Kíváncsi vagy, hogy mi zajlott a Jóbarátok kulisszái mögött? Saul Austerlitz könyvéből kiderül!
2020. május 30. írta: Kultúrjunkie

Kíváncsi vagy, hogy mi zajlott a Jóbarátok kulisszái mögött? Saul Austerlitz könyvéből kiderül!

Megjelent A Jóbarátok-generáció!

97797940_2597947503802008_4707590159950938112_o.png

Saul Austerlitz, a popkultúra ismert krónikása, exkluzív interjúkat készített a Jóbarátok íróival, a rendezővel, a producerekkel és a stáb tagjaival a sorozat történetéről, amely sorozat a Netflixen jelenleg is meghökkentő népszerűséggel éli utóéletét. Izgalmas részleteket közöl a forgatás körülményeiről, a Super Bowlról, londoni utakról, leszbikus esküvőkről, frizuradivatokról, szupersztárok cameóiról vagy a millió dolláros szerződésekről.

Egy sorozat, ami generációk életét változtatta meg, és tette őket függővé az érzelmektől, humortól, őszinteségtől, illetve segített nekik kikapcsolódni, megfiatalodni vagy éppen felnőni. Egy sorozat, ami hirtelen ráérzett arra az erős igényre, ami a fiatalokban a kilencvenes években munkálkodott: végre magukról szeretnének filmeket látni, az első lépéseikről akár a nagybetűs életben, akár kisbetűs helyzetekben. Arról, milyen az első munka, a párkapcsolati botladozások, netán házassági próbálkozások, milyen az, amikor a baráti társaságunk szinte még pótcsaládként funkcionál. „A Jóbarátokban volt egy alapigazság: felismerte, hogy az amerikai fiatalok, az életük elengedhetetlenül fontos részének tartják a baráti körüket. Ahogy egyre később házasodtak, sok esetben meg már egyáltalán nem, úgy lett a barátság egyre inkább életforma.”
 
1993-ban Marta Kauffman producer egy Insomnia nevű kávézó mellett hajtott el, melynek kiült foteljei, színes bútorai, az izzósorok és a polcokon sorakozó könyvek annyira megtetszettek neki, hogy elgondolkozott, nem lehetne-e egy sorozatot csinálni, mely egy kávézóban játszódik? Ráadásul párjával akkoriban költöztek át New Yorkból Kaliforniába, és rettenetesen hiányzott nekik az ottani baráti kör. Barátok és egy kávézó. Úgy tűnt, hogy megszületett egy sorozat ötlete.
 
1994 szeptemberében a képernyőn már azt láthattuk, hogy hat barát ücsörög a kedvenc kávézójukban, hogy szexről, párkapcsolatokról, munkáról meg az élet egyéb dolgairól trécseljenek. 1994 nem ma volt, néhol már a frizurák és ruhák is szinte mókásnak tűnnek, mégis a mai napig újabb és újabb rajongók fedezik fel Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Joey és Chandler életét. A sorozat - tehetséges megalkotóinak köszönhetően - szőröstül-bőröstül bekebelezte a fiatal közönséget. A Jóbarátok volt e korszak legkedveltebb és legnagyobb hatású televíziós programja. Népszerűségének alig ért más széria a nyomába. Hány apró döntés és véletlen kellett ahhoz, hogy a színészi csapat így összeálljon, és a történet ennyire erősen működjön? Mi is történt pontosan a tíz évadnyi rész forgatása során, mely alatt a szitkomok és a szappanoperák elemeinek ravasz ötvözésével valami fergeteges született a képernyőn? A 21. Század Kiadó gondozásában megjelent „A Jóbarátok-generáció” kötetből kiderül: a szerző segítségével bepillantást nyerhetünk, hogy mi zajlott a színfalak mögött! Megtudhatjuk, hogy Monicát játszó Courteney Coxot eredetileg Rachel szerepére szánták, ő kérte, hadd kapja a másik karaktert. Kiderül, hogy Lisa Kudrow biológusnak készült, és csak később választotta a színészetet. A szerző elárulja, hogy Ross szerepét szinte egy az egyben David Schwimmerre írták, illetve azt is, hogy Jennifer Aniston és David Schwimmer között olyan tökéletesen működött a kémia, valami olyasmi jött közöttük létre, amit még sohasem láttak a producerek előtte: vonzalom és gyűlölet, gyengédség és brutalitás varázslatos, leírhatatlan kevercse. Nem csoda, hogy végül ők lettek a sorozat szerelmespárja, nem pedig Joey és Monica, ahogy a forgatókönyvírók eredetileg tervezték. Kiderül az is, miként került fel az ajtóra a sorozat ikonjává vált keret, és mi a szerepe. Eredetileg egy akasztót akartak tenni oda, aztán a kellékes jobb ötlettel állt elő. A képkeret tökéletesen illett a bohém, ironikus stílushoz, ráadásul még szimbolikus jelentéssel is bírt: azzal, hogy elvették a lakásokban megszokott helyéről, a zongoráról, kandallópárkányról, és még fotó sem került bele, a keret a szereplők középosztálybeli életének lerombolását jelképezte. Egy olyan életét, melyben a múlt régimódi szabályait – ami az udvarlást, házasságot, gyereknevelést illeti – újra lehetett írni.
 
A kötetből megtudhatjuk, mennyi fontos apróság, a színészekkel együtt alkotó kreativitás és tehetség kellett ahhoz, hogy a sorozatnak ekkora rajongótábora legyen. A Jóbarátok az új műsorokkal is felveszi a versenyt. Előkelő helyet foglal el a televíziós adások népszerűségi listáin, az ismétlések is ott vannak a Top 10-ben! A sorozat a 90-es évek televíziós szimbólumává vált, öröksége és sikere a legmerészebb ábrándokat is túlszárnyalja. Ez a letehetetlen, vidám, humoros könyv is ezt bizonyítja. A Jóbarátok rajongók tehát elképesztően sok izgalmas háttérsztorit ismerhetnek majd meg a kötetből. A Generation Friends Amerikában a sorozat bemutatójának 25. évfordulójára jelent meg. 


Forrás: 21. Század Kiadó

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr9815730096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása