Különleges vígjátékkal várják az érdeklődőket a Nemzeti Színház színpadán
2024. január 20. írta: Kultúrjunkie

Különleges vígjátékkal várják az érdeklődőket a Nemzeti Színház színpadán

kulonleges_vigjatekkal_varjak_az_erdeklodoket_a_nemzeti_szinhaz_szinpadan.jpg

A 2014-ben kigondolt Pajtaszínház projekt célja a valaha oly erős magyar falusi színjátszó hagyományok újraélesztése volt, a Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezésére és a Magyar Teátrumi Társaság mentorálásával. 2024-ben a Somogy vármegyei Tab városában működő SK. Színkört érte az a megtiszteltetés, hogy az országos Pajtaszínház keretein belül, a Budapesti Nemzeti Színház színpadán bemutassa a MaszKalanD című egyfelvonásos vígjátékát.

A darabot Orbán Erika, az Alkotónők Kulturális Egyesület és az SK. Színkör vezetője írta, aki hittel vallja, hogy elsősorban szórakoztatni szeretnék a nézőt. Azt szeretné, hogy aki részt vesz az előadásaikon, az jól érezze magát, nevessen, kuncogjon, s úgy menjen haza, hogy még útközben is mosolyogjon. Bohózatok, mint A zokni vagy A fületlen tetem, illetve vígjátékok, mint Az eltűnt férjek, illetve a most felújított, mentorált egyfelvonásos darab, a MaszKalanD kerülnek ki a keze alól.

„Büszkén mondhatom, hogy mostanra már számontartják országos szinten az SK Színkört. Nagyon boldogok vagyunk, hogy egy ilyen nagy rendezvényen mutathatjuk be a darabunkat” - mondta Orbán Erika, aki azt is elárulta, a Pajtaszínház programban való részvétel egyik előnye, hogy egy mentort kaptak az amatőr társulatok. A tabi SK Színkör Tóth Gézával, a Csiky Gergely Színház művészével dolgozik együtt, akinek színészi pályája 1983-tól a kaposvári Csiky Gergely Színháznál indult, s aki azóta is a társulat művésze. 2003-tól színházi rendezéssel is foglalkozik. Rendezett többek között Kaposváron, a Békéscsabai Jókai Színházban, Budapesten a Nemzeti Színházban, a Pinceszínházban, a Jurányiban, a Stúdió K-ban és külföldön is. Gyermekeknek bábelőadást készített, és hátrányos helyzetű fiatalokkal is foglalkozik tantermi előadások keretében. A Nyári Oszkár által létrehozott Karaván Színházzal is rendszeresen dolgozik.

„Géza a heti próbáinkon részt vesz, és nagyon sok segítséget nyújt nekünk. Mi amatőrök vagyunk, ő pedig egy profi színész, ezért olyan dolgokat is meglát, amire mi nem is gondolunk. Mindent megtesz azért, hogy az előadás a legjobb legyen. Nagyon reméljük, hogy helyt tudunk állni egy ekkora teátrum színpadán is mint a Magyar Nemzeti Színház” - mondta a Színkör vezetője.

Ebben a vígjátékban, amit most a Budapesti Nemzeti Színház színpadán láthatnak, a maszk fontos szerepet kap, csakúgy, mint a szerelem, a félreértések sorozata. Egy igazgató, aki megtalálja élete nagy szerelmét; egy titkár, aki a vállalat arca lesz, és egy ellenőr, aki a kákán is csomót keres. A napjainkban játszódó történet egy nagy sportszergyártó cégnél, a BertaSportnál játszódik. Egy álláshalmozó barátnő állást akar szerezni állástalan barátnőjének. És a BertaSportnál akarja beajánlani. De az állásra Maszkovicsné is pályázik. A vállalat titkára pedig edzőterembe jár, mert ő lesz a vállalat „arca”. A bonyodalmakat csak tetézi, amikor az utálva várt, a kákán is csomót kereső ellenőr, Uborkáné megérkezik.

Az SK Színkör 17 tagot számlál, a MaszKalanDban 15-en vesznek részt, beleértve a technikai személyzetet is.

„Nagyon jó a csapatunk, mindenki kellő alázattal és elhivatottsággal áll a feladathoz. Sokan a szabadidejüket beáldozva, munka után jönnek a próbákra, és pont profikat meghazudtoló erőbedobással dolgoznak a karakterükön, és azon, hogy az előadás elnyerje a közönség tetszését. Tényleg úgy érzem, hogy egy hajóban vagyunk, és egyfelé evezünk” - jegyezte meg Orbán Erika. Majd hozzátette, hogy nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt a január 27-i előadásra. Maga a rendezvény délelőtt 11-kor ünnepélyes megnyitóval kezdődik, az SK. Színkör másodikként, 13:40-kor lép színpadra.

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit IDE kattintva tudsz megtenni.

Forrás: Sajtóanyag

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1618307277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása