A valóság a feje tetejére áll Rényi Ádám felnőtt mesekönyvében
2021. április 24. írta: Kultúrjunkie

A valóság a feje tetejére áll Rényi Ádám felnőtt mesekönyvében

befunky-collage_22.jpg

A megindító történetektől az abszurd írásokon át a már-már gonosz tréfákig vezet az út Rényi Ádám felnőtt mesekönyvében, az Osztálytalálkozóban.

adam_v1.png

A Roald Dahl, Örkény István és Efrájim Kishon világát megidéző néhány perces novellák a közelmúlt és a jelen Magyarországán játszódnak, hősei többségükben ismerős karakterek, mégis jókora meglepetéseket képesek okozni.

A valóság ugyanis a feje tetejére áll ezekben a történetekben, és a rafinált fordulatoknak köszönhetően a szerző egy pillanatra sem hagyja ellankadni olvasója figyelmét. Meséljen akár szakító influencerpárról, egy önérzetes hentesről, gyanúsan magabiztos jósról vagy egy láthatatlanná váló tanárnőről, humor és elgondolkodtató tanulság kéz a kézben járnak ezekben a novellákban.

Sokan érezhetjük a pandémia idején, hogy a jócskán megváltozott valóságnak köszönhetően csak „afféle életet” élünk – Rényi Ádám szavait idézve –, és nem igazit. Talán ezért is találnak be annyira az Osztálytalálkozó novellái, melyekben az esendőségükben is oly szerethető szereplők különféle módokon próbálnak kitörni pszeudoéletük hamiskás világából. A hol megható, hol kacagtató, hol bosszút, tehetetlen dühöt leíró novellák, nemcsak viszik magukkal az olvasót, húzzák-vonják egy egyre képtelenebb világ mélyére, hogy a végén mindenki egy hatalmas, örkényi tótágast álljon, de a szövegek más trükkökkel is rendelkeznek. A többszörös csavarokon túl, meglepő fordulatok után eszmélve az olvasó rájön, hogy a legreménytelenebb, -fullasztóbb helyzetekből is kihallható a szabadság zenéje és felfedezhető benne a remény melankóliája.

Rényi Ádám apró, pontos megfigyelései az emberi viszonyokról, az életünkben való ügyetlen, téblábolásról, egyszerre tragikomikusak és bizsergetik meg az ember szívét. Ne higgy a látszatnak, üzenik halkan, és főképp ne higgy a boldogtalanság látszatának. Mert ha változtatni nem is mindig tudunk sorsunkon, megpróbálni azért lehet, sőt erősen ajánlott.

Mit tegyünk, ha a bálványozott látó jóslata nem akar beteljesülni? Minek kell megfelelnünk, ha oligarchának jelentkezünk? Mi a megoldás, ha a csapból egyszerre csak kóla kezd el folyni? Miért borzalmasan nehéz a szerelmi élete egy majdnem fél millió követővel rendelkező influencernek? Hogyan kell bánni a szemtelen szellemekkel? És hogyan kezeljük a helyzetet, ha a házunkra még életünkben kikerül az emléktábla?

Rényi Ádám szellemes és üdítően friss szövegeiből minden kiderül.

A magyar irodalom-érettségiken is gyakran elemzett Osztálytalálkozóval együtt harminc írást tartalmazó könyv 2021. áprilisában került a boltokba a 21. Század Kiadó gondozásában. Rényi Ádám (Budapest, 1977. április 23.) a 21. Század Kiadó társtulajdonosa. Kommunikációs és médiaszakember, újságíró, évekig kereskedelmi televíziók vállalati kommunikációjáért felelt, majd PR-ügynökségek vezető beosztású munkatársaként dolgozott. Jelenleg a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs főtanácsadója.

Forrás: 21. Század Kiadó

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4616511382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása