, de Kozma Kata, illetve a zenekar többi tagja is közreműködött a HOLD készítésében.

sphhn6ou.jpeg

Ezt a munkát a lemez premiercikkében Vera a következőképp fogalmazta meg:

Ami igazán új a HOLD-nál, hogy rengeteg új ember bevonásával készültek a dalok. Nagyon jó lecke volt a control freak betegségemen dolgozni, elég jól sikerült. A lemezt Bécsy Bence produceri munkája fémjelzi, két dal kivételével, mert Mihalik Ábel és a Vranik Krisztián is dolgozott egy-egy számon. A régi folyamataimmal ellentétben a HOLD-nál totál át tudtam adni Bencének a kontrollt.”

Két dal esetében hallhattuk már a közös munka eredményét. A készülő lemezbe először a klippel megjelenő Mélyvíz engedett betekintést, majd egy népdal feldolgozás, a Kesergés még beljebb vezette a hallgatóságot a HOLD világába. Ahogy Jónás Vera megfogalmazta, a Tiger, now! utáni elvárások miatt kialakult megtorpanásból most ezzel a lemezzel kerül ki a Jónás Vera Experiment.

„Átalakult a viszonyom az alkotással, a szerepléssel és a zenekarcsinálással kapcsolatban is. Picit olyan, mintha átégtem volna valamin. Lehetne kiégésnek titulálni az ilyen változást, de én sokkal inkább folyamatokban látom a sorsom alakulását. Nincsenek benne igazi végek. Ahogy az egyik élethelyzetem leépült, egy másik építőkockáit már rakosgatta az élet egymásra. A tűz nem elmúlt, hanem átalakult.”

Ezek az átalakulások az alkotások témáiban is tetten érhetőek, ahogy Vera fogalmazott a HVG-nek.

„Az első két lemez masszívan rólam szólt, a magánéletemről és a kérdéseimről magammal kapcsolatban. Erős ars poeticai gerincük volt. Az elmúlt időszakban ebbe elkezdett betüremkedni a világ is. Valószínűleg azért is, mert új fázisba léptem a saját önmunkámban, már gyógyultabb állapotban van a figyelemre és szeretetre éhes kislány, aki bennem él, ezért nem csak magának követeli a figyelmet.”

A HOLD lemezbemutatójához az alkotók különleges helyszínt választottak. A lemezt április 25-én lehet élőben hallani a Katona József Színházban, ahol a Jónás Vera Experimentet a Soharóza kórus három tagjával kiegészülve hallhatja a közönség, és Barkóczi Noémi is feltűnik majd a produkcióban.

A jegyek a HOLD lemezbemutatójára a Katona József Színház jegypénztára mellett a következő linken érhetőek el:

https://katona.jegymester.hu/hun/Event/8241065/Jonas-Vera-Experiment-Lemezbemutato

A lemezbemutatón lesz először elérhető az új anyagi fizikai formában is. A CD különlegessége, hogy a jelenlegi fellelhető leginkább környezetbarát módon készült. A tok és a CD melléklet készítésekor is újrahasznosított, zöld anyagokat használtak az alkotók. 

Spotify

Fotók: Sutus Fanni
Borító fotó: Szemerey Bence
Borító grafika: Németh Nikolett

Sajtóinformáció: Bodó Bence

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr7417812957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása