December 10-ig látogatható Hopp-Halász Károly és Kuchta Klára kiállítása
2021. december 01. írta: Kultúrjunkie

December 10-ig látogatható Hopp-Halász Károly és Kuchta Klára kiállítása

exhibition_2021_hhk_ot_ev_small_atd_9456.jpg

Hopp-Halász Károly: Öt év
acb Galéria
2021. november 12 - december 10.

Az acb Galériában rendezett, és az öt éve elhunyt Hopp-Halász Károly (1946-2016) emlékének szentelt kiállítás koncepciója a hagyaték örökösével, Franco Daganival együttműködésben alakult ki. Ez az elképzelés kiemelkedő és főként ritkán látható művek és műcsoportok felvillantásával igyekszik körüljárni és árnyalni az alkotót leginkább foglalkoztató kérdéseket, a geometrikus képalkotás problémáit és az emberi testtel való relációt. A kiállítás ennek jegyében tekinti át az életművet. A felvázolt narratíva a korai zománcművektől indul ki és az axonometrikus kockaábrázolás illuzórikus feldolgozásának eredményeként létrejött ú.n. „pipás” képeken, valamint a művész nevével összeforrt Magasles-téma variációin át vezet tovább a pötty motívumának, mint a halászi mitológia alapelemének különféle megjelenéseiig, a médiakritikus hangvételű fotóperformanszokig, illetve a férfitestet a geometrikus formákkal kombináló Nyitott geometria-képekig. Hopp-Halász Károlyét (a Hopp az édesanyja vezetékneve, akinek halálakor felvette ezt is), amely a halálának 5. évfordulója alkalmából születik, és élettársa, az olasz művész Franco Dagani kurálja

exhibition_2021_hhk_ot_ev_small_atd_9462.jpgA kiállításhoz az acb ResearchLab katalógusfüzetet jelentet meg.

Kuchta Klára: A csomó kioldása
acb Attachment
2021. november 12 - december 10.

Az acb Attachment büszkén mutatja be Kuchta Klára a haj témáját 1974 és 1986 között körüljáró konceptuális praxisának emblematikus műveit. Kuchta 1974-ben kezdte hajjal foglalkozó programadó ciklusát, amely egyúttal lezárása volt a több mint egy évtizeden át tartó textiles korszakának. A váltás lehetővé tette, hogy a kétdimenziós sík szövetet térbeli formává alakítsa. 1975-ben konceptuális szempontból kezdett közelíteni a hajhoz, amikor megírta a Társasalmi-gazdasági művészet: kiáltvány (Art Socio-Économique: Manifeste) című programját, hogy felhívja a figyelmet a hajápolás köré épült hatalmas iparágra. Kuchta hajnak szentelt évtizede gondosan szerkesztett fejezetek sorozatának tűnik, amelyekben a művész a nőiességet, a szépségideálokat, a társadalmi elvárásokat és a nők megjelenésére gyakorolt normatív kontrollt, a haj tudományos leírásait és spirituális tulajdonságait vizsgálta fotósorozatokon, installációkon, performanszokon és videómunkákon keresztül.

kuchta_2.jpg 
Sajtóinformáció: Torma Tamás

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr316770258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása