Fürdeni, vagy nem fürdeni? Kis spa történelem a FOREO-tól
2021. január 14. írta: Kultúrjunkie

Fürdeni, vagy nem fürdeni? Kis spa történelem a FOREO-tól

foreo_spa_romanbaths.jpg

Egy kényeztető spa-nap mindig remek ötlet, igaz? Várj, amíg megismered a régmúlt fürdőzési szokásainak legfurcsább, legviccesebb és legőrültebb pillanatait. Spa történelem és fürdő-trendek a FOREO-tól.
foreo_ufo_spa_at_home_2.jpg

Furcsaságok a spa-történelemben

1537-ben VIII. Henrik elrendelte, hogy akit nyilvános fürdő, vagy meleg források vizeiben találnak ejtőzni, azt fogják el, hurcolják el és kínozzák meg a Londoni Tower-ben.

Több száz évvel később, az európai felső osztály tagjai úgy gondolták, hogy csak a szegényebbeknek van “szükségük” ilyen tevékenységre, ők maguk nemigen mártóztak ilyen vizekben.

1843-ban, a “pocsolya” másik oldalán, Philadelphiában egy hasonlóan furcsa törvény született: november 1. és március 15-e között illegális volt minden spa-tevékenység. Pár évvel később a bostoni törvények pedig teljesen megtiltották a nyugtató, meleg fürdőt. 

De hogyan kezdődött?

Szerencsére a forró vizű forrásokban, gyógyfürdőkben, termálfürdőben való kikapcsolódást nem mindig tiltották aggodalmaskodó törvényhozók. A természetes meleg forrásokban az elme, a test és a lélek újjászületésének fényűző és gyógyító gyakorlata évezredek óta népszerű időtöltésnek számított szerte a világon. Ősi nyilvános fürdők ezreit tárták fel Japánon át Európáig és a mai Amerikáig. A gyógyfürdőket nemcsak a megújulás szent helyeként tisztelték az akkori népek: a fürdőkre, mint a társadalom fontos gyülekező-helyeire is tekintettek, ahol a köznép a nemesekkel, a bűnöző a bíróval ugyanabban a gyógyvízben engedhette ki a fáradt gőzt.

Bár Santorinin és Krétán Kr.e. 2. évezredből származó, pazar alabástrom fürdőket is feltártak, a rómaiak voltak azok, akik a nyilvános fürdőket a társadalmi életük középpontjába emelték. Rómában elsőként a birodalom katonái használták ki a természetes forrásvizek gyógyító erejét. Felfedezték ugyanis, hogy a csatákban szerzett sérüléseik gyorsabban gyógyulnak, ha rendszeresen megmerítkeznek ezekben a vizekben. A nemesek is gyakran látogatták a fürdőket, ahol az előző napi tivornyákból itt próbáltak regenerálódni.

A fürdők evolúciója

Évezredeken keresztül a spa élmény kizárólag a lassú vízbemerülés rituáléját jelentette a termálmedencékben. Nem voltak iszappakolások, tengeri moszat tekercselések, svédmasszázsok, vagy meleg-köves terápiák. Mindez az 1770-es években változott meg. A megvilágosodás korának orvosai a betegeknek már nemcsak a gyógyító fürdést javasolták, hanem például azt is, hogy kiránduljanak a forráshoz és akár igyanak belőle. Később teljes körű terápiákat alkalmaztak a gyógyfürdők jótékony hatásaira építve. A test edzése, valamint a testápolási és táplálkozási tanácsadások szerves részévé váltak Európa elegáns fürdőinek.

A fürdők jelene és jövője

A történelem során a fürdők sok hullámvölgyön mentek keresztül, a mostani járvány helyzet pedig az elmúlt ötven év legnagyobb zuhanásába taszította a fürdő-ipart. A spa-k múltja azonban biztosít minket arról, hogy a fürdőknek igenis van jövője.

Gyorstippek a FOREO-tól:

Amíg a spa-k újra nyitnak, alakítsd ki otthon saját spa-rituálédat: néhány csepp eukaliptusz illóolajat oldj fel a fürdővízben (sóban, vagy tejben), és indulhat a gyógyító fürdés. Nincs kádad? Nem probléma. Zuhanyzás közben dobj egy levendula illatú fürdőbombát a zuhanytálcára, és kész is a fullos szauna. A még magasabb szintű otthoni spa élményért használj a zuhany alatt arctisztító és masszírozó készüléket. Utána pedig vesd be a FOREO 90 másodperc alatt teljes spa-élményt kínáló okos-arcmaszkját, az UFO 2-t.

Forrás: Twincom PR Consultancy

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6716388370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása