Látogatható Kőszeghy Flóra kiállítása Szentendrén
2021. július 25. írta: Kultúrjunkie

Látogatható Kőszeghy Flóra kiállítása Szentendrén

Kőszeghy Flóra az elmúlt 4 év alkotásait mutatja be az ÚjMűhely Galériában

koszeghy_flora_analogues_utolagos_elorecsatolas_2021_07_08-11.jpg

Kőszeghy Flóra építész, képzőművész az elmúlt négy évben készült festményeiből mutat be válogatást a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a szentendrei ÚjMűhely Galériában. A tárlaton Kőszeghy Flóra különleges hangulatú olajfestményeit csodálhatják meg a látogatók, melyekből kibontakozik a 21. század korszelleme: a digitális gép-ember és az analóg gép-lélek találkozása elevenedik meg monumentális vásznain és kisebb méretű munkáin. 

A művész építészirodájában a művészi alkotás igényével, különleges formákkal és felületekkel tervez épületeket. Számára a sík- és a térbeli vágás az alkotás elsőrendű eszköze, ami koncepcionálisan kapcsolja össze a különböző alkotói területeket.

Festészetében a képi kompozíció és a technikai megoldások reflektálnak a tervezés virtuális terének működésére. A képeken látható részletek a felismerhetetlenség határán lebegnek, és miközben a megfejtést keresik a nézők, a munkák részeivé válnak.

Kőszeghy Flóra képein az olajfestészet technikai megoldásai az ellentmondásosság, a bizonytalanság és a talányosság folytonosságával és oszthatatlanságával találkoznak a jelent átjáró futurisztikussággal. Az emberi formák lehetnek barokk puttók részletei, amelyek mechanikus alkatrészekkel egészülnek ki, más képeken gépek ruházódnak fel emberi gesztusokkal. Ezek a portrék, alakok az absztrakt és a figurális festészet határán lebegve válnak a néző számára elevenné, ami a művésznő tudatos eszköze arra, hogy a nézőt a kép terébe bevonja. Kőszeghy Flóra a stiláris és a fogalmi definíciók kereteit tagadva szabadon mozog az egyes irányzatok vagy akár a diszciplínák között.

Az Analogues – utólagos előrecsatolás című kiállításon a klasszikus science-fiction remélt vagy vágyott valósága iránti nosztalgia teremtette paradoxonnal találkozhat a néző. A léptéküket vesztett, felnagyított tárgyak animális vagy akár emberi jellege egészül ki a kompozíciók disszonanciájával, így teremtve egy sajátos hangulatot, amely barokkosan dekoratív és feszültségterében megnyugtató. Így valósul meg az utólagos előrecsatolás, ahol a megélt idő és a megélt tér ellentmondása sejlik fel. A digitalizáció korában az analóg világ az antik fogalmi mezejébe vándorolt, emlékeink által mindezen képek, érzések mégis felrémlenek, majd rájövünk, hogy a portrékon látható idősödő tárgyak számunkra mindenképpen a jövőt kell, hogy jelentsék.

koszeghy_flora_analogues_utolagos_elorecsatolas_2021_07_08-35.jpgA kiállítás 2021. augusztus 1-ig látható az ÚjMűhely Galériában, szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között. A kiállított alkotások megvásárolhatóak a tárlat ideje alatt.

A kiállítás kurátora: Sipos Tünde művészettörténész

Fotók: Csákvári Zsigmond
Sajtóinformáció: Petri Anikó

 (Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3116635700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása