„Elég férfi vagy a rózsaszínhez?”: Fotókiállítással a mellrák ellen
2023. október 18. írta: Kultúrjunkie

„Elég férfi vagy a rózsaszínhez?”: Fotókiállítással a mellrák ellen

thumbnail_eleg_ferfi_vagy_a_rozsaszinhez_goblyos_peter_fotokiallitasa_4.jpg

Fotókiállítással hívja fel a figyelmet a férfiak szerepére és a megelőzés fontosságára a mellrák elleni küzdelemben a Mellrákinfó Egyesület. A szervezet „Elég férfi vagy a rózsaszínhez?” címmel meghirdetett kampányában közreműködő Göblyös Péter, a Vizslafotózás alapítójának férfiakról és kutyáikról készített lenyűgöző képeit 2023. október 26-tól november 12-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Sugár Üzletközpontban.

Magyarországon akad tennivaló a mellrák elleni küzdelemben, hiszen miközben évente mintegy 9500 esetben diagnosztizálják a betegséget a nőgyógyászati rendeléseken, esztendőről esztendőre hozzávetőleg kétezer betegen már nem tudnak segíteni az egészségügyi intézményekben. A megoldást a megelőzés jelenthetné, a rendszeres mammográfiai szűrésekkel a betegség a korai stádiumban rendkívül jó arányban gyógyítható, ám míg a skandináv országokban a nők nyolcvan százaléka vesz részt a szűrővizsgálatokon, hazánkban a veszélyeztetettek csupán negyven-ötven százaléka jelenik meg szűréseken.

A részvételi arány javítása érdekében a Mellrákinfó Egyesület karöltve Göblyös Péterrel, a Vizslafotózás alapítójával, és a Hard Dog Race kutyás futóverseny szervezőinek csapatával úgy döntött, a mellrák elleni küzdelem hónapjában, októberben ismét megszólítja a férfiakat, akiknek odafigyelése, illetve szerepvállalása szó szerint életeket menthet.

thumbnail_mellrakinfo_23_oktober_kutya_b1_allo_atwork.jpg

„A mellrákkal való szembesülés és a gyógyuláshoz vezető út emberfeletti, társ nélkül pedig még nehezebb” – fogalmaz Halom Bori. Az egyesület vezetője ezért tartja fontosnak, hogy a mellrák elleni küzdelembe bevonják a férfiakat is, hiszen számos alkalommal ők azok, akik megtalálják az elváltozás jeleit partnerüknél.

A Vizslafotózás fotókiállításának képein kutyáikkal bemutatkozó férfiak révén a Mellrákinfó Egyesület segítséget kér az erősebb nem képviselőitől. Arra kéri a férjeket, barátokat bíztassák kedvesüket az ingyenes mammográfiás vizsgálaton való részvételre és ösztönözzék párjukat, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha bármi szokatlant észlelnek magukon.

A kezdeményezés új, a Mellrákinfó Egyesület munkája közel tíz esztendeje folyamatos. A szervezet azon dolgozik, hogy üzenetei minél több nőhöz eljussanak, és mind többen felismerjék: oda kell figyelniük magukra, testük jelzéseire. Szeretnék tudatosítani, hogy mindenkinek el kell járnia a szűrővizsgálatokra, és aki szokatlan elváltozásokat észlel magán, jól teszi, ha azonnal orvoshoz fordul, nem intézi el a tüneteket egy kézlegyintéssel. Bár a statisztikák szerint a mellrák még mindig az ötven év feletti nők vezető betegsége, az egyesület azt tapasztalja, hogy a Facebookon létrehozott zárt és titkos csoportjukban egyre több negyven, sőt harminc év alatti, a betegség által érintett nő csatlakozik hozzájuk.

Kiállítás megnyitó:

2023. október 26., 18.00 óra – Sugár Üzletközpont (Budapest, Őrs Vezér tere)

Fotó: Göblyös Péter

Grafika: Szabó Ádám

 Sajtónformáció: Mellrákinfó Egyesület

Fotó: Göblyös Péter

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3918237751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása