Kiállítás nyílt a Budapest Bábszínház kulisszatitkairól
2023. március 29. írta: Kultúrjunkie

Kiállítás nyílt a Budapest Bábszínház kulisszatitkairól

135a3016.JPG

Különleges kiállítás nyílt a bábszínházi világnapon, március 21-én a Deák17 Galériában. A MINDEN BÁB! című tárlat bábokkal, dokumentumokkal, korabeli és mai fotókkal, plakátokkal mutatja be a Budapest Bábszínházban folyó sokrétű munkát.

A Budapest Bábszínház elmúlt 74 évének kulisszatitkaiba enged bepillantást a kiállítás, amelyet a színház egyedülálló báb- és képzőművészeti gyűjteményéből állítottak össze.

Palya Gábor, a Budapest Bábszínház bábkészítője, a tárlat egyik kurátora elmondta: a bábok, fotók, plakátok, megtekintésén túl a látogatóknak lehetőségük nyílik arra is, hogy végig kísérjék egy bábelőadás születését a tervezőasztaltól a színpadig. A bábszínház 74 évében a teátrum kiemelkedő színészekkel, képzőművészekkel, írókkal, rendezőkkel, zeneművészekkel dolgozva alkotta meg összművészeti előadásait. A kiállítás egyfajta történeti áttekintésre is vállalkozik, bemutatva a különböző korszakok bábjait és tervezőit, hiszen a bábszínházban az elmúlt évtizedek alatt olyan tervezők dolgoztak, mint: Bródy Vera, Koós Iván, Ország Lili, Gábor Éva, Lévai Sándor, Ambrus Imre, akiktől mára mások mellett Hoffer Károly, Grosschmid Erik, Boráros Szilárd, Michac Gábor, Mátravölgyi Ákos vette át a stafétát.

135a3123.JPG- Tárgyakkal, dokumentumokkal, korabeli és mai fotókkal, plakátokkal megidézzük a bábszínházban folyó sokrétű és különleges munkát, bemutatjuk, hogyan változik az egyes korosztályok számára készülő bábok esztétikája – tette hozzá.

Ugyanakkor a bábszínház nemcsak bábokból áll. A kiállítás legfőbb ambíciója, hogy bevezessék a látogatókat a színház kulisszái mögé.

Szeretnénk megmutatni, hogy a háttérben milyen sokféle szakma képviselőinek a tehetsége és odaadása szükséges ahhoz, hogy egy bábszínházi előadás színpadra kerülhessen. A kiállításban megidézzük a színház különböző tárainak – a kellékesek, díszítők, világosítok, hangosítók, öltöztetők, sminkesek, fodrászok, a műhelyek, a szervezők – munkáját, a bábszínház semmivel sem összehasonlítható hangulatát – tette hozzá Végvári Viktória, a Budapest Bábszínház vezető színházpedagógusa, a kiállítás másik kurátora.

A tárlatot Tenki Réka, az Örkény Színház színművésze és Bősz Anett főpolgármester-helyettes nyitotta meg március 21-én a bábszínházi világnapon, köszöntőt mondott Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója. A kiállítást május 27-ig tekinthetik meg.

Fotók: Piti Marcell
Sajtóinformáció: Meiszterics Eszter

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr7018084010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása