Nemzetközi kiállítások a Capa Központban
2021. szeptember 05. írta: Kultúrjunkie

Nemzetközi kiállítások a Capa Központban

Változó idők: művészet egy új világban

capa.jpg

Hogyan járulhat hozzá a művészet egy fenntarthatóbb, pandémia utáni jövőhöz? Erre a kérdésre keresik a választ a Koholt és törékeny jövő és az E világból való – Elképzelt alternatív kartográfiák című kiállításokon bemutatott alkotások augusztus 18. és szeptember 19. között a Capa Központban. A tárlatokon bemutatkozó tizenegy médiaművész a világ különböző pontjairól, Európa mellett többek között Kínából, az Egyesült Államokból és Brazíliából érkezik. Munkáik a PARALLEL – Európai Fotográfiai Platform záró ciklusának hívószavára – „változó idők: művészet egy új világban” – reflektálnak.

A 2017-ben létrehozott PARALLEL – Európai Fotográfiai Platform kreatív szervezetek hálózata, melynek célja alkotók és intézmények közötti kulturális kapcsolatok létrejöttének támogatása, valamint mentorálási és bemutatkozási lehetőségek biztosítása Európa-szerte. A PARALLEL tizenhét tagintézményének egyikeként a Capa Központ számos program szervezésében sikerrel működött közre, 2021. augusztus 18. és szeptember 19. között pedig otthon ad a negyedik ciklus záró, a Koholt és törékeny jövő és az E világból való – Elképzelt alternatív kartográfiák című kiállításainak.

8_margherita_muriti_and_george_selley_video_still_from_installation_looking_for_rita_2021.pngFotó: Margherita Muriti és George Selley 

Az E világból való – Elképzelt alternatív kartográfiák című kiállítás alkotói alternatív térképek készítésével gondolják újra geopolitikai tájképünket. Személyes történetek és politikai ügyek mentén mutatják be a szubjektivitás és a földrajz szoros kapcsolatát. Az alkotók munkái a nyilvános és privát terek vizsgálatával azt térképezik fel, hogy a térrel és a hellyel való érintkezés révén miként folyik szakadatlan diskurzus az identitásokról. A térképeket minden kiállított művész állandó fejlődésben lévő, folyamatos kutatás és felülvizsgálat alatt álló, élő dokumentumokként közelíti meg. Munkájuk együttesen tárja fel, hogy a kartográfiai gyakorlatok miként segíthetik elő a tudás új formáinak és a jelentésalkotás új rendszereinek kialakulását. Az öt művész által bemutatott projekt nemcsak azt vizsgálja, hogy a művészet miként konfrontálódhat egy új világgal, hanem azt is, hogy miként segíthet annak felépítésében.

A Koholt és törékeny jövő című kiállítás öt olyan művészt mutat be, akik a múlt és a jelen mulandóságának rekonstruálásával alternatív jövőképeket vázolnak fel, miközben próbálnak eligazodni törékeny világunkban. A félretájékoztatás és az ökológiai katasztrófák globális növekedése arra ösztönzi ezeket a művészeket, hogy a múltba ássanak, úgy tárják fel a jelen zord, homályos rétegeit. Ahelyett, hogy a közvetlen környezetüket fényképeznék, inkább különböző, mélyen személyes vagy épp számukra teljesen idegen anyagokat tartalmazó archívumokkal dolgoznak. A talált dokumentumok – amelyek szorosan kapcsolódnak az emlékezethez – újságok, családi fotóalbumok, levelek, közösségi média kommentek vagy akár invazív növényfajok formájában is megjelenhetnek. Az archív szöveg- és képanyagok kombinációjának elforgatásával, kitágításával és átrendezésévelegy sokkal bizonytalanabb és árnyaltabb jövő vízióját vetítik elénk.

ida_nissen_untitled_2020.jpgFotó: Ida Nissen: Untitled

E világból való – Elképzelt alternatív kartográfiák – PARALLEL

A kiállítás megtekinthető:

2021. augusztus 18. – 2021. szeptember 19.

Keddtől péntekig 14 és 19 óra, szombat és vasárnap 11 és 19 óra között.

Hétfőn és ünnepnapokon zárva.

Capa Központ

Kurátor: Lexington Davis

Kiállító alkotók: Yuxin Jiang, Glorija Lizde, Mark McGuinness, George Selley és Margherita Muriti, Shelli Weiler

Megnyitó: 2021. augusztus 17., kedd, 18 óra

Köszöntő: Kőrösi Orsolya ügyvezető igazgató, Capa Központ

A kiállítást megnyitja: Gőbölyös Luca képzőművész, egyetemi tanár

További információ: https://capacenter.hu/kiallitasok/e-vilagbol-valo-elkepzelt-alternativ-kartografiak-parallel/

 
Koholt és törékeny jövő – PARALLEL

2021. augusztus 18. – 2021. szeptember 19.

Keddtől péntekig 14 és 19 óra, szombat és vasárnap 11 és 19 óra között.

Hétfőn és ünnepnapokon zárva.

Capa Központ

Kurátor: Eric Lawton

Kiállító alkotók: Gustavo Balbela, Elsa Gregersdotter, Andrej Lamut, Ida Nissen, André Viking

Megnyitó: 2021. augusztus 17., kedd, 18 óra

Köszöntő: Kőrösi Orsolya ügyvezető igazgató, Capa Központ

A kiállítást megnyitja: Gőbölyös Luca képzőművész, egyetemi tanár

További információ:  https://capacenter.hu/kiallitasok/koholt-es-torekeny-jovo-parallel/


Borítókép: Shelli Weiler

Sajtóinformáció: Magócsi Anikó

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2716679720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása