„Merj kiállni amellett, ami tetszik, és hogy épp hol tartasz!”- Interjú az ArtBridge alapítójával
2020. október 16. írta: Barna Borbála

„Merj kiállni amellett, ami tetszik, és hogy épp hol tartasz!”- Interjú az ArtBridge alapítójával

Interjú Zborai Eszterrel, az ArtBridge lakberendezési startup alapítójával

1200x628_v2_1.jpg

„Előfordult már, hogy majdnem készen voltál a lakberendezéssel, de valami még mindig hiányzott, mert nem találtad a tökéletes fali dekorációt? Egy képet, egy fotót, a fallal és berendezéssel harmonizáló színfoltot?” - teszi fel a kérdést Zborai Eszter, az Art Bridge lakberendezési startup alapítója. „Akkor tudod, milyen nehéz felkutatni, kiválasztani és bekeretezve végre elhelyezni a faladon ezeket, majd elégedetten hátradőlni.” Eszter és csapata 2018 környékén találkozott ezzel a problémával és mivel maguk is nehezen találtak rá megoldást, ezért létrehozták az Art Bridge online galériát, hogy bárki egyszerűen és gyorsan juthasson igényes, keretezett képekhez, melyek nem köszönnek vissza a szomszédok vagy a barátok szobáiban. 1200x628_v1_1.jpgEszterék egy olyan webshopot alkottak meg, ami összeköti az érdeklődőket a feltörekvő, tehetséges művészekkel, és a lakberendezésben is segít. Az Art Bridge oldalán fotók, grafikák és festmények közül válogathatnak a dekorálni vágyók, amelyek a legjobb minőségű digitális nyomatként érkeznek a megrendelőjéhez. Szeretnének a régióban minél több művészt megismertetni a követőikkel és az álmuk az, hogy egyre szélesebb sávban szállíthassanak ki, bevonva ezzel a kelet-közép európai országokat is a vevői körbe. Az Art Bridge a következő 3-5 évben tervezi megtenni azt a gigantikus lépést, hogy a nemzetközi piacokra is betörhessenek – ezzel egyelőre nagyon jól haladnak, dinamikusan növekszik mind a művész, mind az itthoni vásárlói bázisuk is.  1200x628_v3_2.jpgEgy biztos, a 2020-as év óriási kihívások elé állított mindenkit, hiszen tavasszal az egészségünk érdekében gyakorlatilag elbarikádoztuk magunkat hosszú hetekre az otthonunkban. A kezdeti sokkhatás után aztán egyre inkább elkezdetünk berendezkedni erre az új életre, azaz legfőképpen a home office munkavégzésre és a távoktatásra. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás pedig nem is lehetne más a „házi irodánk” meghittebbé és motiváltabbá tételében, mint hogy kidekoráljuk az üresen álló falainkat – éppen ezért kikértük Eszter tanácsát ebben a kérdésben.

Mit gondolsz, miért éppen a képek adhatják meg a szobáink egyediségét, szemben a (méretileg) jóval hangsúlyosabb bútorokkal vagy a helyiség összhatásával?
Zborai Eszter: Az egyediség a kulcs, mivel a bútoraink (vagy a ruháink is) meglehetősen hasonlóak lehetnek, azonban az, hogy milyen formák, színek, pillanatok, történetek, emberek hatottak ránk eddigi életünkben, teljesen különböző és személyes. Ezeket a részleteket saját magunkról, a tapasztalatainkról, legegyszerűbben a fali dekorációban tudjuk megjeleníteni.

Mit tapasztaltál, melyik jellemzi inkább az embereket ennek a kiválasztásában: az intuíció szerinti vásárlás vagy a tudatos döntés?
Zborai Eszter: Azt mondanám, hogy kicsit mindkettőből jó, ha van. Az alapvető lakberendezési szabályokat, azaz a színek, formák és arányok harmóniáját azért érdemes szem előtt tartani ebben az esetben is, általában erre hagyatkoznak a vásárlók. De ha ez megvan, és leszűkült a kör, az intuíció is életbe lép, és segít rátalálni a tökéletes képekre.1200x1200allo_v9.jpgEgyáltalán, hogyan lehet tudatosan kiválasztani a hozzánk legjobban passzoló darabot?
Zborai Eszter: Ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen stílust, formát (álló, fekvő, négyzetes) és színtónust keresünk, akkor ebből a kicsit már szűkített kínálatból könnyebben rájövünk majd, mi illik hozzánk a legjobban. Keresni, lapozni kell az Art Bridge webshopjában és előbb vagy utóbb biztosan megtaláljuk azt a képet, ami rólunk szól és igazán megtetszik.

Mi a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk a döntéskor?
Zborai Eszter: Ha nem vállaljuk fel szívesen a választásunkat. Igenis merj kiállni amellett, ami tetszik és hogy épp hol tartasz! Az ízlés egy állandóan változó, növekvő érzék, ami megmutatja magunknak és másoknak is, hogy az adott pillanatban mivel tudunk azonosulni.1200x1200allo_v6.jpgAzt vallod, hogy ezek a tárgyak a személyiségünkről is sokat elárulhatnak: Hogyan fejthetjük meg a kódolt üzeneteiket? Milyen jelekre kell figyelnünk?
Zborai Eszter: Számos dolgot dekódolni lehet a képekből (ugyanúgy, ahogy egy könyvgyűjteményből is), például azt, hogy az adott ember milyen világképpel rendelkezik, miről álmodik, mi mozgatja meg a belső világát, milyen gondolatokkal tud azonosulni. Borzasztóan izgalmas és egyedi az, hogy ki mit tart szépnek, gyakorlatilag ez a „vizuális ujjlenyomatunk”.

Melyik festhet le rólunk komplexebb jellemrajzot: 1-2 kép a falon, amire alapos mérlegelés után, bizonyos szempontrendszer szerint leszűkítettük a kört vagy egy galériaszerű megoldás, amivel gyakorlatilag „több nyomozási felület biztosítunk másoknak”?
Zborai Eszter: A galériás verzió általában többet elárul rólunk, hiszen az a saját „alkotásunk”. A képek kiválasztásán túl az elrendezésük, a megkomponálás is a saját eredményünk, így jóval személyesebb, mint 1-2 felhelyezett kép.1200x1200negyzet_v4.jpgMit jelenthet az, ha valaki az üres falakra esküszik? A ma divatos minimalizmus lecsökkenti a dekorok számát az otthonunkban: lehet-e, kell-e magunkra erőltetni a képek vásárlását?
Zborai Eszter: Az üres fal olyan, mint egy üres lap - szép, mert minden lehetőség benne van, de nem állít semmit. Ha azt akarjuk, hogy ne beszéljenek hozzánk a falak, ha egyfajta magány a cél, akkor természetesen választhatjuk a teljes minimalizmust, de én el sem tudnám képzelni, hogy így éljek. Nem sokat tudunk biztosan magunkról, de kell, hogy legyen célja a képzelőerőnknek, ennek a felfokozott bonyolultságnak a gondolkodásunkban… ha pedig a történetünk, vagy ahová tartunk, visszatükröződik a képekről, és ez segít a céljaink elérésében, akkor miért ne mutatnánk meg őket?

Nálad melyik dekoráció a legárulkodóbb és miért?
Zborai Eszter: Egy Tereskova kép, a 2014-es Orbán-sorozatból. Ajándékba kaptam a művésztől a 30. születésnapomra. De természetesen tele vagyunk Art Bridge képekkel, a hálóban és a gyerekszobában is csak ezek díszítik a falakat.kep_9.jpgMi a legmegdöbbentőbb kép, amivel valaha találkoztál?
Zborai Eszter: A kortárs galériákban és kiállításokon rengeteg meghökkentő konceptuális alkotást lehet találni, amelyeknek kifejezetten a megdöbbentés, a mélyen elgondolkozás, az óriási „aha” érzések előhívása a célja. Nem tudok egyet kiragadni, de általában olyan megrendítő, esetleg obszcén művekről van szó, amiket a nappalidban nem szívesen nézegetnél nap mint nap, de gyűjtőként büszke lehetsz rá.

Az Art Bridge online galériájában hírességeket ábrázoló darabok is kaphatóak. Mit mutatnak az eladások, ki a leginspirálóbb sztár?
Zborai Eszter: Ez nem annyira népszerű kategória, helyette inkább az absztrakt, természet, lineart, gyerekszoba képeket keresik a vásárlók. Viszont a Dancing Queen című művet, amely az angol királynőt ábrázolja, sokan megvették.1525258081951.jpgMilyen alkotást ajánlanál azoknak, akiknek 2020-ban az élettere és az irodája eggyé vált? Mi az, ami motiválhat minket a munkára ebben az új valóságban?
Zborai Eszter: Tájképeket vagy absztrakt képeket javaslok az íróasztal sarokba, olyan dekorációt, ami nem vonja el a figyelmet sok részlettel, hanem összhatásában erős - és messzire, gyorsan kiszakít a valóságunkból.

És melyek azok, amelyek segítenek mégis otthon érezni magunkat, annak ellenére, hogy a munkánk beköltözött a szobánkba?
Zborai Eszter: Utazni, felfedezni mindenki szeret, ezért akár saját utazásról maradt emlékeket, képeslapokat is ki lehet tenni bekeretezve egy-egy vásárolt kép mellé, emlékeztetve arra a sok szépre, ami még remélhetőleg vár ránk a Covid-19 után. Valamint a munkánkban és hobbinkban inspiráló témákat, formákat, színeket sem árt mementóként előtérbe helyezni, és persze olyan darabokat is, amelyek szépek és megnyugtatóan hatnak ránk.1200x1200negyzet_v5.jpgHa ki kellene emelned egy képet, aminek kivétel nélkül minden lakásban és házban ott kellene lennie, mit mondanál?
Zborai Eszter: Nincs ilyen, ugyanis az eredeti, világraszóló műalkotásokat véleményem szerint nem éri meg repróként kitenni, hiszen a fennköltség helyett pont az ellenkező hatást éri el - ponyvává silányul a mű ilyen formában. Az Art Bridge printek kínálatából talán Farkas Fru képeit javasolnám! A gyerekszoba témájúakat természetesen a kicsiknél érdemes kitenni, mert hihetetlenül kedves csodavilágot teremtett, és tényleg mindenkinek elképesztően tetszenek. De persze ezeken kívül még rengeteg csodás fotó és grafika szerepel a webshopban, azonban mindenkinek más a kedvence, és ez így van rendjén.

Mit gondolsz, a jövő lakberendezési trendje akár az is lehet, hogy először az apró, egyedi dekorációt választjuk ki és ahhoz keresünk passzoló bútorokat, berendezést?
Zborai Eszter: Ha tekintetbe vesszük azt a tényt, hogy a nyugati nagyvárosokban nem a saját tulajdonukban laknak az emberek, inkább bérlik azokat, akkor nagyon is elképzelhető ez a fordított lakberendezési logika. Albérletből könnyen, gyorsan el lehet költözni, így logikusnak hangzik, hogy egy-egy különleges bútor vagy dekorációs darab képezi az emberek összes tulajdonát, a többi pedig gyorsan beszerezhető vagy bérelhető eleme az otthonnak. Így valóban kiemeltebb szerepet kapnak azok a kincsek, amelyek életünk valódi történetét hordozzák - szemben a semmitmondó tömegcikkekkel, vagy a steril, újonnan gyártott bútorokkal.

Fotók: Art Bridge

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2816241736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása