VÉDETT TÉR(BEN)
2020. március 10. írta: Kultúrjunkie

VÉDETT TÉR(BEN)

Nemi szerepekről, családon belüli erőszakról és munkahelyi visszaélésekről indít ingyenes programsorozat az Átrium

87600295_2669633853083826_1516252562204917760_o.jpg

Az elmúlt években több alkalommal robbant a közéletbe olyan, rég elhallgatott és/vagy nyílt titokként kezelt nemi szerepek egyenlőtlenségéből, és hatalmi helyzetek elcsúszásából fakadó szituáció, amik óhatatlanul megszólalásokra és beszélgetésekre szorította az érintetteket és azokat is, akik eddig elfordították a fejüket. Ezzel párhuzamosan több, fizikai atrocitásig fajuló, családon vagy intézményen belüli erőszak is tragikusan ismétlődik a társadalmunkban.

Mindkettő megkerülhetetlen témává vált a közbeszédben és mindkettőnél hangsúlyosan jelen van többségében a nők jogainak figyelmen kívül hagyása, a nemi szerepek egyenlőtlensége. Ahhoz, hogy a jelenség létezését megfelelően tudjuk kezelni, lehetőséget kell adni a problémakör megismerésére. Az őszinte és sokszor nehéz beszélgetések, a tabuk ledöntése segíthet abban, hogy szemléletünk formálódjon, és a jelenlegi intézményi és jelzőrendszerünk mellé kaphassanak egy olyan eszközt, ami segít felismerni a határok elmosódását, azok megsértését.

A II. kerület, szolidáris kerületként elkötelezett abban, hogy ezeket a mindannyiunkat érintő problémákat ne hagyja a szőnyeg alá söpörni, hanem részt vállaljon abban, hogy ez a kérdéskör természetességgel legyen jelen a mindennapokban. A szervezők szeretnének a valódi, szemléletformáló és megoldásközpontú beszélgetéseknek teret adni. VÉDETT TERET. Az Átriumban, az Átriummal. A sorozatot minden hónapban egy-egy téma köré szervezik, ahol a témával foglalkozó szakértők, intézményi vezetők és civilek vesznek részt.

Szeretnék megmutatni, hogy a történetek köztünk élnek. Ezért egy VÉDETT TÉR-dobozt helyeznek el az Átriumban, amibe a saját élményeket be lehet dobni. Ezeket is alkalomszerűen feldolgozzák, a tematikába illesztve. A programsorozatot kiegészíti egy rovat a Budai Polgár Lapban.

Fontos tudatosítani, hogy ez nem csak a nőknek fontos. Mindannyiunknak az. Nőknek, férfiaknak, vezetőknek, beosztottaknak. A szervezők azt szeretnék, ha nem csak nőnapon beszélnénk a valódi problémákról és az egyenlőtlenségekről. Szolidáris kerületként kapcsolódnak az Amnesty International Magyarország #EgyLépésselKözelebb kampányához is. Ezzel vállalják, hogy a nemek közötti bérkülönbségre vonatkozó adataikat közzéteszik legkésőbb egy év múlva a nemzetközi nőnapon.

Első alkalom: április 21. 17 óra

Munkahelyi határsértés: tényleg csak a színházakban fordul elő?
Moderál: Veiszer Alinda
Beszélgető partnerek:
- Alföldi Róbert
- Dr. Rihay-Kovács Zita (biztonsagosterek.hu, Független Előadó-művészeti Szövetség)

További tervezett témák az évben:

- Családon belüli erőszak

- Nők a Családon kívül (munka, közélet, élet)

- Védett tér az iskola? - iskolai zaklatás

- Nők és Férfiak ugyanazért - társadalmi minimum

- Női? szerepek a családban (a láthatatlan munka elismerése)

- Én/Te/Ő/Mi/Ti/Ők - Tapasztalatok, Jó gyakorlatok


Lead kép: Az Átrium Facebook oldala

 Forrás: Sajtóanyag

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr715514042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása