Így válassz bőrödnek megfelelő fényvédőt
2024. március 25. írta: Kultúrjunkie

Így válassz bőrödnek megfelelő fényvédőt

foreo_spf.jpg

Végre beköszöntött az igazi tavasz, és már az első meleg napsugarak simogatják bőröd. Nincs is ennél kellemesebb emlékeztető arra, hogy az oly annyira várt tavaszi napsütés sajnos károsíthatja is a bőröd. Ahhoz, hogy bőröd egészséges és ragyogó maradjon, elengedhetetlen, hogy minden nap gondoskodj a megfelelő fényvédelemről. A FOREO szakértői most segítenek abban, hogy megtaláld a bőrtípusod számára ideális fényvédőt. Védd és ápold a bőröd egész évben - hozd ki a legtöbbet a napsütésből, káros hatások nélkül!

Mit jelent az SPF-szám?

Az SPF azt méri, hogy a fényvédő krém mennyire képes megvédeni a bőröd az UVB és UVB sugaraktól, vagyis a leégést okozó, a bőröregedéshez és a bőrrák kialakulásához hozzájáruló ultraibolya sugárzástól. Sok mítosz kering azzal kapcsolatban, hogy mit is mér pontosan az SPF szám, de hadd oszlassuk el most ezeket a tévhiteket: az SPF nem azt jelzi, hogy pontosan hány percig tartózkodhatsz biztonságosan a napon bőrkárosodás nélkül, hanem hogy mennyivel hosszabb idei tartózkodhatsz a napon leégés nélkül. Tehát például, ha rendszerint már 10 perc napozás után leégsz, egy SPF 30-as fényvédő alkalmazása 300 percre növeli ezt az időt.

De vajon elég az SPF 30-as védelem? Fontos megjegyezni, hogy az SPF értékek nem egyenesen arányosak a védelem erősségével. Az SPF 15 az UVB-sugarak körülbelül 93%-át blokkolja, míg az SPF 30 körülbelül 97%-át, az SPF 50 pedig 98%-át. Általánosan elmondható, hogy a megfelelő védelem érdekében 30 és 50 közötti SPF-vel rendelkező terméket ajánlott választani, és kétóránként megismételni naptejezést. Azt is jó tudni, hogy a fényvédő krém a felkenés után csak 15 perccel kezd “működni”, így mindig érdemes előre gondolni rá.

Különböző bőrtípusok különböző igényekkel

A megfelelő SPF kiválasztásánál döntő tényező - akárcsak bármely más kozmetikum esetén - az egyéni bőrtípusod is. Lássuk, milyen fényvédelmet érdemes választanod bőrtípusodnak megfelelően:

Száraz bőr

Ha száraz a bőröd, az azt jelenti, hogy nagyon alacsony a nedvességtartalma, és emiatt folyamatosan feszül vagy hámlik. Ezért érdemes olyan fényvédőt választanod, ami hidratáló összetevőkben gazdag, például magasabb a hialuronsav vagy a glicerin tartalma. Ezek helyreállítják a bőr nedvességtartalmát, így bőröd nem érzed majd száraznak.

Olajos vagy pattanásos bőr

Ha ilyen bőrtípusod van, akkor hajlamos vagy a túlzott faggyútermelésre, ami kipattogzást okozhat arcodon. Ezért fontos, hogy olyan olajmentes fényvédőt keress, amely nem tömíti el a pórusaidat, így nem súlyosbítja a helyzetet. Válassz inkább könnyű, mattító formulákat, amelyek nem hagynak zsíros érzetet a bőrön.

Érzékeny bőr

Az érzékeny bőr könnyen irritálttá válhat, és sokkal szélsőségesebben reagál bizonyos összetevőkre vagy környezeti tényezőkre. Amikor fényvédő krémet választasz, keresd a hipoallergén és illatanyagmentes kozmetikumokat, hogy minimálisra csökkentsd az esetleges irritáció kockázatát.

Kombinált bőr

A kombinált bőrre jellemző, hogy a T-zónában (homlok, orr és áll) zsírosodásra hajlamos, de az arc többi területén pedig száraz. Ennél a bőrtípusnál a legjobb döntés, ha olyan széles spektrumú fényvédő krémet használsz, amely UVA és UVB védelmet is nyújt. Olyan könnyű, nem zsíros formulákat keress, amelyek nem fokozzák a T-zóna zsírosságát, ugyanakkor megfelelő hidratálást biztosítanak a szárazabb területeken.

Érett bőr

Az öregedő vagy érett bőrön már jelentkeznek a finom ráncok, valamint a rugalmasság elvesztésének jelei. Ha arcbőröd ebbe a csoportba tartozik, olyan fényvédőt válassz, amely hozzáadott antioxidánsokat, például C-vitamint vagy niacinamidot tartalmaz, hiszen ezek a hatóanyagok segítenek a szabad gyökök okozta károk leküzdésében és elősegítik a kollagéntermelést. Léteznek olyan SPF-készítmények, amelyeket kifejezetten az öregedés jeleinek, például a finom ráncoknak a kezelésére terveztek. Ezek a kozmetikumok további előnyöket is nyújtanak, például hidratálják és feszesítik a bőrt.

ufo_2-lifestyle_2.jpgHa a sok jótanács ellenére mégis megkap a napocska, még mindig bevetheted a FOREO UFO 2 arckezelő eszköz LED funkcióját! A piros LED-fény növeli a kollagén és az elasztin termelést, így csökkentheti a bőr duzzanatát és a napégés tüneteit. Sőt, a krioterápia funkciót is bevetheted; ez azonnali hűsítő segítséget nyújt a megégett bőrfelületen.

Fotók: FOREO
Sajtóinformáció: Ruskó Rita - Twincom PR Consultancy

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr7318363407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása