A besúgó színésznőjével jön Shakespeare Macbeth-jének új színpadi adaptációja
2024. január 16. írta: Kultúrjunkie

A besúgó színésznőjével jön Shakespeare Macbeth-jének új színpadi adaptációja

szabo-reka_2.jpg

Tóth András első rendezésének próbafolyamata már javában zajlik a Pinceszínházban. És hogy mi újság Macbeth-éknál 2024-ben? Kiderül a készülő előadásából, melyet január 26-án 19:00 órától mutatnak be.

Háború, világvége érzés, széteső kapcsolatok, összeesküvések. Vajon hány féle világ létezik, hol van az átmenet egyikből a másikba? A Tóth András által rendezett Macbeth alkotói mind egytől-egyig ezt az átjárót keresik. Van-e ajtó? És ha van, van-e rajta kilincs? Mennyi mindenbe lehet beleőrülni? Őrület-e ez vagy a valóság maga? A politika mindenhova befurakodik és egy ponton már nem szétválasztható a magánélettől pláne, ha egyre több vér tapad a szereplőkhöz. A Macbeth háborúval indul és háborúval zárul. A bosszúk sora egymást determinálja, és elveszi a jövőképet egy újabb generációtól, egy teljes országtól – mondjuk Skóciától. Ki lehet ebből lépni? Mikor? Hogy? Ki teszi meg az első lépést? És ha megtette, történik majd bármi? Shakespeare a tudatalattiba száműzött legsötétebb félelmeinkre keres válaszokat. Az, hogy 2023-ban újabb és újabb háborúk törnek ki, minket is erre sarkall.

szabo-reka_3.jpg

A rendező videóvlogban mutat betekintést a próbafolyamatba és az első rendezéssel járó kételyeit, gondolatait is megosztja. Minden hétfőn érkezik az újabb vlogbejegyzés a Pinceszínház facebook oldalán, amit IDE KATTINTVA találhatsz meg.

A Macbeth-et játsszák:

Pallag Márton
Nagyabonyi Emese
Boda Tibor
Hermányi Mariann
Koós Boglárka
Kovács Olivér

Fordította: Kállay Géza

Koreográfia: Vitárius Orsolya

Látvány: Tringer Bea, Varjú Ágnes

Zene: Móser Ádám

Dramaturg: Al-Farman Petra

Rendezőasszisztens: Dimitrov Nikoleta

Rendező: Tóth András

A mű az RNR Művészeti Ügynökség támogatásával jött létre.

További előadások:

január 27. 15:00

február 26. 19:00

Fotók: Szabó Réka

Forrás: Sajtóanyag

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr8718304565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása