A kicsiket és a nagyokat egyaránt megszólítja a Budapest Bábszínház új évada
2021. július 05. írta: Kultúrjunkie

A kicsiket és a nagyokat egyaránt megszólítja a Budapest Bábszínház új évada

bb_evzaro_20202021_ea-2.jpg

A pandémia okozta bezárás alatt sem állt le a munka a Budapest Bábszínházban: már elkészült premierelőadásokkal vág neki a 2021/2022-es évadnak a társulat. A június 26-i társulati ülésen három díjat adott át Ellinger Edina igazgató.

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Budapest Bábszínház. Elhangzott: a 2020/2021-es évadban összesen 65 alkalommal játszott a társulat közönség előtt, 9528 néző látta az előadásokat. A pandémiás helyzethez amint lehetett alkalmazkodott a színház, így az év végén elindult a saját streamcsatornája Bábfilmszínház néven, amelyhez összesen 12 előadást rögzített a teátrum. Így 86 előadást láthatott otthonából a közönség online, köztük a Holdbeli csónakost, a Boribon és Annipannit, a 80 nap alatt a Föld körült, a Nyúl Pétert, A vihart, az Apa lányát, a Rumcájszt, az Animát, az Esti Kornélt, a Gengszter nagyit, a Holle anyót, valamint a Szegény Dzsoni és Árnikát. A Bábfilmszínházat az iskolákban is közvetítették, ott 17 előadást követhettek figyelemmel a diákok. A Budapest Bábszínház színházpedagógiai programja, a Mozgató sem állt le ebben a nehéz helyzetben, a 35 online foglalkozáson 750-en vettek részt.

A társulati ülésen Ellinger Edina igazgató arról beszélt mennyire büszke a társulatra, hogy ezekben a nehéz időkben is hittek a műfajban, hogy egy csapatként fogtak össze és fegyelmezetten, a legjobb tudásuk szerint végig dolgozták az évadot.

-Volt időnk egymásra figyelni ebben a néhány hónapban, és talán sosem volt ennyi időnk elmélyülni a próbafolyamatokban. Az idei évadra tervezett, majd elmaradt négy premierelőadásunk elkészült, így a jövő évi bemutatók többsége előtt szinte csak felújító próbákra lesz szükség. A próbafolyamatok mellett a Semmi című kultikus ifjúsági előadásunkból tévéfilmet forgattunk, és sikeres együttműködés valósult meg a Budapesti Rendőrfőkapitánysággal, a BÁBesetek sorozat óriási népszerűségnek örvend – mondta.

bb_evzaro_20202021_ea-24.jpg

A következő évadban hat bemutatóval várja a közönségét a társulat, melyekkel hat különböző korosztályt szólítanak meg.

A Rügyek és gyökerek az első olyan produkció a Budapest Bábszínház életében, amelynek próbafolyamata során cél volt, hogy a produkció minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után. A Markó-Valentyik Anna rendezte csecsemőelőadásban a díszlet műanyag mentes és újrahasznosított elemekből áll, a kellékek retextilből, a jelmezek másodkézből való ruhákból készülnek, és a Terézvárosi Fesztiválon láthatja először a közönség augusztus 29-én.

Kiss Judit Ágnes Babaróka-könyvei az utóbbi években hatalmas sikert arattak az óvodás gyerekek és szüleik körében. A mesék egy emberi tulajdonságokkal felruházott, hétköznapiságában is különleges rókacsalád mindennapjait dolgozzák fel. A kisgyerekkor egyszerű és mégis bonyolult kérdéseit boncolgató Babaróka című előadást szeptember végén mutatja be a Bábszínház Ellinger Edina rendezésében, az óvodás korosztálynak és családjaiknak ajánlva.

Tasnádi István: Helló, Héraklész! színdarabját Tengely Gábor rendező viszi színpadra október elején.  A nagyszabású produkció a kiskamaszokat szólítja meg izgalmas látványvilágával, vizuális effektekkel, moduláris szintetizátorral létrehozott különleges zenei világával. Tasnádi István kifejezetten a bábszínház társulata számára írta új darabját Héraklész mítoszából, amelyben a legendás hős és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén beszél bátorságról, kiválasztottságról és testvéri szeretetről.

Október végén Paulon Viktória: Kisrigók című igaztörténetét rendezi meg Hoffer Károly. A kisiskolásoknak és családjuknak szóló előadás az írónő személyes indíttatású története, örökbefogadott gyermekei fantáziadús, mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája, melyet Gimesi Dóra adaptált színpadra.

November közepén mutatja be a Bábszínház A Szerb Antal kód avagy a Pendragon legenda című ifjúsági előadását. A K2 Színház alapítója, Fábián Péter új fénytörésbe helyezi minden idők egyik legnagyobb irodalomtörténészének krimiszerű izgalmakkal átszőtt művét.

A szintén korábban már bejelentett Frankenstein próbái is elkezdődnek 2022. január elején Keresztes Tamás első bábszínpadi rendezésében. A darab a londoni Nemzeti Színház világhírű előadásának szövegkönyve alapján készül a felnőtt korosztály számára, és február végén láthatja majd a közönség.

A 2021/22-es évadban négy egyetemista - Bartha Bendegúz, Csarkó Bettina, L. Nagy Attila és Podlovics Laura - csatlakoznak a Budapest Bábszínház társulatához.

A társulat szavazatai alapján a Havas–B. Kiss-díjat Barna Zsombor bábszínésznek, a Kovács József-díjat Tihanyi Attilának, a hangtár vezetőjének adta át Ellinger Edina. Idén egy újonnan alapított díjjal bővült a sor: a Lellei Pál-díjjal olyan társulati tagot tüntetnek ki, akinek a színpadon kívüli munkája a legmeghatározóbb volt az évadban. Ezt idén Meggyes József Tamásnénak, a gazdasági osztály munkatársának ítélte oda a társulat.  

Sajtóinformáció: Meiszterics Eszter

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6016613730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása