Identitást kifejező ruhák a Dress-coding kiállításán
2022. február 11. írta: Kultúrjunkie

Identitást kifejező ruhák a Dress-coding kiállításán

dress.jpg

Testet öltő inkluzivitás címmel nyílik kiállítás a BBB KultPont és Közösségi Térben, melyen február 17. és 24. között magyar és nemzetközi alkotók inkluzív szemléletben készült munkái jelennek meg.

Az öltözék, amit viselünk nem csak funkcionális szereppel bír: ruháink identitásunk kifejező eszköze is egyben. Ugyanez igaz bármilyen kiegészítőre, legyen szó ékszerről, orvosi segédeszközről, vagy akár protézisről – vélik a kiállítás alkotói. 

A digitális fejlődés a divat- és a formatervezésben is új kapukat nyitott meg, az innovatív technológiák tudatos használata élhetőbb és inkluzívabb jövőt ígér. Okos ruhák segíthetnek az elrejtőzésben, vagy akár az önkifejezésben; generatív tervezéssel kényelmes és esztétikus protézist készíthetünk; 3D szkennelés és szimuláció segítségével pedig személyre szabott ruhadarabokat viselhetünk. A ‘Testet öltő inkluzivitás’ kiállítás egyaránt szól designerekhez és laikusokhoz, hogy mind a tervezés, mind a befogadás gesztusát inkluzívabb irányba terelje és a "kevesek ügyét" mindenki ügyévé emelje a köztudatban.

A Bartók Kulturális Egyesület célja, hogy megújult kiállítóhelyén a legfrissebb művészeti projekteknek adjon bemutatkozási lehetőséget. „Külön öröm, hogy a társadalmat érzékenyítő hasonló projektek bemutatásában vehetünk részt” – mondta el Jáki Monika, a Bartók Béla Boulevard utcamenedzsere, urbanista, városfejlesztő szociológus.

A Dress-coding által megvalósított interaktív kiállítás témája a divat és a test hívószak köré szerveződik. A kezdeményezés inkluzív és innovatív szellemiségét hivatott közvetíteni, hiszen a kezdeményezés keretein belül személyre szabott ruhákat készítenek speciális igényű személyek számára, digitális technológiák segítségével. Első hibrid kiállításukat a kiterjesztett valóságtartalmakat fejlesztő PAIKKA és Effactory kollaborációjával szervezik meg.

A projektet támogatja továbbá a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és fogyatékossággal élők önállóságát támogató szervezet, a Freekey.

A kiállításon bemutatott munkák:

Dress-coding: Lia-sztori & Jázmin-sztori

Pázmány Lili / Unobstructed kollekció és akadálymentes fehérneműk /

https://hypeandhyper.com/inclusive-unobstructed/

https://hypeandhyper.com/a-sztereotipiakon-tul-ilyen-egy-fehernemu-ha-akadalymentes/

Kálmán Csaba / Senzo /

https://hypeandhyper.com/inclusive-senzo/

Perceptual Thinkers / Sensorism /

https://www.octogon.hu/trend/bemutatkozik-a-perceptual-thinkers/

https://www.youtube.com/watch?v=oorLZKhGeBw&t=3s

https://hypeandhyper.com/lerombolni-a-kulonbozosegeket-analog-es-digitalis-eszkozokkel/

reCOVER /3D nyomtatott ortézis /

https://www.instagram.com/letsrecover.eu/

e-Nable / 3D nyomtatott protézisek /

https://enablingthefuture.org/ 

Gemma Tyte / Bermudaful Adaptions /

https://posabilitymagazine.co.uk/fashion-student-with-cp-designs-inclusive-collection/

Darja Malesic / EVERY-BODY - sitting jeans /

https://www.darjamalesic.net/every-body.html

Sajtóinformáció: Takács Erzsébet

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3117404046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása